Mediafax.biz Exclusiv

Unul dintre cei mai influenţi oameni din IT a fost recrutat de austriecii de la Kapsch

Unul dintre cei mai influenţi oameni din IT a fost recrutat de austriecii de la Kapsch

Autor: Adrian Seceleanu

22.06.2011, 18:25 1135

Dan Roman, 61 deani, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din industria localăIT, care s-a retras luna trecută din echipa de top management afurnizorului austriac de servicii informatice S&T, a fostrecrutat de un alt grup austriac, Kapsch, cu misiunea de a coordonaexpansiunea grupului pe plan local, inclusiv pe alte segmente decâtcel IT&C.

Pe termen scurt, Roman trebuie săfinalizeze negocierile demarate deja de austrieci pentru achiziţiaunei firme locale IT şi să recruteze oameni pentru echipa locală,care ar urma să ajungă la 50 de oameni până în martie2012.

Managerul spune că prima tentaţie dupăplecarea de la S&T a fost aceea de a-şi crea din nou propriafirmă IT, pentru a treia oară în carieră, însă în cele din urmă ahotărât să accepte oferta Kapsch şi să se ocupe în continuare şi depropriul business în viticultură.

"Primul impuls a fost să fac un businesspropriu, de nişă, legat de domeniul green IT, în paralel cubusinessul început acum aproape doi ani în viticultură şiproducerea vinului. Dar particularităţile pieţei locale de IT,perspectivele ei în următorii cinci ani, accesul dificil lacapital, numărul relativ redus al achiziţiilor în acest domeniu şipreţul mic plătit pentru acestea, atitudinea rezervată ainvestitorilor, m-au condus însă spre o multinaţională privată, cuo cultură puternic antreprenorială", a spus el.

"Marea asemănare între un business propriuşi Kapsch este faptul că ai putere de decizie directă."

Grupul austriac Kapsch, cu afaceri anualede peste 0,5 mld. euro în IT&C, echipamente şi servicii decolectare a taxelor pentru autostrăzi şi soluţii de comunicaţiipentru operatori şi căi ferate, are în vedere o expansiune "rapidă"în România, a declarat anterior pentru ZF Jochen Borenich, membruîn boardul uneia dintre diviziile grupului.

"Credem că în săptămânile viitoare vomsemna un contract de achiziţie. Suntem gata să investim milioane deeuro în România", declara Borenich.

Întrebat cu ce companie se poartă discuţiide preluare, Roman a precizat că este vorba de o companie detehnologie, fără a oferi însă detalii.

"În general, Kapsch achiziţioneazătehnologii.(…) ÎnRomânia se urmăreşte de mai mult timp achiziţionarea unei companiispecializate în consultanţă şi implementarea de sisteme informaticecu competenţe în managementul de programe şi integrare. Sunt încurs de due diligence pentru o astfel de achiziţie care cred că seva finaliza în următoarele două luni."

Roman afirmă că odată cu finalizareaachiziţiei compania se va concentra pe dezvoltarea de competenţecare să poată fi utilizate de întreg grupul austriac.

"Ţinta este să devenim o bază de resursepentru extinderea în regiune şi să oferim soluţii şi serviciiprofesionale companiilor locale."

El a confirmat obiectivul Kapsch de a"ataca" în primul rând pe piaţa din România filialele companiiloraustriece.

"Strategia noastră este diferită de la cazla caz. Pentru acele subsidiare care sunt relativ independente dinpunct de vedere IT de firma-mamă va trebui ca oferta noastră să fiemai competitivă decât cea existentă în piaţă. În plus, va trebui săcapitalizăm avantajul de a fi o companie solidă financiar şi curisc mic; toate societăţile serioase fac analize de risc cândangajează contracte pe termen lung şi mai ales pentru sistememission critical. Alte companii au sistemul de procurementcentralizat.În cazulîn care Kapsch are deja un contract în Austria şi/sau alte alteţări, devine logică discutarea unui contractglobal/regional."

Companiile care ar putea fi "atacate" deKapsch sunt OMV Petrom - cea mai mare firmă din România, băncileBCR (Erste) şi Raiffeisen sau companiile de asigurări din grupulVienna Insurance Group. Compania va participa şi la licitaţiileorganizate de sectorul public, pe toate segmentele acoperite deKapsch, de la IT&C până la transporturi şi sănătate.

Anul trecut piaţa locală de soft şiservicii IT a fost evaluată la 704 mil. euro de compania decercetare Pierre Audoin Consultants (PAC). În acest an piaţa arurma să ajungă la 760 de milioane de euro.

Unii dintre cei mai mari jucători de pepiaţă sunt filialele locale ale IBM şi HP, cu afaceri anuale depeste 50 milioane de euro, însă şi companii cu acţionariat austriacprecum S&T, Romsys sau Frontal Communication au o prezenţăputernică.

Pentru baniistatului şi ai companiilor private se mai luptă şi grupul polonezAsseco, dar şi companii locale precum SIVECO, grupul Asesoft sauStar Storage.

Întrebat ce şanse estimează că are Kapsch pe acest segment încondiţiile în care pleacă aproape de la zero, Roman spune căaustriecii vor putea pune pe masă proiecte realizate în alte ţări."Avem şi certificări şi numeroase proiecte finalizate".

În plus, adaugă el, "este momentul să provocăm o schimbare deatitudine faţă de IT în sectorul public". Ce ar însemna aceastăschimbare? "Pe de o parte nu mai trebuie tolerate situaţiile încare sunt implicate firme de pe urmă cărora nu rămâne nimic, iar pede altă parte trebuie protejate investiţiile anterioare."

În opinia reprezentantului Kapsch "sectorul public trebuie să-şiasume răspunderea pentru pierderile mari ce sunt generate în unelecazuri de sisteme neperformante datorate unor specificaţii sumare,de lipsa unei colaborări permanente şi responsabile întreutilizatori şi furnizori pe tot parcursul realizării şiimplementării proiectului, de tratarea superficială a şcolarizăriipersonalului".

În condiţiile în care compania va reuşi să-şi atingă obiectivelecompania ar putea ajunge la un rulaj de zeci de milioane de euro încinci ani, dar acesta "este dependent de multe necunoscute. Dinacest motiv, ţintele de profitabilitate sunt cele care neinteresează şi preocupa permanent şi de ele sunt legate şicompensaţiile angajaţilor".

Divizia IT&C a Kapsch e parteneră cu companii ca Google,Microsoft, Cisco sau HP în furnizarea de soluţii şi echipamente.Grupul Kapsch are peste 4.000 de angajaţi, iar în anul fiscal 2010(aprilie 2009 - martie 2010) a înregistrat afaceri de 511,6 mil.euro. Grupul va anunţa în perioada următoare rezultatele pe anulfinanciar 2010/2011, respectiv o creştere "puternică" abusinessului, potrivit oficialilor Kapsch.

Din echipa de la Institutul pentru Tehnică deCalcul

În anii '90 Dan Roman era deja unul dintre numele cunoscute dinindustria IT locală, din poziţia de director la Institutul pentruTehnică de Calcul (ITC) - instituţie fondată în 1967 şi care ajucat un rol-cheie în dezvoltarea industriei de profil. Mai mulţidirectori care au lucrat în perioada comunistă la ITC au devenitdupă 1989 antreprenori sau manageri de top în industria localăIT&C, la fel ca Roman. Printre ei se numără Nicolae Badea(acţionar la Orange, proprietarul Computerland), Vasile Baltac(proprietar al grupului de firme IT SoftNet), Dan Bedros (fostpreşedinte al Alcatel) sau Silviu Hotăran (fost şef al MicrosoftRomânia, în prezent manager al unei firme de training).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO