Mediafax.biz Exclusiv

Şefa Howard Johnson: A crescut gradul de ocupare, dar încă nu putem aprecia trendul

Şefa Howard Johnson: A crescut gradul de ocupare, dar încă nu putem aprecia trendul

Autor: Mirabela Tiron

15.04.2011, 10:50 26

Hotelulde cinci stele Howard Johnson din Capitală, condus de SoniaNăstase, a încheiat primul trimestru cu venituri mai mari cu 20% pesegmentul de food & beverage şi cu un grad de ocupare încreştere cu 10%.

"În primele trei luni ale acestuian se remarcă o creştere a volumului operaţiunilor în comparaţie cuanul trecut, ceea ce este bineînţeles un lucru pozitiv, însă nu şisuficient pentru a aprecia trendul lunilor următoare", a declaratSonia Năstase, directorul general al hotelului de cincistele.

Ea este prima româncă aflată laconducerea unui hotel de cinci stele din Bucureşti, în condiţiileîn care toţi managerii generali ai unităţilor de cinci steleIntercontinental, Hilton, JW Marriott, Radisson Blu sau CrownePlaza sunt expaţi.

Sonia Năstase a preluatconducerea operaţiunilor hotelului controlat de Gabriel Popoviciuîn octombrie 2009.

Hotelul de cinci stele HowardJohnson operează 285 de camere, pe o piaţă în care capacitatea decazare se ridică la 7.440 de locuri în camere de hoteluriclasificate la patru şi cinci stele, ceea ce reprezintă 66% dincapacitatea totală de cazare, potrivit unui studiu al companiei deconsultanţă în industria hotelieră Trend Hospitality.

"Gradul mediu de ocupare înprimele trei luni a fost de aproximativ 55%, în creşteresemnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, care adebutat destul de lent", a spus ea.

Hotelul de cinci stele HowardJohnson a finalizat anul trecut cu afaceri de 8 milioane de euro,nivel aproape similar cu cel realizat în anul anterior, potrivitoficialilor hotelului. Pe fondul condiţiilor economice dificile dinpiaţă, compania Grand Plaza Hotel, care deţine hotelul HowardJohnson şi alte active, a finalizat anul 2009 cu pierderi de 1,67milioane de euro la o cifră de afaceri de 8,7 milioane de euro,potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

"În ianuarie-martie segmentul decazare a înregistrat un grad de ocupare bun, în creştere cu aproape10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut."

Cei mai mulţi clienţi aihotelurilor din Capitală şi inclusiv ai unităţii de cinci steleHoward Johnson sunt din zona de business, numărul turiştilor carese cazează fiind foarte mic, ceea ce constituie principala problemăa operatorilor hotelieri.

Deşi tarifele pentru turiştiicare vin prin agenţii de turism sunt mai mici, iar preţurile penoaptea de cazare în weekend sunt mai reduse decât în timpulsăptămânii, doar 20-30% din camerele hotelierilor se ocupă înweekend.

Sonia Năstase mai spune căsegmentul de food&beverage a avut creşteri de aproape 20% înceea ce priveşte veniturile, care au provenit în special dinevenimente private şi de business organizate la hotel.

"În această perioadă o parte aclienţilor au decis să se reorienteze între clasele de confortoferite pe piaţa hotelieră. Această ajustare s-a făcut şi în minusşi în plus şi este vizibilă şi în cazul hotelurilor de cincistele."

Şefa Howard Johnson susţine căaceastă ajustare se vede în uşoara creştere a cererii pentru cazareîn primele trei luni ale anului. Pe această piaţă, Howard Johnsonconcurează cu InterContinental, JW Marriott, Athenee Palace Hilton,Radisson şi alte unităţi.

Grand Plaza Hotel este deţinut cuun pachet de acţiuni de 97,8% de compania International Businessand Trading, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.Acţionarul acestei companii apare şi în structura acţionariatuluifirmelor Practic şi Băneasa Investments, companii controlate deoamenii de afaceri Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO