Sanatate&Pharma

Synevo va deschide în noiembrie un laborator care va deservi România şi nordul Bulgariei

Autor: Alice Gheorghe,

12.10.2010, 17:40 15

"Laboratorul din Bucureşti reprezintă o construcţie greenfieldpe care practic am finalizat-o. Pe lângă piaţa de profil dinBucureşti, vrem să acoperim şi jumătatea de nord a Bulgariei. Aicivom realiza o serie de investigaţii complexe, care în momentul defaţă nu pot fi efectuate în România, ci în laboratoarele noastredin Germania. Astfel, vom scurta timpul de eliberare arezultatelor",a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general alSynevo România, Virgil Ivan.

Astfel, urmare a noii unităţi de procesare a investigaţiilormedicale, compania estimează pentru 2011 afaceri de 23 milioaneeuro, cu până la 25% mai mari faţă cele preconizate pentru acestan, de 19 milioane euro.

"În acest an, am evoluat bine comparativ cu anul anterior şi vomîncheia cu o cifră de afaceri de 19 milioane de euro. Pentru 2011,ne propunem o creştere semnificativă, de 20% până la 25%, efect aldeschiderii acestui laborator. În România, este o polarizare apieţelor şi nu poţi să compari piaţa din Bucureşti cu cea dinoricare alt judeţ. Mă refer la diferenţe atât din punct de vederenumeric, dar şi la partea calitativă a corpului medical", aexplicat Ivan.

Synevo estimează că va efectua în acest an 7,5-8 milioane deinvestigaţii medicale de laborator, după ce în 2009 au fostprocesate aproximativ şase milioane de teste.

"Cele mai frecvente sunt testele clasice, hemogramă, colesterolşi glicemie, dar începe să se dezvolte şi o piaţă a serviciilorcomplexe pe diverse specialităţi, precum oncologie, endocrinologiesau boli infecţioase", a precizat Ivan.

Compania are în prezent 12 laboratoare în mai multe oraşe maridin ţară.

În acest an, Synevo a relocat un laborator din Satu Mareprintr-o investiţie de 400.000 de euro şi va deschide în zileleurmătoare un laborator în Constanţa, în incinta SpitaluluiJudeţean, pentru care a alocat până în prezent 800.000 de euro.

În 2011, compania îşi propune să deschidă două laboratoare înSibiu şi Târgu Mureş, în urma unor investiţii de până la 700.000euro pe unitate.

"Avem în vedere aceste locaţii pentru că vrem să intrăm pe pieţecu o educaţie medicală peste media naţională, pentru că esteimportant când ai un portofoliu vast, şi pe lângă investigaţiile derutină, realizezi şi investigaţii specializate, să ai parteneri dedialog medical", a adăugat directorul general al Synevo.

De asemenea, Virgil Ivan a afirmat că Synevo îşi propune pentruviitor dezvoltarea relaţiilor cu sistemul medical public.

"Suntem deschişi către serviciile pentru sistemul public,respectiv pentru parteneriate public-private, externalizarea deservicii sau colaborări cu spitale publice mari. În spitalele marisunt unele beneficii pentru că eşti aproape de o clientelăeducată", a afirmat Ivan, care a adăugat că o problemă acolaborării cu mediul public este întârzierea plăţii facturilorcătre furnizorii de servicii.

Legat de piaţa de investigaţii medicale, oficialul Synevo aprecizat că în acest an în sistemul public a avut loc o contracţie,în timp ce pe piaţa privată de profil s-a înregistrat o uşoarăcreştere.

"Sectorul privat a înregistrat o creştere pe fondul carenţelorsistemului public în a finanţa serviciile de sănătate. Este oreacţie firească pentru că oamenii se îmbolnăvesc fie că este crizăsau nu, iar când nu există disponibilitate în sistemul publicacesta este un beneficiu pentru mediul privat", a adăugat Ivan.

Synevo România are în prezent 470 de angajaţi. Compania a fostînfiinţată prin separarea în 2003 a diviziei de laboratoareMedicover Rombel de compania Medicover. Ulterior, în 2004, a luatnumele de Synevo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO