Mediafax.biz Exclusiv

Şeful Bank Leumi: România nu poate rezolva singură problemele; coaliţia şi opoziţia nu au strategii

Autor: Alexandra Chelu,

02.12.2010, 16:16 12

"Vom putea la următoarele alegeri să înlocuim actualul guvern şipartid de guvernământ sau coaliţie, dar nu ştiu ce vor aduceceilalţi. Urmăresc din simplă curiozitate, aştept o referire aunuia dintre liderii opoziţiei la ce doreşte să facă. Discuţia secantonează penibil la nivelul mărim salariile, mărim pensiile,reducem pensiile, dăm pensiile. Asta mi se pare chiar pueril. Şidacă la nivelul acela există această gândire, atunci nu ştiu cinene poate rezolva problema", a declarat pentru MEDIAFAXMitrache.

Totodată, el spune că problemele care ţin de interesul generalnu pot fi rezolvate de sistemul bancar.

"Se vorbeşte foarte mult de sistem bancar, dar cred că expresiacorectă este industria bancară. Noi nu formăm un sistem. Un sistemînseamnă că elementele lui componente cooperează între ele. La noieste chiar interzis prin lege acest lucru. Suntem o industrie, maireglementată decât alte industrii, dar totuşi concurăm între noi,avem foarte multe diferenţe în abordarea clienţilor, pieţei,ofertele sunt foarte diferite. Este o industrie care nu poate săsprijine prin sine interesul general", a concluzionat şeful BankLeumi România.

În cadrul acordului cu instituţiile financiare internaţionale,în valoare de 20 miliarde de euro, acestea au impus un programeconomic prin care se urmăreşte inclusiv reducerea deficituluibugetar de la 7,2% din PIB în 2009 la 4,4% din PIB în 2011 şi 3%din PIB în 2012.

Guvernul a fost nevoit să adopte mai multe măsuri de austeritatepentru încadrarea în aceste ţinte, inclusiv reducerea salariilorbugetarilor cu 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO