Opinii

Arthur Suciu: Majoritarismul ca boala

02.03.2007, 18:24 27

Presedintele Romaniei nu poate fi destituit, si asta oricate comisii parlamentare de ancheta ar fi infiintate pentru a cerceta acte de incalcare grava a Constitutiei. Conform legislatiei actuale, presedintele, care este "al tuturor romanilor", nu poate fi dat afara din serviciu decat cu votul majoritatii celor inscrisi pe listele electorale. In aceste conditii, vanzoleala din Parlament este inutila. Ea nu va reusi sa atinga aspectele vitale ale relatiilor dintre institutiile statului. Nici Basescu nu se va cuminti, nici Parlamentul nu va deveni mai credibil.
Electoratul nu joaca, deci, nici un rol in aceasta piesa. Acesta mi se pare un lucru ciudat. Sa presupunem ca actualul presedinte a comis intr-adevar acte de incalcare a Constitutiei, altfel spus, nu este vorba, in cazul sau, de un demers pur politic al noii majoritati parlamentare. Ce ne facem? Obiectiile Curtii Constitutionale fata de modificarile aduse legii referendumului pot fi corecte pe fond, dar nu ofera nici o solutie pentru iesirea din blocajul actual, in care presedintele nu ar putea fi suspendat decat pentru inalta tradare.
In schimb, presedintele poate sa solicite din partea electoratului un punct de vedere privitor la chestiuni de interes national, cum ar fi introducerea votului uninominal. Va dati seama ca, daca 50% plus 1 dintre cei 50% plus 1 care se vor prezenta la referendumul lui Basescu (ceea ce inseamna 25% plus 1 din electorat) vor spune: "Da, vrem vot uninominal", Parlamentul nu poate sa faca altceva decat sa se execute. Sa nu mai spunem ca deja s-a creat o diversiune, iar lumea a inceput sa-l confunde pe Traian Basescu, un om, cu votul uninominal, care este un procedeu electoral si nu o fiinta. S-a mai intamplat si in trecut ca, ori de cate ori electoratului i se cerea votul, unii - si nu putini - sa inteleaga din asta ca trebuie sa-l voteze pe Iliescu. Daca dl. Cristian Parvulescu se pricepe la votul uninominal, nu acelasi lucru se poate spune despre multi dintre noi, ca sa nu zic despre cei mai multi. Asa incat, ma intreb: ce legatura are poporul cu votul uninominal? Ceea ce rezulta de aici este, insa, simplu: Parlamentul nu are cum sa actioneze impotriva presedintelui, dar presedintele poate sa puna la punct Parlamentul.
Nu vreau sa anticipez, dar tare mi-e teama ca votul uninominal va sluji majoritarismului basescian. Din cate stiu, votul uninominal favorizeaza partidele mari, dupa principiul foarte crestin: "Celui care are i se va da, iar celui care nu are i se va lua si ceea ce are". (De aceea, imi vine greu sa inteleg de ce, de pilda, PC - un partid mic - sustine cu atata entuziasm votul uninominal.) In plus, eu vad in aceasta initiativa a presedintelui mai degraba o incercare de depolitizare a Parlamentului si a vietii politice in general, un atac direct la adresa partidelor. Totul depinde de cat de radicala va fi aceasta uninominalizare. Insa, dupa cum il cunoastem pe presedinte, cred ca va incerca sa mearga pana departe. In orice situatie, insa, votul uninominal va confirma si va incuraja inclinatiile majoritariste ale poporului, in timp ce opiniile minoritare vor fi subreprezentate.
Eu cred ca nu este bine sa se intample asta. "Majoritarismul", la romani, este o boala, ceea ce rezulta dintr-o gandire colectiva fricoasa si limitata. Tot boala este si dispretul fata de diferenta. Majoritatea romanilor este de acord cu tot ce face Basescu, asa cum ieri era de acord cu tot ce facea Iliescu. Majoritatea romanilor este crestin-ortodoxa; majoritatea este de etnie romana etc. Oricat de mult am tine la unitatea neamului nostru, trebuie sa recunoastem ca suntem prea majoritari.
Cat despre cei pe care romanii nu-i suporta, mai bine nu vorbim. Din punctul meu de vedere, nu de vot uninominal are nevoie Romania, ci de extinderea dezbaterii publice prin evidentierea diferentelor, inclusiv a diferentei romanilor fata de alte popoare europene.
Asadar, Parlamentul nu va reusi sa faca mare lucru, in timp ce presedintelui ii va iesi pana la urma jocul. Avem aici un exemplu de democratie directa, dar in care partidele reprezentate in Legislativ isi pierd relevanta politica. Si acesta este doar inceputul...

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO