Opinii

Avertisment grav de la Parlamentul Europei

02.02.2004, 00:00 11



In Comisia de politica externa a Parlamentului Europei de la Strasbourg un deputat olandez, Costlander, a facut propunerea unei rezolutii ca negocierile UE cu Romania sa fie suspendate. El a pus accent pe criterii politice: "Romania nu e stat de drept, acolo domneste o coruptie inspaimantatoare". La aceasta propunere s-a raliat baroneasa Emma Nicholson, furioasa ca Romania a incalcat moratoriul privind aprobarea adoptiilor copiilor. In comisie a luat apararea guvernului roman deputata Lalumiere, o veche prietena a tarii noastre. Care este procedura ce va fi urmata?



Mai intai, din discutia in Comisie va reiesi amendarea textului foarte aspru al olandezului. Abia spre sfarsitul lui martie rezolutia va fi examinata in plenul parlamentului. De notat ca deputatii socialisti se opun rezolutiei. Deputatul Gary Titley a declarat ca rezolutia e "o prostie" si a sustinut ca guvernul Nastase a facut progrese in directia buna.



Premierul Nastase a incercat sa minimalizeze problema, subliniind ca e vorba de o actiune personala, nu de grup, dar a chemat telefonic la Bruxelles pe comisarul pentru extinderea UE Gunther Verheugen, care a spus: "Romania a pierdut 10 ani cu guverne incapabile, dar actualul guvern e singurul care a dat rezultate". Intr-adevar, guvernul Nastase a facut in materie de reforma mai mult decat orice guvern postrevolutionar. Dar liderul liberal Theodor Stolojan a subliniat ca avem de-a face cu cel mai grav avertisment dat vreunui guvern candidat. Cu toate acestea, atat Stolojan, cat si Basescu au declarat ca vor interveni la grupurile prietene din Parlamentul European pentru a bloca rezolutia care afecteaza interesele tarii.



Eu am mai apreciat ca guvernul Nastase subestimeaza negocierile cu Uniunea Europeana si sarcinile care decurg din acquis-ul comunitar. O dovada in acest sens o constituie faptul ca intr-un moment in care la Parlamentul Europei se discuta coruptia din Romania, conducerea PSD, intrunita la Sinaia, manifesta intentia de a-l pune pe Ionel Blanculescu ministru angajat in lupta contra coruptiei, candidat la Primaria Bucuresti. E o idee de-a dreptul socanta si constituie ceea ce la tenis se numeste o dubla greseala. In octombrie, cand Nastase l-a lansat pe Blanculescu ca varf de lance a luptei contra coruptiei, acesta s-a apucat imediat de treaba cu o energie neobisnuita si a facut curatenie in sistemul sanitar, unde se fura ca in Codrul Vlasiei. Acum vor sa-l ia dintr-un post unde e bun, priceput si eficient si sa-l arunce in plasa orasului Bucuresti, unde-i niznai, n-are habar de probleme gospodaresti. Traian Basescu ar matura cu el strazile Capitalei. Iar la Comisia de la Bruxelles ecoul ar fi teribil. Vasazica in Romania anticoruptia este butaforie: la prima cerinta electorala, dispare!



Avem un talent deosebit de a indeparta chiar si pe cei mai buni prieteni ai Romaniei. Ne amintim cum in anii trecuti se intindea covorul rosu pentru vizitele baronesei Nicholson si la Cotroceni, si la Palatul Victoria, iar distinsa oaspete ne lauda pentru caminele inaugurate, pline cu nefericitii orfani. Baroneasa era convinsa ca la Bucuresti liderii politici sunt oameni de cuvant. Nu avusese de-a face cu smecherii bizantini de pe malul Dambovitei. De aceea, a fost pur si simplu socata cand a aflat ca in Italia au ajuns 105 copii adoptati. Doar stia ca guvernul roman declarase un moratoriu in aceasta privinta. Nu aflase ca premierul Nastase joaca tabinet cu premierul Berlusconi si nu-i putea refuza acestuia un semn al nepretuitei amicitii.



Desigur, pana la finele lui martie, guvernul Nastase va apela la grupurile socialiste din Parlamentul Europei si va face totul ca sa impiedice o rezolutie de suspendare a negocierilor de integrare. Dar, in acelasi timp, trebuie sa ia in serios acele reforme absolut necesare pentru a dobandi si o apreciere pozitiva din partea cercurilor influente din comunitatea europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO