Opinii

Arthur Suciu: Stapan si sluga

25.05.2007, 18:56 34

Convingerile mele politice se reduc la doua: 1. "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face" (formula sintetica invatata de la Mama) si 2. "sa fie pace in lume" (insusit tot in prima copilarie, dupa o melodie evreiasca pusa in versuri romanesti de Adrian Paunescu). Aceste principii, la care n-as putea renunta, cu toata oroarea mea de "principii", au o legatura stransa intre ele: denunta agresivitatea la nivel individual si social.
Sunt foarte sensibil la aceste subiecte. N-as putea iesi in strada pentru o marire de salariu; in schimb, devin implicat, militant, ajung sa fiu agresiv fata de manifestarea agresivitatii. Nu voi gasi niciodata o justificare pertinenta pentru a imbranci pe cineva sau pentru a declansa un razboi. Violenta, de orice tip, este absurda.
Ea este semnul unei neintelegeri, dar nu al uneia oarecare, ci al unei neintelegeri fundamentale. Agresivul nu stie ce cauta in aceasta lume. Nu stie cat de vulnerabili suntem toti, cat de vulnerabil este el insusi. Agresivul este, in sensul cel mai profund al acestui cuvant, un prost. De aceea, eu cred ca, in masura in care poate fi vazuta ca un sir de violente, istoria este o creatie a prostilor. Istoria este, de fapt, istoria prostiei.
Este imposibil sa nu te irite agresivitatea cu care acea jurnalista il abordeaza pe Traian Basescu, filmandu-l in acelasi timp cu telefonul mobil. In limba romana, se spune: o cauta cu lumanarea. In urma cu ceva timp, o alta jurnalista il intreba, tot pe Traian Basescu, daca i-a mai crescut nasul. Din nefericire, acest mod de abordare, total gresit, este larg raspandit in breasla.
Jurnalistii au devenit ingrozitor de agresivi, confundand incisivitatea intelectuala si prezenta de spirit cu tupeul tamp si rau-voitor. E-adevarat, nu toti sunt asa; dar, mai ales in randul jurnalistilor de teren, exista unii care simt permanent nevoia sa compenseze cu ceva insuficienta lor pregatire profesionala, sa surmonteze diferente de statut iluzorii sau sa defuleze in public nefericiri private. Apoi, este mereu prezenta presiunea sefilor.
La noi, inca functioneaza acea prejudecata vulgara potrivit careia un jurnalist educat este un jurnalist slab.
Nu ar trebui totusi sa mire pe nimeni ca presa este atat de agresiva. Caci, politicienii sunt si mai si: ei dau tonul. Sa continuam cu exemplul. In primul rand, Traian Basescu n-avea ce sa caute la Selgros, decat daca a fost platit sa faca publicitate unui actor de pe piata de retail. El venise de fapt sa-si faca publicitate agresiva, populista lui insusi, sa ne ia ochii cu veleitatile sale de "cetatean obisnuit".
In al doilea rand, daca avea vreo problema cu ziaristii sau cu altcineva, era obligat s-o delege SPP. In al treilea rand, Traian Basescu si-a utilizat in mod activ imunitatea de care se bucura, in calitate de presedinte, confiscand obiecte si vorbind urat. Omul stie ca n-are ce sa pateasca, asa cum n-a patit nimic nici cand s-a urcat baut la volan. Presedintele este imun si se comporta ca un imun. Tot in limba romana, se zice ca "are spate". Agresivitatea este proasta, dar si discretionara. Comportamentul ziaristei este, pana la urma, tolerabil; al lui Basescu, nu.
Cu putine exceptii, un individ ajuns politician devine de nerecunoscut. Ieri stateai la masa cu el; astazi, abia daca isi mai aduce aminte cum te cheama. Ziaristul se uita la politician ca la un idol de lemn, dar totusi ca la un idol; politicianul insa vede in fata numai liliputani.
A fi parlamentar, ministru sau presedinte inseamna a fi inteligent, informat, cult, bine-crescut etc.. A fi politician inseamna, in sine, a fi peste; a fi ziarist, dimpotriva, a fi sub. Din aceasta relatie prost construita, din aceasta "diferenta de clasa" se naste agresivitatea si a unora, si a celorlalti, ia nastere o lupta, care se ascute, se ascute, se ascute.
N-am sa inteleg niciodata de ce se intampla asta, desi dialectica stapan-sluga explica probabil cel mai bine lucrurile. Copil fiind, am fost invatat ca toti oamenii sunt egali. Cand am crescut, am vazut ca unii sunt mai egali decat altii. De aici vine agresivitatea si prostia si ura; de aici vine razboiul.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO