Opinii

Atenţie, ieşim din criză mult mai repede: Deşi trăieşte în fiecare zi cu pandemia alături, economia României a decolat mult mai repede decât credeam şi începe să prindă viteză. Piaţa muncii îşi revine iar cererea de oameni va duce din nou la creşterea salariilor peste nivelul de 3% de majorare a salariului minim

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial al ZF

Atenţie, ieşim din criză mult mai repede: Deşi...

Autor: Cristian Hostiuc

01.03.2021, 01:16 21353

În timp ce guvernul Cîţu se grăbeşte să treacă mai repede prin Parlament bugetul pe 2021 cu o întârziere de 2 luni, economia şi companiile au luat-o înainte.

În timp ce premierul Cîţu pedalează pe creşterea bugetului de investiţii cu 8 miliarde de lei până la 61 miliarde de lei dar cu îngheţarea fondului salarial şi de pensii, PSD se chinuie să demonstreze că bugetul lui Cîţu înseamnă austeritate. Faptul că salariile la stat nu mai cresc, dar nici nu se taie vreun venit, nu înseamnă deloc austeritate având în vedere creşterile salariale la buget din 2012 încoace.

În timp ce PNL şi PSD încearcă să-şi amintească de vremurile bune când erau USL şi câştigau alegerile din 2012 cu 70%, economia şi companiile şi băncile şi nu în ultimul rând, consumatorii, şi-au văzut de treabă, reuşind să scoată România din criză mult mai repede decât acum un deceniu.

În ultimele 2 săptămâni, încrederea în revenirea economică s-a schimbat peste noapte.

Marţi, 16 februarie au venit rezultatele economice pe trimestrul IV 2020 cu o creştere economică de 5,3% faţă de T3, cu mult peste aşteptări.

România a fost de departe starul economic al Europei, cu un plus 5,3%, în timp ce Austria a fost la polul opus cu un minus de 4,3%, urmată de Italia cu o scădere de 2%. Germania, principala piaţă externă a României a avut un plus de 0,1%, peste aşteptări.

Această creştere economică i-a determinat pe analişti să-şi îmbunătăţească prognozele pentru 2021, la o creştere economică de peste 5%, chiar peste prognoza optimistă a guvernului de 4,3%, care a stat la baza construcţiei bugetului pe 2021.

Florin Godeanu, country manager al Adecco România, liderul pieţei de recrutare de personal în regim temporar din România, a declarat: Anul acesta a început foarte energic din punct de vedere aş angajărilor. Ne aflăm într-un moment similar cu cel de la începutul anului 2012, când primele semne ale redresării economice începeau să apară. Atunci nesiguranţa era mai mare iar ieşirea din criză a mai durat o bună perioadă de timp. Acum contextul este total diferit şi suntem optimişti, mai ales pentru evoluţiile din piaţa muncii.

Distribuitorul ungar de materiale de construcţii Masterplast, cu vânzări de 67 mil. lei în 2020, +15%, şi care în 2018 a renunţat la producţia din Covasna, a anunţat că România a redevenit interesantă pentru investiţiile viitoare ale grupului.

Conform indicelui Confidex realizat de Impetum Group, managerii companiilor au devenit mult mai optimişti pentru 2021 faţă de anul trecut, aşteptând o creştere de 5% la afacerilor.

Indicele Confidex a ajuns la 45, faţă de 41 în prognoza anterioară.

Bit Soft, un dezvoltator de soluţii software pentru industria ospitalităţii, care are 80 de angajaţi, estimează afaceri de 22,5 mil. lei în 2021, +20%, şi, pentru că vrea să se extindă pe 4 pieţe noi, printre care Marea Britanie şi Austria, a dat drumul din nou la angajări.

„Căutăm senior back and developer, product manager, software tester, project manager şi consultant customer support level 1 cu competenţe lingvistice în limba engleză şi limba franceză.”, afirmă Bogdan Stanciu, managing director al companiei. El spune că în piaţă începe să se vadă un trend de reconversie profesională către IT, chiar dacă asta înseamnă ca persoanele cu experienţă în alte domenii să înceapă ca juniori în acest sector.

ING anunţă o scădere a dobânzilor la creditele în lei de consum şi ipotecare, ceea ce arată că banca olandeză, care a devenit a patra din România, are încredere români că pot lua împrumuturi şi că le pot rambursa. Dacă piaţa muncii era proastă, ING nu încerca să atragă mai mulţi clienţi.

Trading Line, un transportator fluvial pe Dunăre, a declarat în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF cu CEC Bank, că vrea să facă investiţii de 80 mil. euro prin care să aducă transportul pe Dunăre în secolul XXI cu inteligenţă artificială şi nave controlate de la distanţă.

La emisiunea ZF Agropower 2021, Lucian Rus, de la Grup Prod Corvinia spune că vrea să investească 4 mil. euro pentru a construi 2 hectare de sere hidroponice cu iluminat artificial prin care ceea ce se producea în 12 luni să se facă în 11 şi cu o creştere a producţiei de legume cu 15-20%.

Adrian Sandu, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România spune că potenţialul tării de a atrage noi investiţii rămâne ridicat: Acum căutăm să vină în România un producător de jante din aluminiu.

Pronat, un business cu alimente şi cosmetice bio, cu afaceri de peste 15 mil. lei, vrea să-şi dubleze capacitatea de producţie a fabricii din Sânandrei din Timiş: 2021 a început promiţător, cu o creştere de peste 20%.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, spune că deşi suntem într-o perioadă marcată de multe incertitudini, cererea pentru credite creşte: Sunt optimist cu privire la evoluţia economiei şi a Raiffeisen şi cred că 2021 va fi mai bun ca 2020.

Din analiza portofoliului de credite cu rate amânate, cam două treimi dintre clienţi îşi reiau plăţile şi revin la zi cu plata creditelor, ceea ce pare o situaţie destul de bună.

Spaniolii de la Gran Via, care au vândut până acum 2.000 de apartamente în România, au anunţat că investesc încă 25 mil. euro în 2 blocuri, 380 de apartamente în total, dintr-un complex de la Constanţa: Lucrările ar putea începe în aprilie.

Producătorul de polistiren Austrotherm, cu o fabrică la Roman-Neamţ, spune că în 2021 va iniţia o investiţie majoră de 7,5 mil. euro în zona de vest a tării.

eMag, cel mai mare retailer online, a anunţat că vrea să dezvolte un parteneriat cu primăria Joiţa din judeţul Giurgiu, un parc industrial pe un teren de 290.000 mp. În zonă eMag construieşte un hub logistic de 130.000 mp, o investiţie de 90 mil. euro.

La ZF Agropower 2021 fermierii au spus că în agricultură s-au făcut paşi mari de la comasarea terenurilor până la tehnologii noi: În următorii 10 ani fermierii vor folosi drone şi aplicaţii IT pentru a lucra în câmp. Agricultura a devenit interesantă pentru investitori, iar banii de la bănci sunt mult mai mulţi pentru agricultură şi, cu siguranţă vor fi şi mai mulţi. Singura problemă este „nu ştim cum să abordăm tinerii ca să vină către agricultură”, spune Nicoleta Roiban, director Agroexpert.

Norofert, un producător de îngrăşăminte organice care a făcut senzaţie pe Bursă, ajungând la o valoare de piaţă de 215 mil. lei, a anunţat că intră în producţia vegetală prin achiziţia unei ferme de 1.000 ha din Teleorman situată strategic la 5 km distanţă de portul Zimnicea de la Dunăre, pentru care a plătit 9,5 mil. lei, adică 2 mil. euro, bani proprii şi din credite bancare.

La ZF Power Summit 2021 toată lumea a vorbit despre investiţiile care pot fi făcute în energie: peste 10 mld. euro bat la uşă, dar fără proiecte concrete banii nu vin.

Companiile din industria de servicii care angajează 131.000 de oameni dintre care 85.000 în Bucureşti, au anunţat noi recrutări: 9 firme vor să recruteze încă 1.850 de angajaţi noi în 2021.

CGS România, parte dintr-un grup american şi cel mai mare jucător din această piaţă cu 3.500 de angajaţi, spune că planul pentru 2021 este de a mai aduce 400-500 de angajaţi ca parte dintr-un plan de 1.500 de angajaţi: Am angajat şi din oraşe mai mici din România, este un proiect de 3 luni prin care ne ducem şi în alte localităţi decât acolo unde avem sediul.

Majorel, o companie cu peste 300 de angajaţi în Braşov, Sibiu, Cluj şi Bucureşti, trebuie să angajeze 260 de persoane în acest an: Căutăm vorbitori avansaţi de limbi străine precum germana, franceza, italiana, spaniola sau limbi nordice dar care să aibă şi un minim de background tehnic.

Indicatorul de încredere CFA, realizat de Asociaţia Analiştilor Financiari, a crescut în februarie, pentru a treia lună consecutiv.

În ianuarie 2021 creditul privat în lei a crescut cu 8,8%, ajungând la un sold de 197 mld. lei. Creditul pentru populaţie a crescut cu 9% în ianuarie, faţă de ianuarie 2020, la un sold de 119 mld. lei. Creditul pentru companii a crescut cu 8,5%, ajungând la un sold de 78 mld. lei.

Producătorul german de componente auto Hella a anunţat că angajează 100 de oameni pentru centrul administrativ din Timişoara, care va deveni astfel cel mai mare centru de acest tip din reţeaua globală a concernului german. Angajări se vor face şi în zona de producţie din Craiova şi Timişoara.

Producătorul de mobilier Artemob International, cu afaceri de 143 mil. lei, parte dintr-un grup francez, caută 125 de oameni pentru fabricile din Sovata şi Târnăveni – Mureş.

Retailerul german Lidl va creşte venitul minim din reţeaua de magazine la 2.700 de lei net, +10%. Acest venit de 2.700 de lei include salariul plus toate beneficiile.

Salariul minim pe economie a crescut cu 3% de la 1 ianuarie, ajungând la 1.386 de lei. Lidl este în topul salariilor din comerţ, având ca politică ca într-un ciclu de 4 ani vânzătorii din magazine, care sunt 80% din 8.000, să ajungă la 3.000 de lei net.

Iulian Sorescu de la casa de avocatură Noerr, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în privinţa ajutoarelor de stat, a spus la ZF Live că România ar putea atrage mult mai multe investiţii străine întrucât are cele mai bune facilităţi din regiune, dar este nevoie ca guvernul să promoveze mult mai mult ţara în exterior. Aceste ajutoare de stat sunt date şi companiilor româneşti. Dar toată lumea are nevoie de predictibilitate legislativă şi fiscală şi de infrastructură.

La ZF Power Summit, ziua a doua, pur şi simplu „s-au aruncat” cu miliardele de euro, bani care stau la graniţă şi pot intra dacă guvernul aprobă mai repede modificările la Legea gazelor offshore, care ar permite deblocarea investiţiilor din Marea Neagră. La acest lucru se adaugă şi un nou pachet legislativ pentru eoliene, care ar putea face din România cel mai mare polul eolian şi fotovoltaic al Uniunii Europene, după cum spune Sebastian Enache de la Monsson, cel mai mare jucător independent pe energie eoliană din România.

Grupul Şerban din Bacău, care are 13.400 ha, 3 ferme de creştere a puilor şi 5 băcănii a anunţat la ZF Investiţi în România! că în 2021 are în plan investiţii de 7,5 mil. euro în irigaţii, capacităţi agricole şi de depozitare.

Gigantul american MassMutual a anunţat că a închiriat în plină pandemie, când corporatiştii lucrează de acasă, 1.700 mp de birouri în clădirea Record Park dezvoltată de belgienii de la Speedwell: Compania de asigurări se află în plin proces de recrutare, ţinta fiind să atragă peste 100 de oameni în dezvoltare de software, data science şi inginerie.

Feliciu Paraschiv de la retailerul Paco Supermarket din Vrancea, a spus la ZF Live că în criză a făcut cel mai mare magazin din reţea, un cash&carry de 2 mil. euro.

Horia Ciorcilă, preşedintele celei mai mari bănci de pe piaţă, Banca Transilvania, a declarat după prezentarea rezultatelor financiare pe 2020, că banca este optimistă în privinţa lui 2021: Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri. În 2020 Banca Transilvania a finanţat 145.000 de companii şi persoane fizice cu 9,5 mld. lei în cazul firmelor şi 5,3 mld. lei către populaţie.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR a declarat că dintr-un volum de 41 mld. lei de credite amânate la plată în 2020, doar 10% se mai păstrează acum în portofoliul băncilor sub formă de moratoriu.

George Haber, cel mai cunoscut investitor român din Silicon Valley, care acum pariază pe start-up-ul românesc Tailent, a declarat că România este acum centrul RPA-ului prin UiPath: Silicon Valley este pe moarte, California a devenit mult prea scumpă, noile centre se duc acolo unde sunt oameni creativi, iar oameni creativi avem în România.

La conferinţa Buget 2021, organizată de ZF împreună cu BRD, Florian Libocor, economistul-şef al băncii a declarat că percepţia faţă de România este pozitivă, şi că există încredere remarcând revizuirea Comisiei Europene în sens pozitiv privind creşterea PIB.

Levente Bara de la Transilvania Nuts, un procesator de nucă din Alba, a spus la conferinţă: Continuăm investiţiile anul acesta, ne pregătim pentru un an mai bun.

Nikhil Mansharamani, managing partner al firmei ABC International, specializată de 40 de ani în recrutare de personal din Asia către alte zone, spune că până acum a trimis în România 1.500 de asiatici – indieni în construcţii, nepalezi şi srilankezi în Horeca, iar cererea creşte în continuare. Dacă România va reuşi să ia banii de la Bruxelles cererea de personal din Asia va creşte exponenţial. El speră ca guvernul României să mărească cota de muncitori non-UE de la 25.000 acum la 50.000 şi apoi 100.000. România este o piaţă bună, preţurile apartamentelor sunt accesibile şi de aceea se construieşte, iar dacă proiectele de infrastructură cu bani europeni se vor implementa, cererea de personal asiatic va fi mare. Conform datelor România are un deficit de 500.000 de oameni în construcţii care se va vedea cel mai bine în momentul în care se va accelera construcţia de autostrăzi şi drumuri naţionale.

Bogdan Bogatu, director office agency la Cushman & Wakefield Equinox a declarat că cererea în piaţa de birouri din Bucureşti va creşte cu 20-30% în acest an.

Sergiu Manea, CEO al BCR, a doua bancă de pe piaţă, a declarat după prezentarea rezultatelor financiare pe 2020, că firmele, persoanele fizice dar şi băncile sunt mult mai bine pregătite să facă faţă expirării moratoriilor. Erste, grupul austriac care deţine BCR şi este cel mai mare finanţator din Europa Centrală şi de Est, a declarat că: Suntem optimişti privind viitorul şi credem că anul 2021 va fi un an al revenirii economice.

Producătorul Ferma cu Omenie spune că plănuieşte o investiţie etapizată de 4,3 mil. euro într-o hală logistică şi o nouă fabrică de brânzeturi.

Ferro, un  grup polonez care vinde chiuvete spune că România va deveni una dintre principalele ţări de suport logistic şi know-how din grup pentru dezvoltare în regiunea Balcanilor.

Acestea sunt doar câteva din informaţiile consemnate de Ziarul Financiar în ultimele 2 săptămâni care arată că managerii, companiile, investitorii au un sentiment bun  faţă de evoluţia economiei şi a businessului lor.

Mai trebuie ca guvernul Cîţu să-şi facă treaba şi să-şi îndeplinească promisiunile de investiţii de 61 mld. lei  făcute prin bugetul pe 2021 dar să şi rezolve problemele legislative din energie – Legea gazelor din Marea Neagră, eolienele, Legea energiei, Legea de vânzare a pachetelor de acţiuni de la companiile de stat pe Bursă şi, nu în ultimul rând, proiectele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care pe hârtie putem lua 80 mld. euro în 7 ani. Dacă am lua jumătate din această sumă ar fi ceva extraordinar.

Companiile private îşi fac treaba, pariază pe România şi pe revenirea economică mai repede decât ne-am aşteptat.

Să vedem acum ce va face statul, guvernul Cîţu, preşedintele Iohannis, care trebuie ca aceste planuri de pe hârtie şi din Power Point să le pună în practică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO