Mediafax.biz Exclusiv

Sortilemn Gherla şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere

Autor: Laurentiu Cotu

15.12.2011, 09:55 171

Iniţial, compania îşi bugetase pentru acest an afaceri totale de 28 mil. euro. Anul trecut, Sortilemn a realizat o cifră de afaceri de 22 mil. euro (circa 93 mil. lei). După primele nouă luni ale acestui an, vânzările totale ale producătorului clujean au ajuns la circa 22 mil. euro (92,6 mil. lei), în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită revenirii comenzilor din partea clienţilor tradiţionali, dar şi câştigării unor noi clienţi.

"Piaţa a crescut pe segmentul de mobilă pentru copii şi birouri, realizându-se totdată o creştere moderată şi pe segmentul de living. Am câştigat în acest an 6 noi clienţi, iar producţia Sortilemn a crescut cu 40%", a declarat Michael Brandhuber, manager general şi acţionar majoritar al Sortilemn.

Conducerea companiei nu a oferit mai multe informaţii despre noile contracte câştigate în acest an.

Pentru businessul Sortilemn primele semne de dezmorţire au apărut încă din primul trimestru al anului, când pe piaţa externă s-a observat o creştere a interesului clienţilor pentru produsele realizate în Europa de Est.

Pentru 2012, oficialii companiei mizează pe o creştere cu 10% a pieţei faţă de anul în curs. Circa 99% din vânzările companiei se realizează pe piaţa externă, principalii clienţi ai Sortilemn fiind concernul suedez IKEA, Stokke (Norvegia), Holsag (Canada), Elano (Norvegia), ForaForm (Norvegia).

Anul trecut, Sortilemn a livrat atât direct, cât şi indirect către alţi furnizori ai IKEA produse în valoare de 10,5 mil. euro, conform unor declaraţii anterioare ale companiei.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate atât pe pieţele din Europa (Suedia, Germania, Franţa sau Marea Britanie), în Arabia Saudită, Japonia, SUA şi Canada, precum şi în magazinul IKEA din Bucureşti.

Sortilemn produce fotolii, tabureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucătărie şi scaune pentru spaţii publice.Sortilemn a recrutat în acest an 80 de oameni, ajungând în prezent la un număr total de 940 de angajaţi.

Compania are în derulare în prezent o investiţie de circa 6 mil. euro, în vederea construirii unei centrale de cogenerare pe biomasă.Electrocentrala va funcţiona pe bază de deşeuri lemnoase, iar investiţia este susţinută din fonduri europene, fonduri de eficenţă energetică, credit comercial şi din surse proprii ale companiei.

Totodată, Sortilemn mai derulează o investiţie de 2 milioane de euro în vederea dezvoltării secţiei de furnir şi a sistemului de exhaustare, proiecte care urmează să fie finalizate anul viitor.

Compania şi-a mai bugetat pentru 2012 o investiţie de 1 mil. euro pentru diverse lucrări de modernizare a fabicii de mobilier din Gherla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO