Opinii

Bogdan Olteanu: Eterna reintoarcere a domnului Stolojan

13.11.2006, 18:43 11

Il apreciez pe Theodor Stolojan pentru tot ceea ce a facut bine in anii in care a condus PNL. Incerc sa nu pun la indoiala bunele sale intentii si vreau sa cred ca tot ceea ce se intampla in aceste zile este expresia unei dorinte sincere de a ajuta partidul si de a sustine valorile liberale.
Insa nu pot sa nu remarc faptul ca intreaga discutie despre revenirea lui Theodor Stolojan se poarta ca si cum lumea ar fi inceput ieri.
Cu inversunare se pun in paranteza tocmai acele episoade care ar putea lamuri nu doar cauzele disputelor de acum, ci si posibilele solutii pentru refacerea unitatii PNL.
Iata de ce simt nevoia de a insista asupra momentelor care au marcat istoria foarte recenta a partidului si care definesc mai bine situatia in care ne aflam in acest moment.
Contestarea conducerii PNL. Dupa o tentativa nereusita de a reveni prin forta la conducerea PNL in 2005, Theodor Stolojan a intrat pentru mai multe luni intr-o tacere absoluta si s-a izolat la Cotroceni, refuzand constant dialogul cu partidul din care facea parte. In primavara acestui an, la doar doua sau trei zile dupa un atac virulent si gratuit venit din partea lui Traian Basescu, Theodor Stolojan a aparut brusc in spatiul public, reluand cuvant cu cuvant criticile sefului statului.
Trec peste faptul ca acele acuzatii spuse cu inversunare nu au avut absolut niciun temei. Insa nu pot sa inteleg de ce Theodor Stolojan nu a spus acele lucruri in interiorul partidului. Sa presupunem ca activitatea de la Cotroceni a fost atat de intensa, incat nu a lasat suficient timp reuniunilor PNL. Insa chiar si in aceasta situatie, ma intreb daca nu cumva era mai bine ca spatiul public sa fie utilizat pentru o dezbatere rationala si nu pentru un atac gratuit. Din pacate pentru PNL, strategia lui Theodor Stolojan in lunile de dinaintea excluderii a fost una de tipul "ataca si fugi". Fara argumente, fara solutii reale si fara cel mai mic interes pentru implicatiile pe care declaratiile sale le-au avut nu asupra lui Calin Popescu-Tariceanu, ci asupra intregului partid. Nu stiu cat de moral este sa critici PNL pe motiv ca scade in sondaje, in conditiile in care te numeri printre cei care pun umarul la diminuarea procentelor propriului partid.
Imi doresc sa fiu bine inteles. Oricine are dreptul sa spuna ceea ce crede ca merge bine si ceea ce crede ca este gresit in partidul din care face parte. Insa asta nu inseamna ca dezbaterea trebuie inlocuita cu vendetele politice. Se spune ca cel mai mare avantaj al democratiei este ca schimbarea de putere se face intr-o maniera non-violenta, prin vot. Este valabil si pentru PNL. Toti cei care doresc sa conduca acest partid, au la dispozitie Congresul, candidatura si forta propriilor argumente.
Excluderea din PNL. Theodor Stolojan a fost exclus din partid nu pentru ideile sale, ci pentru modul in care le-a sustinut. Si nu ma refer doar la incalcarea statutului, pe care chiar domnia sa a recunoscut-o, ci la respectarea deciziilor luate de conducerea partidului. Poti avea alte idei decat restul colegilor, insa nu poti sa le impui prin forta, ci prin argumente. Inclusiv intr-un partid, decizia democratica inseamna decizia majoritatii. Theodor Stolojan nu a vrut sa inteleaga faptul ca opinia domniei sale reprezinta o parere minoritara in partid si, mai grav, nu a vrut sa accepte hotarari bazate nu pe capriciile conducerii, ci pe votul liderilor de filiale.
Am auzit foarte frecvent in aceste zile ca PNL este singurul partid care isi exclude fostii presedinti. Insa nimeni nu spune ca acesti fosti presedinti sunt in politica romaneasca singurii care si-au sabotat sistematic partidul, respingand hotararile legitime, luate in mod democratic. Nu cred ca exagerez daca spun ca pana si Ion Iliescu da dovada de mai multa intelegere a jocului democratic decat o fac Theodor Stolojan si Valeriu Stoica.
Platforma. Am asteptat cu interes sa citesc platforma anuntata inca din vara acestui an, sperand inca o data ca voi gasi idei valoroase si utile pentru PNL. Nu a fost insa deloc asa. In afara de vechile acuzatii, documentul pe care il sustine Theodor Stolojan este destul de sarac in solutii. In opinia sa, relansarea PNL nu se poate face decat daca trecem de la liberalism la curentul popular si daca se realizeaza o fuziune cu PD. Documentul-platforma face abstractie nu doar de context, ci si de dorinta exprimata de baza partidului. Inca din primavara anului 2006 au existat discutii despre o fuziune cu democratii, initiata de Calin Popescu-Tariceanu. Numai ca modul in care PD a vazut acest proiect si mai ales conditiile pe care le-au pus colegii din Alianta au facut imposibila realizarea fuziunii. Si ma vad nevoit sa insist asupra un lucru. Respingerea proiectului pe care il sustin acum Theodor Stolojan si grupul strans in spatele sau a fost o decizie luata de conducerea PNL numai in urma consultarii filialelor.
Cea de-a doua idee de fond a platformei, adica abandonarea sau macar nuantarea liberalismului cu elemente populare, poate fi un subiect de dezbatere in PNL. Lasam la o parte faptul ca decizia de respingere a fuziunii cu PD a insemnat inclusiv o respingere a afilierii la PPE. Trecem si peste faptul ca a abandona electoratul liberal este o eroare strategica la care nu m-as fi asteptat din partea autorilor platformei. Ramane insa problema de fond, si anume incercarea de a impune cu forta idei in care cred deocamdata prea putini liberali. Nu contest platforma in sine, ce poate fi eronata sau nu, ci modul in care se incearca aducerea ei in partid.
Romanii care cred in valorile liberale au dreptul sa pretinda celor care vorbesc in numele PNL sa dea dovada de buna-credinta fata de partid si fata de colegii lor liberali. Demersul politic initiat de Theodor Stolojan nu poate fi credibil daca nu va arata in mod clar ca doreste binele PNL, iar acest fapt ar trebui sa fie un subiect de meditatie pentru toti cei interesati de viata partidului nostru. Premierul Tariceanu a aratat inca de acum o saptamana ca exista o cale pentru ca unitatea PNL sa fie pastrata si este de apreciat faptul ca el a pastrat aceasta linie politica in ciuda tuturor evenimentelor din ultimele zile. Liderii de filiale care au vorbit public, si in Moldova, dar si in Ardeal, au declarat ca toti cei care fac parte din viata PNL trebuie sa respecte identitatea PNL, statutul si deciziile luate de forurile partidului. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca acestea sunt dorintele partidului nostru, acestea sunt aspiratiile colegilor nostri si nimeni nu poate avea alt partid, cu alte idei, oricat de mult si-ar dori acest lucru.
Cred ca toti liberalii sunt indreptatiti sa astepte acum o dovada clara de buna credinta din partea domnului Stolojan. Din pacate, judecand dupa declaratiile sale, pot spune ca deocamdata asistam la un santaj politic prin care conducerea PNL este somata sa-si asume un proiect fara sustinere majoritara in partid. Doresc revenirea lui Theodor Stolojan in PNL, insa doresc de asemenea respectarea statutului si a valorilor liberale. Vreau ca PNL sa fie puternic si unit, insa nu vreau ca democratia interna sa fie vreodata negociata.

Bogdan Olteanu este presedintele Camerei Deputatilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO