Mediafax.biz Exclusiv

Spaniolii de la GED au cumpărat 30% din lanţul hotelier Continental

Spaniolii de la GED au cumpărat 30% din lanţul hotelier Continental

Autor: Mirabela Tiron

31.08.2011, 19:13 198

Valoarea investiţiei nu a fost făcută publică, însă la sfârşitul anului trecut Radu Enache, acţionarul majoritar al lanţului hotelier, susţinea că activele hoteliere şi terenurile deţinute valorează 140-150 de milioane de euro, aceasta fiind valoarea contabilă a activelor, determinată în urma unei analize realizate de evaluatori autorizaţi, şi nu valoarea de piaţă.

Lanţul hotelier are o capacitate de cazare de 1.858 de camere în mai multe unităţi de două, trei şi patru stele în oraşe precum Arad, Sibiu, Constanţa, Târgu-Mureş şi un hotel de cinci stele în Bucureşti.

Raportat la numărul de camere şi la valoarea medie a unei camere, lanţul ar putea valora între 55 mil. euro şi 95 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

Pierderi de aproape 5 mil. euro anul trecut

Continental Hotels este unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere de pe piaţa locală, care are în proprietate 14 hoteluri, de la care se aşteaptă anul acesta o cifră de afaceri de 21,1 milioane de euro şi un profit operaţional (EBITDA) de 5 milioane de euro.Anul trecut, Continental Hotels a obţinut o cifră de afaceri de 81,5 milioane de lei (19,4 mil. euro) şi a avut pierderi de 20,4 milioane de lei (4,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Prin această nouă mişcare, GED îşi consolidează strategia de a crea cel mai mare grup turistic de pe piaţa românească. În urmă cu doar câteva luni, GED a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la agenţia de turism Prestige Tours de la omul de afaceri Mircea Vladu, fondatorul companiei. Achiziţia a fost făcută prin intermediul agenţiei de turism Happy Tour, controlată de spanioli.

Mai mult, anul trecut, fondul de investiţii GED a achiziţionat platforma online Paravion.ro şi compania de turism corporate şi deluxe Travel House.

GED revine ca acţionar la hotelurile Continental

GED apreciază că achiziţia participaţiei în Continental Hotels va contribui la realizarea planurilor de dezvoltare ale grupului hotelier, având în vedere momentul şi ciclul economic în regiune, dar şi buna relaţie existentă cu actualul acţionar majoritar al Continental Hotels (Radu Enache). GED a deţinut o participaţie de 20% în lanţul hotelier Continental Hotels până în 2006.

Fondul ceh de investiţii PPF a intrat în acţionariatul Continental Hotels în 2007.

Până la semnarea acestei tranzacţii cu GED, PPF deţinea prin Moonbright Limited un pachet de acţiuni de 40,2% în compania Conti Hotels Investment, care are un pachet de 74,3% din Continental Hotels SA, pe care sunt înregistrate hotelurile, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Altfel spus, PPF avea o participaţie de 30% în grupul hotelier. În afară de Conti Hotels Investment, din acţionariatul lanţului hotelier mai fac parte şi RED Group cu 6%, Academia Română-Fundaţia Familiei Menachem H. Elias cu 4,4%, Andrei Pop cu un pachet de 1,3%, SIF Transilvania cu 9,3% şi alţi acţionari.

Prezenţa spaniolilor de la GED în piaţa locală de private equity s-a făcut simţită încă de la sfârşitul anilor '90, când compania şi-a deschis biroul în Bucureşti. Prin intermediul fondurilor de private equity pe care le administrează, GED se numără printre investitorii străini cu peste 150 milioane de euro investiţi în cei aproape 15 ani de activitate pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO