Mediafax.biz Exclusiv

Românii au cumpărat acţiuni Daimler, Dior şi E.ON de 2,8 mil. euro. Vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru Google şi Apple?

Românii au cumpărat acţiuni Daimler, Dior şi E.ON de 2,8 mil. euro. Vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru Google şi Apple?

Autor: Adrian Cojocar

24.01.2012, 19:37 792

Cele mai căutate acţiuni internaţionale de către români au fost în ultimul an acţiunile producătorului de automobile german Daimler A. G. (simbol bursier (DAI), care au adunat tranzacţii în valoare de 6,9 mil. lei (circa 1,6 mil. euro). Aceste titluri au fost aduse pe ATS-ul Bursei de la Bucureşti de către Erste BCR, care activează şi ca furnizor de cotaţii în piaţă pentru titlurile Daimler.

Investitorii români au plasat de asemenea aproape un milion de euro în acţiuni ale producătorului de bunuri de lux francez Christian Dior (simbol BAYN) şi ale companiei de utilităţi germane E.ON (simbol EOAN). Tradeville este formator de piaţă pe cele două acţiuni. "Dacă o să se ducă mai departe dorinţa aceasta a Consiliului Bursei de a lista acţiunii ca Google sau Apple pe piaţă probabil interesul ar creşte cu toate că nici actualele companii listate nu sunt de lepădat, însă investitorii se îndreaptă către companii pe care le cunosc mai bine. Titlurile americane ar strânge mai mult interes din partea românilor", spune Mihai Alexa, analist la Broker Cluj, unul dintre cei mai importanţi brokeri independenţi care lucrează cu clienţi de retail.

Acţiunile internaţionale de pe ATS sunt destinate investitorilor mici de la bursă care nu dispun de sume mari pentru a le plasa în astfel de acţiuni. Investitorii mari precum fondurile de pensii sau chiar persoane fizice cu portofolii de peste un milion de euro preferă să cumpere direct pe pieţele externe, unde datorită rulajelor importante pot să le achiziţioneze la costuri mai mici.

"Când au fost introduse pentru prima dată la tranzacţionare au existat clienţi care şi-au manifestat interesul pentru acţiunile internaţionale de pe ATS, însă la ultimele listări chiar nu am avut niciun feedback vizavi de acestea. În schimb există un interes mult mai mare pentru structurate şi dacă vor expunere pe pieţele externe clienţii preferă mai degrabă certificatele turbo", mai spune Mihai Alexa.

Reprezentanţii BCR spun că listarea acţiunilor internaţionale pe ATS-ul Bursei a fost mai mult un exerciţiu pentru brokerii români, dar şi investitorii români să se obişnuiască cu sistemul de tranzacţionare şi de decontare de pe pieţele dezvoltate, în condiţiile în care realizează rulaje mult mai mari cu titluri internaţionale direct prin intermediul platformelor online puse la dispoziţia clienţilor.

"Prin platformele online clienţii pot să cumpere acţiuni internaţionale la preţuri mai mici decât pe ATS-ul bursei. Există într-adevăr unele pieţe unde sunt costuri mai mari din cauza comisioanelor fixe pe tranzacţie şi de custodie. Prin intermediul instrumentelor CFD costurile scad chiar mai mult. Interesul pentru acţiuni internaţionale este unul real, dar nu se reflectă prin sistemul ATS", spune Valerian Ionescu, şeful departamentului pe piaţa de capital din cadrul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO