Mediafax.biz Exclusiv

Tranzacţiile cu maşini second hand importate s-au înjumătăţit comparativ cu anul trecut

Autor: Gabriel Botezatu

07.04.2011, 15:17 17

"Aducerea maşinilor second hand de peste graniţă nu mai esterentabilă, mai ales în ceea ce priveşte motorizările Euro 2 şi Euro3. De fapt, maşinile de import cu aceste specificaţii aproape audispărut din ofertele vânzătorilor", a explicat Attila Okanyi,directorul site-ului de oferte auto rulate Autovit.ro.

La rândul său, Bogdan Axinia, directorul general al portaluluiAuto.ro, a spus că ofertele de autovehicule din import au căzut cujumătate, la 16 - 17% din totalul pieţei second hand.

"La sfârşitul anului trecut, înainte de aplicarea noii grile detaxare, a avut loc un boom al tranzacţiilor cu maşini de pestegraniţă. După acest fenomen, ofertele au scăzut la jumătate şi s-austabilzat la acest nivel", a precizat Axinia.

Okanyi a mai spus că modificarea nivelului taxei de poluare adeterminat o tendinţă a cumpărătorului către maşini mai economice,iar majoritatea tranzacţiilor se orientează către motorizări sub1,6 litri, inclusiv.

"Românii au început să prefere motorizările mici. Faţă de anultrecut, au crescut semnificativ şi ofertele pentru maşini cualimentare hibridă. Nu este vorba de un număr mare de oferte, darse observă o creştere cu aproximativ 40%", a menţionatreprezentantul Autovit.ro.

Totodată, el a adăugat că în cazul maşinilor cu motorizări mari,precum SUV-urile, preţurile au scăzut cu 15% faţă de anul trecut,din cauza lipsei cererii şi a ofertei mari de pe piaţă.

Cele mai tranzacţionate mărci de maşini rulate sunt celegermane, respectiv Volkswagen, Opel şi BMW, urmate de Ford, Daciaşi Skoda.

Valoarea medie a ofertelor pentru maşinile second hand este de7.400 euro.

Anul trecut, în România, au fost înmatriculate aproape 215.000de maşini second hand, nivel apropiat de cel din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO