Mediafax.biz Exclusiv

Toader, KPMG: Optimizarea solvabilităţii devine prioritatea numărul unu pentru multe instituţii de credit

Autor: Claudia Medrega

17.01.2012, 13:02 184

În opinia lui, optimizarea solvabilităţii devine prioritatea numărul unu pentru multe instituţii de credit europene, inclusiv dintre cele care activează în România, în condiţiile noului prag minim de adecvare a capitalului solicitat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) - 9% până la data de 30 iunie 2012.

"Activitatea unor bănci locale care sunt subsidiare ale unor bănci europene ar putea fi influenţată de noile cerinţe de capital la nivel european. Sunt mai multe modalităţi prin care băncile pot să îşi îmbunătăţească solvabilitatea.", a spus Toader.

La nivel conceptual, solvabilitatea unei instituţii de credit pune în echivalenţă "cererea" şi "oferta" de capital. Cererea de capital este dată de cerinţele minime de capital stabilite de autoritatea de reglementare, în timp ce oferta de capital este reprezentată de fondurile proprii ale instituţiei.

Orice alternativă menită să îmbunătăţească solvabilitatea trebuie luată în considerare de către bănci.

Printre măsurile care pot fi luate de bănci, Toader a amintit vânzarea de portofolii de active performante şi/sau neperformante, cu impact în scăderea cerinţelor de capital şi efect pozitiv în fondurile proprii prin câştigurile potenţiale realizate în urma vânzării.

KPMG auditează situaţiile financiare anuale ale BNR, dar pe lista clienţilor companiei de audit şi consultanţă figurează şi o serie de bănci comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO