Mediafax.biz Exclusiv

Tulin se luptă cu Bogza pe conducerea executivă a ARB

Tulin se luptă cu Bogza pe conducerea executivă a ARB

Autor: Razvan Voican

04.07.2011, 18:24 246

Bogza s-ar bucura de sprijin dinpartea bancherilor, în timp ce Tulin are susţinerea BNR, dar şi aunora dintre bancheri, fiind respectat pentru abilităţile saleprofesionale în domeniul reglementărilor bancare. Ambii au de faptexperienţă în zona reglementării, câştigată pe vremea când aulucrat în BNR.

Un al treilea candidat care şi-adepus dosarul este Emil Ghizari, fost prim-viceguvernator al BNR şipână de curând director general al Transfond (operatorul sistemuluielectronic de plăţi). Potrivit unor surse de pe piaţă, candidaturaacestuia este privită însă cu rezerve.

Ghizari a fost cel care l-a înlocuitpe Isărescu în funcţia de guvernator în perioada 1999 - 2000 încare acesta a fost premier.

În aceste condiţii, lupta decisivă se duceîntre Tulin şi Bogza. Câştigătorul va trebui să renunţe la funcţiaocupată în prezent, preşedintele executiv al ARB fiind o poziţieindependentă, care nu poate fi cumulată cu atribuţii într-o bancăcomercială.

Funcţia ar urma însă să fie remunerată pemăsura unui preşe dinte de bancă, aspect care poate uşura deciziaunui bancher de a renunţa la funcţia actuală.

Bogza a mai candidat pentru funcţia depreşedinte al ARB pe vremea când nu apăruse ideea înfiinţării unuipost de preşedinte executiv şi a fost învins la voturi de cătreRadu Gheţea. Decizia de a-şi depune dosarul de candidatură la ARBsemnalează posibilitatea încheierii activităţii sale la Bancpost.De altfel, surse bancare afirmă că responsabilităţile sale în bancăau fost restrânse la minimum în ultima perioadă. La sfârşitulanului trecut a pierdut atribuţiile executive, rămânând preşedinteal Consiliului de Administraţie - care a fost şi funcţia pe carevenise iniţial în 2005.

Petre Tulin, fost director al Direcţieireglementare din BNR, a început în 2005 un parcurs în sectorulbancar privat, ajungând în 2009 preşedinte al celei mai noi băncide pe piaţă, Banca Feroviara, controlată de omul de afaceri ValerBlidar.

Reprezentanţi ai sistemului bancarconsideră că profilul său profesional este mai potrivit pentru ofuncţie precum cea de preşedinte executiv al ARB. Şi Bogza are însăexperienţă în domeniul reglementării, fiind responsabil de acestdomeniu în perioada în care a fost viceguvernator alBNR.

Preşedintele executiv al ARB ar urma săaibă un puternic rol de reprezentare publică şi în relaţiile cudiferite instituţii a intereselor comunităţ ii bancare.

El urmează să fie ales de către Consiliuldirector format din Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, PetreBunescu, director general adjunct al BRD, Steven van Groningen,preşedintele Raiffeisen, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv alAlpha Bank, Oana Petrescu, vicepreşedinte executiv al BCR,Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi şi GheorgheMuntean, directorul sucursalei Bucureşti a Italo-Romena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO