Mediafax.biz Exclusiv

Sincu, Mazars: Nu văd necesitatea pentru care declaraţia de patrimoniu ar trebui depusă de toată lumea

Autor: Claudia Medrega

02.03.2011, 15:05 20

Executivula hotărât, la sfârşitul anului trecut, că persoanele fizice alecăror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumeledeclarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintrecele două valori.

Autorităţile fiscale s-au gândit la câteva metode indirectepentru verificarea câştigurilor. Acestea vor putea fi aplicatenumai pentru veniturile reale din 2011, însă ministrul finanţelor adat asigurări că nu vor scăpa de controale nici cei cu vile şimaşini care nu au declarat veniturile până în acest an.

Veniturile nedeclarate vor fi identificate pe bazacheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (când suntînregistrate operaţiuni de încasări şi plăţi fără un venitdeclarat) şi a patrimoniului (când sunt sesizate creşteri deavere).

"Declaraţia de patrimoniu poate reprezenta un elementimportant în aplicarea prevederilor legislative respective, dar încondiţiile în care peste 90% din populaţia României nu va fi vizatăde astfel de in vestigaţii nu văd necesitatea pentru care ar trebuidepusă de către toată lumea. Pe de altă parte, în condiţiile încare există persoane care nu au niciun venit legal în România, darcare ar putea intra în vizorul ANAF pentru o astfel deinvestigaţie, este clar că depunerea unei astfel de declaraţii nupoate fi cerută decât pentru unii - cei cu venituri mari, deexemplu", comentează Sincu.

El consideră că investigaţiile trebuie pornite de lalistele de tranzacţii de valoare mare care au avut loc în economie:cu proprietăţi imobiliare sau cu bunuri mobile / servicii de lux,liste obţinute de la notari sau de la comercianţi. Ulterior, înmăsura în care cumpărătorii nu pot justifica sursele legale definanţare a acelor achiziţii, organele fiscale pot începe ocercetare amănunţită.

"O altă posibilitate ar fi să se pornească controlul celorcare afişează prin apariţia în mass-media sau în locuri publice, unstandard de viaţă care nu poate fi justificat prin nivelulveniturilor oficiale realizate (şi la care organele fiscale auacces). Spre exemplu, în Franţa organele fiscale îi investigheazăpe noii membri ai cluburilor exclusiviste de golf unde taxa demembru şi şi serviciile primite sunt foarte scumpe", a mai spusSincu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO