Mediafax.biz Exclusiv

Tabără pregăteşte o strategie prin care hipermaketurile să elimine unele taxe impuse furnizorilor

Autor: Liviu Iancu,

22.11.2010, 11:54 14

"Eu le pregătesc o strategie europeană, aceea de a fi partenerireali şi loiali. Asta înseamnă să mai reducă din taxele aceleapentru furnizorii de produse agro-alimentare care merg spremagazine. Taxele sunt mari şi sunt unele pe care nu le găsescnormale", a spus Tabără.

Potrivit ministrului, ideea eliminării unor taxe impuse deretaileri furnizorilor este împărtăşită şi de state precum Ungaria,Italia sau Germania.

"În primul rând trebuie eliminate nişte taxe. De exemplu, eu nugăsesc normală taxa de dezvoltare. De ce trebuie să dezvolte oreţea pe seama unei taxe suplimentare. Ar mai trebui eliminate taxade raft, taxa de deschidere a magazinului, sunt mai multe", aarătat Tabără.

Ministrul a explicat că aceste taxe nu pot fi eliminate prinlege, pentru că nu sunt percepute în mod oficial de cătremagazine.

"Trebuie verificat de către Protecţia Consumatorului, GardaFinanciară. Sunt mai multe instituţii", a precizat ministrulAgriculturii.

Producătorii şi retailerii au semnat în luna iulie 2008 Codul deBune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, însăreprezentanţii producătorilor au reclamat în mai multe rânduri cădocumentul nu a schimbat taxele şi practicile marilor reţele demagazine şi este nevoie de o lege în domeniu.

Documentul prevedea că este interzis comercianţilor să impunăfurnizorilor de produse alimentare plata de servicii "care nu aulegătură directă cu operaţiunea de vânzare şi care nu sunt cuprinseîn costul de achiziţie efectiv".

UIterior, în 2009, Guvernul a aprobat un proiect de lege caretranspune unele prevederi ale codului. Iniţial, proiectul a fostinclus într-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, aprobată la 20 mai2009, însă actul normativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial.Ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, declara cădocumentul nu a fost transmis la Monitorul Oficial pentru căGuvernul a constatat că sunt prea multe astfel de acte normative şia hotărât continuarea promovării proiectului în Parlament.

Patronatele din industria alimentară susţineau atunci că marilereţele de magazine au "convins" înalţi demnitari din Executiv săîntârzie sub orice formă şi să blocheze proiectul de Ordonanţă deGuvern a Codului de bune practici în comerţul cu produseagroalimentare, promovat de Ministerul Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO