Mediafax.biz Exclusiv

Synevo va deschide laboratoare medicale în R. Moldova, Bulgaria şi Serbia

Autor: Alice Gheorghe, Mediafax

25.03.2011, 20:31 34

"În 2011 vom începe să operăm în Bulgaria şi Moldova şi ne uitămşi la Serbia, unde nu suntem siguri dacă vom reuşi să deschidem înacest an, dar sigur vom lansa o unitate. Vom inaugura câte unlaborator în aceste ţări, iar în laboratorul de aici (de lângăBucureşti, n.r.) vor fi realizate analizele mai complicate", adeclarat agenţiei MEDIAFAX Philippe Ballero, CEA SynevoInternational.

El a adăugat că noile unităţi vor reprezenta investiţiigreenfield.

"Am încercat să cumpărăm un laborator în Bulgaria, dar acolosunt doar laboratoare foarte mici, de calitate redusă, aşa că amhotărât să facem un laborator în care să impunem standardelenoastre încă de la început. Nici în Republica Moldova nu existăcompetiţie", a spus Ballero.

Potrivit acestuia, Synevo International va investi până la unmilion de euro pentru unitatea din Republica Moldova.

"Moldova are circa trei milioane de oameni, bolile sunt aceleaşica şi în România, iar oamenii au nevoie să fie trataţi. Am fostacum ceva vreme într-un spital din Chişinău şi nu am găsit nimic,pentru că nu sunt bani. Acum nu ştiu dacă sunt mai mulţi bani, darne uităm la o investiţie pe termen lung. Dacă investim nu o facemca să avem profit în primele 6-9 luni, sigur că vom pierde bani înprimii doi ani sau doi ani şi jumătate", a spus Ballero.

Synevo International este interesată să intre şi pe piaţa deservicii de laborator din Serbia.

Oficialul Synevo a adăugat că în urma deschiderii unităţilor dinRepublica Moldova şi Bulgaria, laboratorul de lângă Bucureşti,deschis la sfârşitul anului trecut, în urma unei investiţii de zecemilioane de euro, va deveni unitate regională, unde vor fi trimiseanalizele complexe din aceste ţări.

Pentru fiecare unitate deschisă Synevo va angaja aproximativ 40de persoane.

Synevo International este prezentă în şase ţări, respectivRomânia, Polonia, Ucraina, Belarus, Germania, şi începând de lajumătatea anului trecut şi în Turcia.

"Avem un laborator în Istanbul. A fost o achiziţie pe care amfinalizat-o în vara anului trecut. Ne uităm la extindereaactivităţii aici, poate vom mai face unele achiziţii pe piaţa dinTurcia. De asemenea, ne uitam şi la Grecia, care acum este încă înproces de reorganizare, dar poate peste un an va fi propice săfacem o achiziţie acolo", a spus Ballero.

În România, compania operează 12 laboratoare şi va mai deschideîn acest an două unităţi, la Sibiu şi Târgu Mureş, în urma unorinvestiţii de până la 700.000 euro fiecare.

"Vom avea 14 unităţi cu care cred că vom reuşi să acoperimpiaţa. În România infrastuctura nu este foarte bună, din cauzalipsei de autostrăzi, şi din acest motiv ai nevoie de laboratoareîn mai multe locuri. Poate, într-o zi, dacă infrastructura va fibună vom reduce numărul laboratoarelor", a spus directorul executival grupului Synevo.

Extinderea activităţii în Bulgaria şi Republica Moldova, dar şila nivel local, va creşte veniturile laboratorului de lângăBucureşti, reprezentanţii companiei îmbunătăţind prognoza pentruprimul an de activitate de la patru milioane de euro la şasemilioane de euro.

"După evoluţia din primele trei luni de activitate, cred căputem ridica estimarea de la patru la şase milioane de euro, încondiţiile în care va merge tot anul în genul acesta. Este unlaborator în care se aduc probe complexe din întreaga ţară, plus căvom intra în colaborare şi cu laboratoarele din Moldova şiBulgaria", a declarat Virgil Ivan, directorul general al SynevoRomânia.

Legat de piaţa din România, Philippe Ballero a spus că româniisunt obişnuiţi să plătească pentru serviciile medicale delaborator, sper deosebire de cei din Europa de Vest.

"Dacă mergi în Europa de Vest, pacienţii nu vor plăti niciodată,ei îşi plătesc taxele, au asigurări şi se aşteaptă ca totul să fiegratuit. În Europa de Est, şi în mod particular în România, oameniinu au aşteptări prea mari din partea sectorului public, ei ştiu căşi dacă se aşteaptă nu vor primi, deci sunt obişnuiţi să plăteascăpentru sănătate", a afirmat Ballero.

El a mai spus că probleme cu care se confruntă pe piaţa localăsunt corupţia, calitatea scăzută a serviciilor de laborator şifondurile scăzute ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Synevo România estimează pentru acest an o cifră de afaceri învaloare de 22 milioane de euro, de la 19 milioane de euro în2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO