Mediafax.biz Exclusiv

Tranzacţie record: 16,7 mil. euro pe 129 de apartamente în Pipera

Autor: Cristi Moga

03.05.2011, 19:19 592

Trei potenţialicumpărători au licitat pentru apartamente, dar şi pentru 98 deboxe, 210 locuri de parcare, spaţii comerciale şi o piscină, iarpreţul de adjudecare a portofoliului a crescut de la 15,3 milioanede euro la 16,74 milioane de euro, potrivit firmei BDO BusinessRestructuring, administratorul judiciar al firmei PlusDevelopment.

"Vom face public numelecumpărătorului după semnarea contractului de vânzare-cumpărare.Aceasta ar trebui să se întâmple în decurs de 15 zile lucrătoare,respectiv până pe 24 mai.Preţul de adjudecare a fost de 16.740.000 de euro,inclusiv TVA", a declarat Geanina Oancea, partener alBDO.

De la izbucnirea crizei puţini aufost investitorii care s-au încumetat să cumpere pachete deapartamente în vederea vânzării ulterioare. Printre aceştia senumără norvegienii de la Romania Invest, care au plătit înfebruarie 2010 cinci milioane de euro pentru 73 de apartamente dinBucureşti şi Braşov, sau fondul britanic Tri Investments, care în2009 a cumpărat două pachete de câte 69 de apartamente înproiectele Perla Residence din Pipera, respectiv EminescuView.

Reprezentanţi ai celor două fonduriau declarat că nu au cumpărat pachetul de apartamente din MyDream.

În cazul My Dream, licitaţia a fostorganizată pentru acoperirea datoriilor de 73 mil. lei (circa 17mil. euro) acumulate de Plus Development, după ce firma a reuşit săvândă doar 44 dintre cele 173 de apartamente.

Principalul creditor al companieieste Bank of Cyprus, care avea în vara anului trecut o expunere decirca 14 mil. euro pe acest proiect.

Preţul fără TVA la care va fiadjudecat proiectul este de 13,5 mil. euro, astfel că cel maiprobabil nici banca nu îşi va acoperi integral creanţa, cu atât maipuţin creditorii negarantaţi, precum furnizorii.

În plus, o procedură destul de comunăîn cazul acestor tranzacţii este ca banca finanţatoare să creditezeşi noul cumpărător, astfel că Bank of Cyprus ar putea rămâne prinsăîn continuare în acest proiect.

Reprezentanţii Bank of Cyprus audeclarat că singurii în măsură să furnizeze informaţii referitoarela adjudecarea activelor Plus Development sunt reprezentanţii BDO,care ar putea încasa un onorariu de succes de circa un milion deeuro din această tranzacţie, ţinând cont de sumele vehiculate înpiaţa lichidărilor judiciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO