Mediafax.biz Exclusiv

Romar aşteaptă stabilizarea pieţei şi amână pentru 2012 deschiderea unui spital privat

Autor: Alice Gheorghe, Mediafax

27.07.2011, 14:05 98

"Nu cred că mai este un plan viabil pentru acest an (deschidereaspitalului - n.r.), pentru că au mai rămas puţine luni. Cred că osă aşteptăm să se stabilizeze piaţa, stabilizare pe care nu o vădposibilă mai devreme de anul viitor", a spus Hagicalil.

Romar Medical, care deţine în prezent peste 20 de clinici şilaboratoare în Bucureşti şi în ţară, anunţa la începutul anului căva investi aproximativ 10 milioane de euro pentru deschiderea unuispital multidisciplinar cu serviciu de urgenţă.

În prezent, Hagicalil susţine că deschiderea spitalului esteamânată printre altele din cauza întârzierii semnării contractelorcu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pe fondul lipseiasigurărilor private de sănătate.

"Pentru ca acest proiect să fie profitabil, trebuie ca şispitalul să intre într-un contract cu Casa, măcar pentru o partedin activitate. Asigurările de stat pot să suplinească o parte dincheltuieli, cum sunt cele cu personalul, pe care trebuie să-lplăteşti, indiferent dacă ai oameni internaţi sau nu. De asemenea,un spital nu poate să fie rentabil decât dacă merg şi asigurărileprivate de sănătate. Atâta timp cât nu încep să se aplice şiasigurările private de sănătate, nu le văd mergând (spitaleleprivate n.r.), nu văd cum ar putea să fie profitabile", a spusdirectorul medical al companiei de servicii medicale private.

Potrivit acesteia, o unitate spitalicească trebuie să aibă ungrad de ocupare de aproximativ 70% pentru a fi rentabilă, "ceea ceeste foarte greu numai prin plătitorii cu cash".

În acest context, ea a adăugat că printre problemele pe care leîntâmpină spitalele private din ţară se regăsesc numărul redus alpersoanelor care îşi permit să plătească serviciile şi lipsapersonalului medical.

"Două probleme sunt foarte mari, clienţii, pentru că trebuie săgăseşti oameni dispuşi să dea o grămadă de bani, şi personalulmedical, care pe lângă faptul că este foarte costisitor este şifoarte greu de găsit. Nu văd un spital făcut numai cu pensionari şirezidenţi, aşa cum sunt foarte multe dintre aceste spitaleprivate", a precizat Liliana Hagicalil.

Compania va deschide în perioada următoare o policlinică înBucureşti, în urma unei investiţii de circa 800.000 euro.

"Suntem pe final cu deschiderea policlincii din Bucureşti. Amamânat inaugurarea tocmai pentru că va fi realizat şi un laboratoracolo şi nu vrem să facem nimic înainte de a vedea contractul cuCasa", a afirmat reprezentantul Romar Medical.

Romar Medical a înregistrat în primele şase luni o cifră deafaceri estimată la 4,5 milioane de euro şi îşi propune o creşterecu până la 10% pentru întreg anul 2011. Compania a rulat anultrecut aproximativ 10 milioane de euro, potrivit datelorproprii.

Compania este controlată de familia Hagicalil, care deţineindirect 60% din acţiuni, restul aparţinând fondului de investiţiibritanic RC2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO