Opinii

Arthur Suciu: Marea raspundere

28.09.2007, 19:04 28

V-ati intrebat vreodata cum ar fi aratat viata politica de astazi daca Ion Iliescu nu ar fi decis, la scurt timp dupa Revolutia din 1989, sa transforme Frontul Salvarii Nationale in partid politic si sa candideze la alegerile din 20 mai? Poate ca mineriadele din 1990 nu ar mai fi avut loc. V-ati intrebat cum ar fi aratat viata politica de astazi daca, in 1991, Guvernul Petre Roman nu ar fi fost obligat sa demisioneze, ca urmare a unei noi mineriade, iar Petre Roman ar fi ramas liderul FSN? La scurt timp dupa aceea, in FSN a avut loc o schisma. Ion Iliescu a plecat, impreuna cu adeptii sai, si a format un nou partid, PDSR, care a castigat alegerile. In 1996, acelasi Roman obtinea un rezultat bun la alegeri, ajutandu-l pe Emil Constantinescu sa castige prezidentialele si apoi sa formeze o majoritate.
Motiunea de cenzura a PSD ar putea fi cel mai important eveniment politic de dupa 1989. Ca sa ne exprimam usor metaforic, ea ar putea conduce la corectarea greselilor facute de Ion Iliescu (Iliescu are, fara indoiala, si o semnificatie pozitiva, de aparator al celor saraci), la inceputul anilor '90, si la reabilitarea tarzie a lui Petre Roman. Ar fi, cum s-ar spune, razbunarea, usor ironica, pe care Traian Basescu o realizeaza, in numele lui Petre Roman, pentru "cutitul in spate" pe care acesta l-a primit de la Iliescu.
Nu exista, probabil tot din 1989, un politician care sa fi riscat mai mult ca Mircea Geoana cand a hotarat sa depuna motiunea de cenzura. El pare ca
s-a pus in mod gratuit la dispozitia lui Traian Basescu. Este aproape o nebunie sa te gandesti ca liderul unui partid de opozitie poate sa faca acest lucru. Ar trebui sa ne gandim ca un asemenea risc presupune si o miza pe masura. Exista aceasta miza?
Aceasta miza exista. De altfel, Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca responsabilitatea pentru evolutia politica in perioada post-motiune apartine in primul rand lui Traian Basescu. Ce vrea sa spuna Geoana cu asta? Vrea sa spuna ca, imediat dupa adoptarea motiunii, Traian Basescu va trebui sa se comporte, in premiera, ca un presedinte al tuturor romanilor, va avea responsabilitatea evitarii tuturor greselilor pe care le-a facut in trecut Ion Iliescu, greseli care au condus la complicatiile din perioada tranzitiei. Mircea Geoana, care, prin depunerea motiunii, il neaga pe Iliescu (dovada este reactia acestuia), ii transmite lui Traian Basescu acest avertisment: daca vei proceda la fel ca Iliescu in trecut, vei pati ce a patit si Iliescu.
Marea responsabilitate a lui Traian Basescu, dupa adoptarea motiunii, este aceea de a evita transformarea PD intr-un partid prezidential. Va reusi actualul presedinte sa reziste acestei tentatii? (Trebuie spus ca in aceasta ecuatie o raspundere similara, dar de sens contrar, are si presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, care, daca va adopta traditionala pozitie cederista, s-ar putea sa greseasca. Dimpotriva, o atitudine pozitiva fata de negocierile post-motiune l-ar putea anihila pe Stolojan.)
Dar totul arata ca Traian Basescu nu doreste decat sa-si impuna puterea, totul arata ca Traian Basescu va repeta greselile lui Ion Iliescu si nu va face nimic pentru a pune bazele unui consens politic. De asemenea, este de asteptat ca Iliescu, la randul sau, sa persevereze in propriile greseli. Iata de ce initiativa lui Mircea Geoana este atat de nebuneasca si cam nepolitica. Este greu de crezut ca Traian Basescu va incerca sa se impace cu Petre Roman (un guvern de "uniune nationala" ar putea fi condus chiar de catre acesta) si este greu de crezut ca Tariceanu va accepta sa stea de vorba cu Boc si Geoana.
Teama imi este ca vom avea un nou FSN, iar DNA si SRI vor deveni o noua politie politica (in cazul in care Traian Basescu ar decide sa actioneze in sensul responsabilitatii descrise mai sus, impreuna cu Guvernul liberal, imediat dupa adoptarea motiunii ar trebui schimbati si Daniel Morar, si seful SRI). Ce am putea face atunci decat sa reinventam CDR-ul, adica sa ne intoarcem in anii '90? Sper ca alegerile anticipate de anul viitor nu vor avea loc pe 20 mai.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO