Opinii

Alianta castiga numai daca vireaza la dreapta

06.09.2004, 00:00 11

La inceputul lui septembrie toata lumea a observat ca exista un contrast intre dinamismul ebulient al lui Adrian Nastase si siesta prelungita a Aliantei PNL-PD dupa succesele incantatoare de la alegerile locale. Conducerea Aliantei sustine ca este vorba de o strategie deliberata - nu consuma munitia inainte de a aparea ursul - si ca dinamica excesiva a lui Nastase si ceea ce americanii numesc over-exposure va produce o oboseala inainte de ziua alegerilor pana la care mai sunt aproape trei luni.
Intre timp, la Alianta se lucreaza intens la elaborarea unui program atractiv, tinut strict secret pana la jumatatea lui septembrie. Din informatiie mele, vor fi doua editii - una pentru publicul mai avertizat si alta mai populara pentru mase. Accentul programatic va cadea pe reducerea fiscalitatii, solicitata de multa vreme de mediul de afaceri, probabil o cota unica de 16% (masura cu efecte extraordinare in tari vecine), indreptarea radicala a pensiilor, toleranta zero la coruptie si urgentarea cazurilor flagrante de coruptie, prelungite acum pana la exasperare, iar la sate incurajarea asociatiilor familiale pentru formarea marilor exploatatii agricole. O data cu lansarea programului se va anunta si numele candidatului la postul de prim-ministru. Se ventileaza numele omului de afaceri Videanu, cel care a demisionat din Parlament cand a intrat in vigoare legea conflictului de interese intre afaceri si politica.
Alianta, ca si PSD, tine sa se lepede de figurile de oameni compromisi in trecut, in special cei din guvernarea 1996-2000. Traian Basescu a si declarat ca va respinge din listele de candidati pe traseisti, turnatori si pe cei care au acumulat averi ilicite.
Eu cred ca miza competitiei intre cei doi protagonisti (PSD si Alianta) este procentul de 30% al celor nehotarati sau absenteisti. Care dintre cei doi va reusi sa-i scoata pe acestia din casa si sa-i duca la sectia de votare?
Cat priveste pe cei 70% din romanii cu drept de vot, situatia difera in privinta pozitiei sociale. In josul piramidei sociale, Alianta nu poate concura cu PSD in categoriile care au nevoie de ajutor social. De la cornurile cu lapte la recenta gaselnita a medicamentelor compensate cu 90%, partidul la putere este imbatabil. Dupa insistenta lui Nastase, s-ar putea ca pana in noiembrie sa aiba loc si o reducere a pretului painii. Dar si in randurile populatiei urbane exista milioane de nemultumiti sau deceptionati fie pentru ca primesc salarii prea mici, fie ca sunt concediati si nu gasesc noi locuri de munca.
Batalia se va da insa la mijlocul piramidei sociale pentru cucerirea clasei mijlocii. Statistica oficiala nu o inregistreaza, pentru ca nu avem inca o clasificare dupa venituri, dar dupa anumiti indicatori de consum si achizitii, eu cred ca in Romania clasa mijlocie reprezinta 15-20% din populatie, si ceea ce conteaza este faptul ca ea merge la vot.
Desi in perioada de tranzitie criteriul ideologic nu joaca un rol decisiv, iar liniile mari ale reformei societatii romanesti sunt dictate de acquis-ul comunitar, totusi in modul de abordare a reformei conteaza si coerenta viziunii si omogenitatea doctrinara. Sub acest raport, PSD a reusit in ultimii ani sa faureasca o viziune social-democrata a aderentilor sai, care se grefeaza si pe cultura politica cu valori de stanga mostenite de la vechiul regim. In schimb, Alianta nu si-a format o viziune doctrinara omogena, care sa cimenteze un pol stabil de dreapta. Un sondaj INSOMAR revela in Alianta 67% liberalism si 23% social-democrati. De aceea oferta politica a Aliantei va trebui sa fie predominant liberala, pentru ca numai asa va aparea ca o adevarata alternativa a guvernarii PSD. De aici si decurge sansa de a cuceri clasa mijlocie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO