Mediafax.biz Exclusiv

Traderul Ameropa, export de 12 mil. € într-o lună

Traderul Ameropa, export de 12 mil. € într-o lună

Autor: Gabriel Razi

24.07.2011, 20:28 547

Cantitatea exportată de Ameropa ar umpleîn totalitate un vas de transport de tip Panamax, unul dintre celemai mari din lume. Valoarea exporturilor realizate în perioadaiunie iulie a acestui an se ridică la peste 12 milioane de euro,potrivit estimărilor ZF având în vedere preţurile de pe pieţeleinternaţionale.

Compania a livrat astfel la extern în această perioada 23.000 detone de orz, 21.000 de tone de grâu, 11.200 de tone defloarea-soarelui şi 8.400 de tone de porumb, potrivit datelor dinrapoartele remise Bursei de Valori Bucureşti.

Aceasta este prima imagine asupra exporturilor făcute de unuldintre cei mai mari traderi din România în condiţiile în careAmeropa este singurul jucător din primii cinci care este listat labursă în România, iar celelalte companii sunt unele dintre cele maidiscrete de pe piaţa locală. Exportul de cereale al României estecontrolat aproape în totalitate de multinaţ ionale gigantice precumCargill, Glencore sau Alfred C.

Toepfer, care deţin o mare parte din infrastructura de stocare acerealelor dinţară. Înplus traderii şi-au poziţionat strategic silozurile în sudulRomâniei de-a lungul Dunării sau în zona portului Constanţa,capacităţi care le permit să onoreze comenzile internaţionale lacosturi minime de transport.

Ameropa a intrat în România în urmă cu trei ani când aachiziţionat pachetul majoritar al depozitarului de produseagricole Comcereal Constanţa pentru 15,4 milioane de euro pentru caanul trecut să îşi majoreze participaţia la 96,5%.

Grupul elveţian Ameropa derulează afaceri în 26 de ţări pe cincicontinente. Ca şi alţi traderi, compania este prezentă atât în ţărimari producătoare de cereale precum Brazilia sau Statele Unite, câtşi în economii importatoare de produse agroalimentare precum Chinasau Coreea de Sud.

ÎnEuropa elveţienii de la Ameropa operează în Austria, Franţa,Italia, Germania, dar şi în estul continentului în Serbia, Croaţiasau România. La nivel mondial Ameropa are 2.000 de angajaţi şivinde anual trei milioane de tone de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO