Opinii

Arthur Suciu: Un santaj legitim

30.06.2006, 21:14 14

"Este vorba de acelasi mecanism, nu stiu... era sa zic securist, era sa zic comunist, cred ca le zic pe amandoua. Noi ne jucam pe televizor, vezi Doamne, facem opozitie, ne exprimam pozitiile, ne exprimam doctrinar, baietii isi vad de treaba."
Aceste cuvinte au fost rostite acum doua zile de un lider pesedist, Cristian Diaconescu, inainte de a-si anunta, la un post de radio, demisia din toate functiile detinute in partid (cea mai importanta fiind aceea de purtator de cuvant).
Declaratia, in esenta, este expresia unei exasperari. Pe de o parte, omul se simte folosit. Este scos in fata, la televizor, unde isi exprima punctele de vedere, luand seama la doctrina, adica la principii.
"Ok - spune Diaconescu - inteleg sa ma conformez si sa sustin, cu propria mea onorabilitate, imaginea partidului, chiar daca aceasta imagine nu acopera nici pe departe realitatea. Inteleg sa fac, pentru PSD, aceasta concesie."
Pe de alta parte, nu numai ca nu exista nici un beneficiu personal de pe urma contributiei sale imagologice (alta decat, eventual, "afirmarea in politica"), dar persoana sa nici nu prea conteaza cand este vorba de "adevaratele probleme" ale partidului. Cu alte cuvinte, Diaconescu s-a simtit luat de fraier. Ar fi de discutat daca purtatorul de cuvant al PSD ar fi reactionat la fel de prompt si de hotarat intr-o alta problema, care nu l-ar fi afectat personal.
Tocmai pentru ca aveau cunostinta de acest lucru, stiau despre faptul ca Diaconescu are legatura cu subiectul, liderii PSD au omis sa-i aduca la cunostinta ceea ce au pus la cale. Ei au mizat pe toleranta liderului PSD, pe insuficienta influenta a acestuia in interiorul partidului etc.
Diaconescu a recunoscut din start ca, in scandalul creat, sotia sa este parte implicata. Nu ne imaginam ca ar fi fost atat de vehement, daca ar fi fost sigur ca aceasta ar avea vreo vina. In chestiunea desemnarii unui candidat pentru Curtea de Conturi, judecata este politica, nu juridica sau morala.
Politic, Diaconescu era indreptatit sa pretinda de la colegi a lua in seama si propriile sale interese. Altfel spus: "Eu nu ma bag in problemele voastre; dar, cand am si eu o problema, doresc sa se rezolve". Liderii PSD care l-au ignorat pe Diaconescu au comis o greseala de evaluare. L-au considerat lipsit de importanta pe unul din putinii oameni cu adevarat credibili din partid. Unul dintre putinii care reusesc sa se faca ascultati, fie si la televizor, ale carui opinii nu sunt interpretate avand in cap prejudecata: "E pesedist".
Aratand ca nu e nici naiv, nici fraier, Diaconescu a mizat totul pe capitalul sau de imagine. Actiunea sa poate fi considerata un santaj legitim. El pare sa fi gandit inclusiv retragerea demisiei. Scandalul creat a primit o interpretare politica interesanta din partea lui Diaconescu, care a reusit sa identifice acele elemente menite sa-i infranga, cel putin pentru moment, pe adversari.
In acest scop, Diaconescu a fost sustinut chiar de acea parte a presei traditional ostila PSD. El a interpretat un caz semi-politic, semi-personal ca un exemplu de lucratura politica tipica nu numai pentru PSD, ci pentru intreaga clasa politica si a evidentiat distanta dintre principiile si actiunea politica a liderilor partidelor.
Din acest punct de vedere, gestul lui Diaconescu reprezinta o premiera pentru un lider al PSD si o dovada de curaj. Pentru un politician cat de cat cinstit, dar de o anumita anvergura, una din putinele solutii care ii stau la dispozitie pentru a-si impune punctul de vedere este amenintarea cu demisia. Intr-un grup in care deciziile se iau prin santaj, el nu dispune decat de aceasta forma de santaj.
Diaconescu este primul lider social-democrat care reuseste sa exprime in mod credibil un punct de vedere critic referitor la actiunile puterii (si, inevitabil, ale partidului din care face parte). Gestul sau este cu atat mai important cu cat el face trimitere la una din practicile unor colegi de partid, practici dezavuate de opinia publica. Scandalul Diaconescu va avea efecte pozitive pentru imaginea PSD.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO