Mediafax.biz Exclusiv

Smithfield a devenit prima companie care a primit licenţă de export de carne de porc pentru UE

Smithfield a devenit prima companie care a primit licenţă de export de carne de porc pentru UE

Autor: Gabriel Razi

08.03.2012, 20:58 650

Filiala locală a gigantului american Smithfield este singura companie din România care are în acest moment undă verde pentru a face exporturi de carne de porc şi porci către ţările din Uniunea Europeană, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"Ca urmare a evaluării dosarelor, două holding-uri au obţinut rezultate favorabile. Dintre acestea, o unitate şi-a restrâns cererea de includere în sistemul canalizat, rămânând un singur holding care a fost evaluat la faţa locului. Acest holding (Smithfield - n. red.) deţine exploataţii comerciale cât şi unităţi de abatorizare, tran­şare şi procesare a cărnii", au spus oficialii ANSVSA.

România a primit la înce­putul acestui an undă verde de la autorităţile de la Bruxelles pentru exporturile de porci şi carne de porc, după ce timp de opt ani, în intervalul 2004-2011, producătorii locali s-au aflat sub embargo ca urmare a temerilor privind pesta porcină. Livrările de carne de porc la extern sunt un element esenţial în vederea echilibrării balanţei de comerţ internaţional cu alimente, având în vedere că jumătate din deficitul de 400 milioane de euro din primele 11 luni ale anului trecut a fost acoperit de importurile de carne de porc. În acelaşi timp firmele româneşti au trimis la export cu derogare de la UE 5.000 de tone de carne de porc, adică 1% din totalul producţiei. În bani exporturile au fost de 9 milioane de euro.

Echilibrarea balanţei de comerţ interna­ţional cu carne de porc este pusă în acest moment sub semnul întrebări, pentru că gigantul american, deşi este cel mai mare crescător de porci prezent local cu 850.000 de capete de animale, a anunţat recent că are o ţintă de export de 17 milioane de euro. Mai mult, la sfârşitul anului trecut Marex Brăila, un alt jucător de top cinci între crescătorii de porci, care vinde în fiecare an în jur de 200.000 de porcine, a subliniat că în acest an prioritate au livrările către piaţa locală, primii paşi pe pieţele din UE urmând a fi făcuţi începând cu 2013. De ce este Smithfield singura companie care merge la export?

"Unele firme au solicitat remiterea ce­rerii şi a documentaţiei depuse sau amânarea ope­raţiunii de auditare a unităţii, altele mai aveau de îndeplinit unele condiţii de eligibilitate pentru includerea în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene", au explicat reprezentanţii ANSVSA, fără să facă precizări în legătură cu numele cres­cătorilor de porc care nu au primit acordul de export.

În fiecare an în România se taie 550.000-600.000 de tone de porcine, însă pieţele din străinăte sunt în mare măsură necunoscute producătorilor români din cauza interdicţiei. Americanii de la Smithfield împart piaţa locală cu crescători de porci români precum Marex Brăila (Marin Moraru), Suinprod Roman (Neculai Apostol) sau CarmOlimp Braşov (familia Şoneriu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO