Mediafax.biz Exclusiv

Tarom, Lufthansa şi Carpatair au transportat cu 20% mai mulţi pasageri anul trecut

Tarom, Lufthansa şi Carpatair au transportat cu 20% mai mulţi pasageri anul trecut

Autor: Mirabela Tiron

09.02.2011, 19:46 49

În ceea cepriveşte grupul Lufthansa, acesta a început să raportezerezultatele cumulate ale celor trei companii aeriene (Lufthansa,Austrian Airlines, Swiss) pe care le include în 2010, evoluţiaseparată a traficului pentru cele trei companii nefiind făcutăpublică în urmă cu doi ani.

Deşi anul 2010 a fost descris de operatoriiaerieni de linie regulată ca fiind unul "dificil", rezultateleraportate de către cele mai mari companii de pe această piaţă auarătat o creştere a cererii pentru călătoriile cuavionul.

Companiile aeriene tradiţionale au vizatcreşterea traficului de pasageri, a gradului de încărcare alavioanelor şi implicit a cotei de piaţă.

"Am finalizat anul trecut cu o cifră deafaceri de 74 milioane de euro, în creştere cu aproape 14% faţă deanul anterior", au declarat oficialii companiei aeriene Carpatair,controlată de Nicolae Petrov, ultima care şia anunţat rezultateleaferente anului 2010.

Un an mai bun

Numărul de pasageri transportaţi pezborurile regulate a fost mai mare cu 13%, până la 567.000 depasageri, potrivit calculelor ZF, aeronavele operând la un grad deîncărcare în creştere cu 6,5%.

Carpatair este a treia companie aeriană delinie regulată care şi-a făcut publice datele legate de numărul depasageri pe anul trecut, după compania de stat Tarom şi grupulLufthansa.

Şi datele Tarom arată o creştere atraficului cu 420.000 de pasageri, până la 2,2 milioane de persoaneanul trecut, potrivit oficialilor companiei de stat.

Pe de altă parte, grupul Lufthansa, formatdin compania cu acelaşi nume, Austrian Airlines şi Swiss, integrateîn grupul german, a transportat un milion de pasageri anul trecutpe piaţa românească, mai mult cu 10% faţă de situaţia din anulanterior, potrivit oficialilor grupului.

Până în prezent companiile aeriene străineAir France KLM, Malev, British Airways, Alitalia şi altele nu şi-aufăcut încă publice datele legate de trafic.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor ZF,piaţa aeriană de linie regulată s-ar putea ridica anul trecut lapeste 4 milioane de pasageri, fără a lua în calcul pasageriitransportaţ i de companiile aeriene de low-cost, precum Wizz Air şiBlue Air.

Creşterea s-a bazat peextindere

"La baza rezultatelor de anul trecut a statstrategia de expansiune începută în 2009 şi continuată susţinutanul trecut. Carpatair a adăugat în 2010 două noi baze operaţionale(Craiova şi Bacău) la cele două tradiţionale (Timişoara şiBucureşti). În paralel, compania a introdus şase noi destinaţii,crescând cu 14% numărul total al zborurilor operate în 2010", autransmis oficialiii companiei aeriene, cu hub-ul laTimişora.

Ca parte a planului de dezvoltare, Carpataira introdus anul trecut zboruri pe ruta Bucureşti- Milano, prin careşi-a consolidat poziţia pe relaţia cu Italia. Mai mult, pentru astimula creşterea veniturilor, la începutul anului acesta,Carpatair a intrat pe segmentul turismului de vacanţă, lansândpachete de tip city breaks pentru zece destinaţii operate înItalia, Grecia şi Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO