Mediafax.biz Exclusiv

Statul încearcă să scoată cât mai mulţi bani din vânzarea restului de acţiuni la Romtelecom

Statul încearcă să scoată cât mai mulţi bani din vânzarea restului de acţiuni la Romtelecom

Autor: Adrian Seceleanu

24.05.2011, 19:28 692

Săptămâna trecută, pe 18 mai, între partearomână şi managerii OTE şi DT a avut loc la Bucureşti o nouăîntâlnire, de aproximativ două ore, la finele căreia ValerianVreme, ministrul comunicaţiilor, a anunţat că Bucu reştiul va primiîn termen de o săptă mână un răspuns în scris. "Poate fi opropunere de cumpărare, de colaborare, de fuziune (cu operatorul detelefonie mobilă Cosmote - n.red.) sau listare a acţiunilordeţinute de statul român la Romtelecom pe piaţa de capital", a spusministrul la finele întâlnirii cu Michael Tsamaz - preşedinte şiCEO al OTE, Roland Mahler - şef pe Europa al Deutsche Telekom şi cudirectorii executivi ai Romtelecom şi Cosmote. Aceasta a fostultima întâlnire, de la debutul discuţiilor din noiembrie 2010,înainte ca OTE şi DT să-şi precizeze în scris intenţiile înlegătură cu pachetul Romtelecom, potrivit lui Vreme.

Discuţiile dintre Ministerul Comunicaţiilorşi companiile OTE şi DT în legătură cu pachetul de titluri pe carestatul român încă îl mai deţine la Romtelecom (45,99%) au debutatla finele anului trecut, după ce partea română a cerut, în cadrulunei întâlniri la Bucureşti, managerilor celor două grupuri săspună dacă vor să cumpere şi la ce preţ acţiunile de la operatorulde telefonie fixă.

Solicitarea a fost formulată de secretarulde stat Marius Fecioru în cadrul unei întâlniri cu Michael Tsamaz -preşedinte şi CEO al OTE, Guido Kerkhoff - pe atunci şeful operaţiunilor europene ale Deutsche Telekom şi Yorgos Ioannidis - CEO alRomtelecom.

După întâlnirea din noiembrie, la careministrul român al comunicaţiilor nu a participat, MinisterulComunicaţiilor a transmis pe 26 noiembrie un comunicat de presăprin care a anunţat iniţierea discuţiilor privind acţiunileRomtelecom. Termenul limită impus de partea română, OTE şi DT afost de o lună de zile, respectiv până la finele anului2010.

După lansarea pe piaţă a informaţiei princomunicatul de presă, acţiune care pare să nu fi fost agreată cuOTE şi DT, ministrul român al comunicaţiilor a precizat şi căstatul român doreşte să obţină pe pachetul de acţiuni un miliard deeuro, situaţie în care compania Romtelecom ar fi evaluată la douămiliarde de euro.

Ulterior, OTE a cerut mai multe amânări aletermenului până la care să ofere un răspuns în legătură cuintenţiile pe care le are în legătură cu pachetul de acţiuni laRomtelecom. Grupul elen a angajat şi Citigroup pentru a realiza oevaluare a companiei.

Pe întreaga durată a discuţiilor grupurileOTE şi DT au refuzat să răspundă întrebărilor transmise de presadin România în legătură cu discuţiile cu Ministerul Comunicaţiilor,singurele declaraţii fiind cele făcute pentru publicaţii străine.În aceste comentarii, managerii OTE şi DT precizau că nu auaşteptări optimiste în legătură cu o revenire pe creştere avânzărilor din România, pe fondul concurenţei dure, al preţurilormici şi al situaţiei economice "tensionate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO