Mediafax.biz Exclusiv

Tănăsescu, FMI: Bugetul are spaţiu fiscal pentru o reducere a CAS, dar nu putem risca un derapaj în 2012

Tănăsescu, FMI: Bugetul are spaţiu fiscal pentru o reducere a CAS, dar nu putem risca un derapaj în 2012

Autor: Razvan Voican

17.05.2011, 19:09 134

"Veniturile bugetare arată bineşi România are în acest an spaţiul fiscal necesar unei reduceri aCAS. Problema este legată însă de 2012, când nu numai că deficitulbugetar trebuie redus la 3% din PIB, dar calculul deficitului vatrebui să treacă pe metodologia europeană ESA 95, incluzând astfeldatorii ale companiilor de stat a căror situaţie încă nu a fostcentralizată până la încheierea vizitei misiunii Fondului şi carear putea produce surprize." În aceste condiţii, Tănăsescu spune căeste necesară o analiză prealabilă atentă, contribuţiile socialefiind un segment foarte important al veniturilor bugetare. "Ar fi omare eroare ca reducerea CAS să fie decisă în mod pripit, iar în2012 să fie nevoie de măsuri fiscale suplimentare pentru a seasigura încadrarea în ţinta de deficit cu tot cu impactulconsolidării situaţiilor financiare ale companiilor de stat." Eladaugă că din acest punct de vedere guvernul s-a grăbit anunţândîncă din primele luni ale anului perspectiva reducerii CAS pentru adoua jumătate a lui 2011.

Având în vedere că performanţaîncasărilor este condiţia principală pentru diminuarea cotelor deCAS, Tănăsescu afirmă că ANAF are un rol crucial.

"ANAF dispune acum de toateinstrumentele legale de care are nevoie pentru a lupta cu evaziuneaşi a aduce mai mulţi bani la buget. Este o instituţie-cheie înacest moment." Cât priveşte noile reglementări privind impozitareaaverilor mari nedeclarate la Fisc conform cu realitatea, adoptatecu greu de Guvern la presiunile FMI, ex-ministrul are rezervereferitoare la capacitatea administrativă de implementare aacestora.

Subiectul reducerii CAS va fireluat la următoarea misiune a FMI din august, când vor fianalizaţi şi parametrii rectificării bugetare pe anul încurs.

Tănăsescu remarcă faptul că înprimul trimestru Guvernul nu a reuşit să facă cheltuieli deinvestiţii prea mari, deşi situaţia bugetului i-ar fi permis-o,rămânând chiar cu o rezervă la nivelul deficitului.

Pe de altă parte, fostul ministrude finanţe spune că adoptarea din 2012 a ESA 95 ca principalămetodologie de gestiune bugetară înseamnă îngustarea la maximum a"spaţiului de manevră" al Ministerului Finanţelor în privinţareflectării datoriilor şi a angajamentelor.

Majorarea TVA din 2010, o decizieluată în criză de timp

Efectele majorării TVA cu cincipuncte procentuale în vara anului trecut se resorb cu greu îneconomie şi ar mai putea dura până ce mediul de business va digeracomplet şocul produs de acea decizie venită peste noapte, admiteMihai Tănăsescu.

"A fost o decizie luată în crizăde timp şi care, într-adevăr, a produs un şoc pentru companii pefondul aşteptărilor care existau la acel moment privind redresareaeconomiei în a doua parte a anului. A fost un concurs deîmprejurări care trebuia depăşit şi din păcate încă nu putem vorbidespre reversarea acelei mă suri." Totuşi, pe baza semnalelorreceptate din mediul de business în contextul vizitei recente amisiunii FMI, oficialul afirmă că există premise economice bunepentru trimestrele II şi III.

În acelaşi timp, el consideră cărecenta apreciere a leului în raport cu euro "încă nu afecteazăperformanţa exporturilor".

"Cred că un curs situat între 4,1 şi 4,3lei/euro este foarte bun pentru economie. Sigur că exportatorii auînceput repede să se plângă de această apreciere şi au o anumităîndreptăţire pentru că sunt driverul ieşirii din recesiune, însă lanivelul actual cursul încă nu ridică probleme pentruei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO