Opinii

Batalie crancena pentru curatirea clasei politice

17.04.2006, 00:00 19

Aprilie pare a fi luna in care se fac socotelile intarziate cu regimul comunist din Romania. Saptamana trecuta plenul Camerei a adoptat cu 177 de voturi pentru si 39 contra plus doua abtineri Ordonanta de Urgenta 16/2006, prin care se corecteaza in bine legea CNSAS. Ordonanta defineste in termeni clari politia politica: toate activitatile securitatii statului sau ale altor structuri cu caracter represiv care au vizat instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste precum si suprimarea libertatilor fundamentale ale omului. De asemeni, este definit colaboratorul politiei politice - persoana care a furnizat sau inlesnit transmiterea, indiferent sub ce forma verbala sau scrisa, prin care se denunta activitati sau atitudini potrivnice regimului comunist.

Potrivit Ordonantei 16 orice cetatean poate cere informatii in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al politiei politice pentru orice demnitar sau functionar de stat. Persoana care candideaza la functia suprema in stat sau la cea de parlamentar sau ministru trebuie sa declare daca a fost sau nu agent sau colaborator al politiei politice, iar CNSAS va publica cu cel putin 7 zile inaintea alegerilor rezultatele verificarii respectivei declaratii.

Pesedistul Ion Stan, fost secretar al Comisiei SRI, a facut declaratii incendiare, dezvaluind pentru prima data ca Onisoru, fostul presedinte al Colegiului CNSAS, se intalnea cu un reprezentant al SRI si hotara clasificarea unor dosare politice ale unor demnitari, sub motiv ca afecteaza siguranta nationala.

In felul acesta, exista acum premisele unei activitati eficiente si fructuoase ale noului Colegiu al CNSAS si se asteapta ca in curand sa fie facute publice nume sonore in viata politica romaneasca.

Si in celalalt sector al decomunizarii vietii politice - legea lustratiei - s-au facut pasi inainte. La Senat, textul Legii Lustratiei a fost aprobat la limita ceruta de o lege organica - 69 de voturi pentru. La Camera, coalitia la putere dispune de o majoritate mai evidenta, dar prevad o batalie pe viata si pe moarte in jurul lustratiei. Pe de o parte si deputatii Aliantei se vor stradui sa perie textul proiectului, deoarece a fost incarcat cu prea multe categorii care nu faceau parte nici din structurile puterii, nici din aparatul ei represiv. De fapt ei faceau parte din nomenclatura. In orice caz initiatorii legii se vor lupta sa elimine la Art. 1 punctul de la litera L care vizeaza persoanele care aveau responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare care-l vizeaza pe Theodor Stolojan, cand a facut parte din Ministerul de Finante. In mod practic, legea va avea efecte incendiare si nu este de mirare ca senatorul Ion Iliescu a avut o iesire puternic furibunda impotriva lustratiei. In ziua cand legea ar aparea in Monitorul Oficial, Iliescu va ramane fara postul de senator, deoarece el a fost membru al CC al PCR, chiar secretar de partid. Numerosi parlamentari vor cunoaste aceeasi soarta penibila, cand se va dovedi ca au facut parte fie din nomenclatura, fie din aparatul represiv al securitatii.

De aceea, sunt sigur ca PSD si PRM vor face apel la Curtea Constitutionala pentru a anula efectele legii lustratiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO