Opinii

Acordul cu FMI in cinci intrebari si raspunsuri

28.07.2009, 19:26 87

1. In ce moneda intra banii de la Fondul Monetar International (FMI) in conturile Bancii Nationale din Romania? Echivalent dolari la cursul zilei DST (cos de monede, utilizat de FMI - n.red.)/USD? La fel trebuie rambursat? Primesc aceasta intrebare la care cred ca merita sa dau raspunsul public. Situatia este mai complicata decat pare la prima vedere. Datoria ne este comunicata de catre FMI si este exigibila la scadenta in DST. Dupa cum bine se stie, aceasta este doar o moneda scripturala. In realitate, noi primim euro si dolari (in valoare echivalenta cu moneda scripturala DST), iar la scadenta livram tot euro si dolari (eventual in alta proportie, dupa cum ne-o cere FMI la acel moment). In plus, alimentarea conturilor BNR nu se face cu dolari sau euro de la FMI, ci de la state. De regula, aceste state sunt marii creditori ai lumii sau cele care au de rambursat o scadenta catre Fond. La fel, rambursarea de catre noi a euro sau a dolarilor nu se face in contul FMI, ci in contul unor state terte, pe baza instructiunilor pe care le primim de la Fond.

 

2.Care este valoarea acestui imprumut in baza acordului de tip stand-by cu FMI? 12,95 miliarde de euro (11,44 miliarde de DST), pentru o durata de 24 de luni. Imprumutul de la FMI este administrat de catre BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO