Mediafax.biz Exclusiv

Rewe iese din acţionariatul Selgros. Cum arată noua ordine din comerţ

Rewe iese din acţionariatul Selgros. Cum arată noua ordine din comerţ

Autor: Cristina Rosca

02.12.2010, 11:42 589

Grupul Rewe aanunţat recent că vinde participaţia de 50% pe care o deţine încadrul transGourmet Holding acţionarul magazinelor Selgros - cătrepartenerii săi elveţieni Coop şi renunţă astfel la activităţile decomerţ de tip cash&carry şi la cele de tip foodservice.

Această mutare strategică pe plan internaţional are un impactimportant asupra pieţei locale, în condiţiile în care Rewe, aldoilea grup din comerţul alimentar după Metro, cu afaceri cumulatede 1,4 mld. euro anul trecut, iese din acţionariatul SelgrosCash&Carry, responsabil pentru circa jumătate din veniturilegrupului german pe piaţa locală.

Sub umbrela Rewe rămân lanţul de supermarketuri Billa şimagazinele de tip discount Penny Market, care generează împreunăvânzări în jurul a 700-750 mil. euro.

Înaceste condiţii, topul celor mai mari grupuri din comerţ dinRomânia se va modifica. Astfel, pe poziţia secundă ar putea intratot un grup german, respectiv Lidl&Schwartz, care deţinehipermarketurile Kaufland şi lanţul de magazine de tip discountPlus, cu afaceri cumulate de circa 1,2 mld. euro.

Cifra de afaceri a Kaufland s-a majorat de la 778 mil. euro în2008 la 873 mil. euro anul trecut. La începutul anului, germanii dela Lidl anunţau preluarea magazinelor alimentare de tip discountPlus, cu afaceri de 369 mil. euro anul trecut, deţinute anterior degrupul Ten gelmann, tranzacţie care îi propulsează întop.

Bătălia la vârful grupurilor din comerţ devine astfel extrem deputernică şi se va derula tot între trei grupuri, respectiv Metro,Lidl&Scwartz şi Carrefour (care deţine hipermarketurile cuacelaşi nume şi reţelele de supermarketuri Carrefour Market şiCarrefour Express).

Aduc noi formate în România?

Modificarea de acţionariat în cadrul transGourmet Holdingtransformă Selgros într-o companie 100% elveţiană. Reprezentanţiilocali ai grupului spun că în România nu se va resimţi în niciunfel această schimbare.

"Noi nu vom fi afectaţi în niciun fel. Cei de la Coop deţineaudeja 50% din acţiuni, iar acum operaţiunile de preluare s-audesfăşurat între cei doi parteneri", spune Alexandru Vlad,directorul executiv al reţelei Selgros Cash&Carry România, cuafaceri de 718 mil. euro anul trecut, cu 140 de milioane de euromai puţin decât în 2008.

Eladaugă că nu deţine informaţii referitoare la valoarea tranzacţieisau la momentul în care schimbările vor intra în vigoare, "singuriicare ştiu sunt cei de la Autoritatea de Concurenţă de laBruxelles".

Vlad mai spune că nu deţine nicio informaţie privind planurilecelor de la Coop pentru România. "Nu le ştiu nici planurile pentruRomânia, nu ştiu dacă vor să mai aducă vreun alt format de magazin.Ei deţin multe formate." Reprezentanţii grupului Coop nu au răspunssolicitărilor ZF legate de planurile pentru România până laînchiderea ediţiei.

Rewe se concentrează pe Europa de Est

Coop, al doilea grup de retail din Elveţia, ce deţine peste1.800 de magazine şi circa 53.000 de angajaţi, a obţinut anultrecut o cifră de afaceri aferentă activităţilor din retail de18,15 mld. franci elveţieni (13,7 mld. euro), similară celei din2008.

Grupul Rewe, cu sediul în Köln, intenţionează să îşi concentrezeatenţia pe activitatea de bază a companiei - retail şi turism - înspecial în Germania, dar şi pe pieţele externe, accentul fiind puspe Austria şi pe Europa de Est, potrivit lui Alain Caparros,directorul executiv al Rewe Group.

Din punctul de vedere al Rewe, preluarea de către Coop adiviziei de business-tobusiness reprezintă o continuare firească alucrurilor, ţinând cont de strategia din ultimii ani a Rewe,potrivit comunicatului de presă al grupului german.

Rewe, cu de afaceri de peste 50 de miliarde de euro la niveleuropean, are peste 15.000 de magazine în 16 state şi peste 330.000de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO