Mediafax.biz Exclusiv

Tănăsescu: Nu există un conflict între politica BNR de stabilitate a preţurilor şi cea de reluare a creditării

21.01.2011, 13:04 10

"Nu existăun conflict între politica BNR de stabilitate a preţurilor şi ceade reluare a creditării. Ele sunt de fapt complementare", adeclarat, pentru Ziarul Financiar, Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI.

El a precizat că relansarea creditului nuţine numai de dobânda de referinţă a BNR (păstrată de 9 luni la6,25), care poate fi însă un factor, ci este crucială refacereaîncrederii între sistemul bancar şi economia reală.

"Cred că politica BNR de ţintire a inflaţieia condus ca expectaţiile să fie controlate şi să se creezestabilitate şi predictibilitate. Pe măsură ce inflaţia va avea untrend scăzător, sunt convins că rata de dobândă a BNR va aveaacelaşi tip de parcurs, ceea ce va conduce la o relansare acreditului", susţine Tănăsescu.

Începând din luna mai a anului trecut, bancacentrală a îngheţat dobânda-cheie la 6,25%.

În acest context, referindu-se la situaţiacreditării, Tănăsescu spune că mai este nevoie dedouă ingrediente pentruîncurajarea acestui sector: timp şi încredere.

"Procesul de refacere aîncrederii este lent şi anevoios, determinat şi de turbulenţeleexistente în Europa ca urmare a crizei datoriilor suverane",explică reprezentantul României la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO