Mediafax.biz Exclusiv

Treichl: Noul şef al BCR nu este atât ceh, pe cât este italian. M-a convins în momentul în care am stat de vorbă

Treichl: Noul şef al BCR nu este atât ceh, pe cât este italian. M-a convins în momentul în care am stat de vorbă

Autor: Razvan Voican

05.03.2012, 19:45 1208

BCR este cel mai mare pariu al bancherului austriac care conduce Erste de 14 ani, iar în ochii investitorilor şi ai analiştilor nu are altă ieşire decât să demonstreze că a făcut o investiţie bună.

El explică apariţia mult mai lentă a efectelor integrării în grupul Erste decât la Ceska Sporitelna prin faptul că austriecii nu au avut răgazul să ducă la capăt procesul de tranziţie a BCR la noile standarde de lucru din cauză că a venit criza.

"A fost o perioadă dificilă pentru un proces de tranziţie pentru că foarte repede după preluare am trecut la o situaţ ie de criză economică. Restructurarea nici nu era gata şi deja a trebuit să ne adaptăm la o situaţie care s-a schimbat în mod dramatic pentru toată lumea şi încă foarte repede." Dar pe lângă factorii obiectivi, Treichl, 59 de ani, aduce în discuţie şi un element aparte care poate face diferenţ a: factorul uman şi capacitatea străinilor de a înţelege România, de a-i înţelege pe români şi în definitiv de a înţelege BCR.

"Trebuie realizat faptul că România este o piaţă foarte specială, cu oameni speciali pe care trebuie să-i înţelegi. Dacă îi înţelegi, apoi este foarte plăcut de lucrat cu ei. România nu este foarte «factuală», există multe emoţii şi sentimente. Unii manageri nu au înţeles banca şi credeau că pot lucra ca în Austria şi în Cehia. Nu este adevărat." Treichl spune că înţelegerea pieţei locale continuă să-l preocupe şi la nivel personal. "La un moment dat am crezut că înţeleg România, dar nu era chiar aşa. Oricum învăţ în continuare mult.Sper că astăzi înţeleg mai mult."

Ştiu că BCR are imaginea unui uriaş greoi

După mai multe luni de căutări, şeful Erste l-a ales la începutul anului pe cehul Tomas Spurny, 46 de ani, pentru funcţia de CEO al BCR.

"M-a convins când am stat de vorbă cu el. Este ceh ca origine, dar în realitate nu este ceh, este italian", spune Treichl râzând. El se arată foarte încrezător în capacitatea de adaptare a lui Spurny şi în compatibilitatea acestuia cu specificul pieţei locale. "În 10 ani de-acum încolo poate deveni mai român decât românii." Şi într-adevăr bancherul desemnat să preia de la 1 aprilie conducerea BCR lasă impresia unui temperament meridional, adică destul de diferit de cel al britanicului Dominic Bruynseels, care conduce BCR din 2008 şi care a fost ales tot de Treichl, dar acum se pregăteşte de plecare. "Îmi place Bruynseels, este unul dintre cei mai buni bancheri pe care i-am întâlnit vreodată." În noua echipă de la BCR Treichl pariază şi pe Sergiu Manea, cu care îşi aminteşte că a discutat prima dată în 2007 şi pe care l-a convins acum să se mute de la Viena la Bucureşti pentru a prelua postul nou-înfiinţat de vicepreşedinte executiv pe trezorerie, pieţe de capital şi mari companii la BCR.

Treichl se plânge că a avut discuţii cu mai mulţi bancheri români care lucrează în străinătate pentru a-i aduce la BCR să întărească echipa de management, însă nu au vrut să se întoarcă în ţară. "Cred că lucrurile se vor schimba în 10 ani." Având în vedere miza uriaşă, Treichl este tot timpul cu ochii pe BCR, cunoscând îndeaproape slăbiciunile băncii şi modul în care aceasta este percepută pe piaţă.

"S-a făcut mult la BCR, managementul a luat măsuri bune, doar că unele lucruri încă nu funcţionează. Ştiu că BCR încă are imaginea unui uriaş greoi, a unei instituţii încă foarte birocratice, lente, care nu este suficient orientată spre vânzarea de servicii de calitate, care nu-şi ia destul risc. Este supărător pentru că după patru ani de restructurare situaţia ar fi trebuit să stea altfel." De asemenea, şeful Erste se declară surprins că BCR nu reuşeşte să genereze mai multe venituri din comisioane şi taxe. "În comparaţie cu Ceska Sporitelna performanţa la comisioane este mai slabă. BCR este o bancă foarte puternică pe zona de corporate şi totuşi în această zonă veniturile din comisioane nu sunt foarte ridicate, activitatea se bazează mult pe creditare pur şi simplu." Treichl ştie şi că există impresia că deciziile privind businessul BCR nu ar fi luate în România, ci la Viena, la cartierul general al Erste.

"Este complet neadevărat. Limitele de creditare pe România sunt suficient de mari încât boardul BCR are libertate de decizie pe 95% din proiectele mari." Dincolo de toate acestea, bancherul austriac nu are altă opţiune decât să rămână optimist: "În condiţiile date, BCR nu s-a descurcat aşa de rău. Odată ce situaţia economiei se îmbunătăţeşte, BCR va fi foarte profitabilă. Nu este o bancă ineficientă".

Nu în ultimul rând, el spune că actuala poziţie a BCR pe piaţă are legătură şi cu faptul că celelalte bănci mari s-au transformat mai repede, fiind mai bine pregătite să traverseze perioada de criză.

Grupul BCR a încheiat 2011 cu o scădere de 85% a profitului net după standardele internaţionale de raportare, până la 71 milioane de lei (16,7 mil. euro), rezultatul fiind afectat puternic de creşterea continuă a cheltuielilor cu provizoanele de risc şi de diminuarea veniturilor din dobânzi. BCR a revenit pe profit în trimestrul al patrulea, cu un rezultat net de 2 mil. lei, după ce recesiunea prelungită împinsese grupul pe pierdere în trimestrul al treilea.

"În urmă cu doi ani eram mai nervos în privinţa BCR decât acum - părea că nu-şi găseşte direcţia, BRD era foarte agresivă. Acum de fapt nu mai sunt nervos şi chiar cred că suntem într-o situaţie bună uitându-ne la concurenţă.

La lichiditate stăm mai bine decât alţiiavem poate cea mai puternică poziţie, la nivelul capitalului iar suntem puternici", spune Treichl.

Schimbările din guvernul de la Bucureşti - mişcări foarte încurajatoare

Şeful Erste se luminează la faţă când vine vorba despre noua componenţă a Executivului de la Bucureşti şi se grăbeşte să pronunţe nume-cheie pentru mediul de business: Ungureanu, Drăgoi, Nazare. "Sunt mişcări foarte încurajatoare. Supravieţuirea nu le va fi uşoară, dar nu sunt nou-veniţi, au mai fost prin zonă şi dacă lucrează împreună pot reuşi." Treichl a avut ocazia să îl cunoască personal pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu. De asemenea, se declară încrezător în performanţa ministrului finanţ elor Bogdan Drăgoi şi a ministrului transporturilor - Alexandru Nazare.

"Combinaţia Transporturi - Finanţe are o importanţă uriaşă, e bine că ambii miniştri sunt tineri şi pot lucra împreună." Treichl crede că echipa lui Ungureanu are abilităţi în direcţia unor relaţii foarte bune şi cu Comisia Europeană şi cu băncile de investiţii. "Va fi o treabă destul de complicată, trebuie să comunice bine cu publicul, să-l convingă pe preşedinte în unele probleme, să se descurce în contextul politic." Cât priveşte eşecul României în atragerea de fonduri europene care ar fi putut uşura substanţial traversarea perioadei de criză, Treichl crede că este vorba despre o combinaţie de factori.

"În primul rând este nevoie de birocraţi cu experienţă, ceea ce România nu avea. Apoi mai este povestea cu corupţia." El aminteşte că Erste Group s-a oferit să pună la dispoziţia autor i tăţilor experţi în fonduri UE, iar BCR joacă un rol important în acordarea de credite pentru cofinanţare.

"Cred în continuare că România are o şansă incredibilă, chiar dacă uneori suntem uimiţi de ceea ce se întâmplă, dar şi de ceea ce nu se întâmplă."

Bancherii şi politicienii, cele mai detestate profesii

Bancherii şi politicienii s-au aflat la originea problemelor cu care se confruntă astăzi toată Europa şi tot ei sunt cei de la care trebuie să vină soluţiile, spune Treichl.

"Scandalul politic este la ordinea zilei peste tot, dar cine ne poate scoate din actuala situaţie? Tot politicienii şi bancherii, chiar dacă toţi au o problemă uriaşă pentru că în mod unanim sunt consideraţi vinovaţi de criză. Astăzi sunt cele mai detestate şi mai nefolositoare profesii, dar tot ei pot face acum diferenţ a pentru a rezolva problemele, deşi nu-i mai respectă nimeni." Treichl admite că au existat momente în timp când s-a gândit să intre în politică. De altfel, înainte de a începe să lucreze pentru Erste, Treichl a fost trezorierul Partidului Popular din Austria.

Apoi, ca şef al Erste Group, bancherul a exprimat în multe ocazii opinii foarte critice la adresa clasei politice, anul trecut intrând în dizgraţia Partidului Social-Democrat aflat la guvernare.

Nu merge aşa uşor cu creditarea în lei

Creditarea în lei este un subiect foarte important pentru BNR, însă în practică lucrurile nu merg aşa uşor, spune Treichl. "Sunt foarte nervoşi dacă faci lucruri care nu sunt în favoarea creşterii lichidităţii în moneda locală şi fac din asta un subiect crucial." Şeful Erste consideră că este bine că BNR a redus dobânda. "Dacă te uiţi la ultimii doi-trei ani, nu prea ai mult de criticat vizavi de BNR", spune Treichl, menţionând că unele lucruri ar putea merge mai repede.

El afirmă că nu are o problemă cu creditul în euro, însă nici nu trebuie ca acesta să fie ales doar pentru că dobânda este mai mică.

Referitor la restricţiile stabilite de banca centrală a Austriei în privinţa acordării de credite noi în regiune doar în raport cu finanţările mobilizate la nivel local, Treichl spune că este de aşteptat ca BCR să folosească într-o măsură mai mare programul de finanţare de pe piaţa externă de tipul EMTN lansat în 2009. Acesta poate fi folosit şi pentru emiterea de titluri pe piaţa locală.

"Finanţarea intra-grup va trebui limitată." Treichl precizează însă că nu vor fi probleme cu finanţarea unor proiecte majore de infrastructură precum Coridorul IV de transport, faţă de care BCR a luat deja o expunere importantă, sau pentru companii mari. "În principiu însă, businessul de bază trebuie finanţat local." Pentru anul acesta grupul BCR are prevăzut pe baza proiecţiilor de buget un raport credite/depozite de aproape 133%, faţă de 136,77% în septembrie 2011, exceptând creditele înregistrate la Viena. Incluzând şi aceste credite, raportul credite de depozite ar urma să se situeze uşor peste 134%, comparativ cu 138,5% în toamna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO