Opinii

Campania alegerilor locale, in linie dreapta

19.04.2004, 00:00 10



Desi oficial campania incepe la 8 mai si se incheie la 5 iunie, primele focuri electorale au fost trase saptamana trecuta. A aparut si ceva nou: vreo 54 de parlamentari din toate partidele au intrat in cursa pentru locale. Este fara precedent in Romania ca politicieni de la centru sa se duca la judete pentru a candida la posturi de primari sau capi de lista la consilii judetene. Presedintele executiv al PD Emil Boc, care si-a asumat misiunea dificila de a se confrunta cu popularul primar al Clujului Gheorghe Funar, a declarat ca in mai va lua un concediu fara plata de la Camera pentru a da batalia pentru primaria Clujului. De altfel, presedintele Camerei, Valer Dorneanu, prevedea ca s-ar putea ca Parlamentul sa-si suspende activitatea in preajma scrutinului electoral. Evident avem de-a face cu o schimbare strategica. Numai in Franta exista traditia unor mutatii reciproce de la primari ai unor orase provinciale la posturi de ministri, chiar premieri si invers. Presedintele Chirac a fost multi ani primar al Parisului.



PSD a ajuns la concluzia ca pentru a pastra puterea centrala trebuie neaparat sa-si afirme suprematia in judete, iar opozitia duce lipsa de lideri locali bine cunoscuti, deoarece din 2001 incoace Cozmanca a racolat peste 70% din primarii si consilierii opozitiei.



In privinta tonului, Octav Cozmanca s-a pronuntat pentru o campanie civilizata, corecta, lipsita de atacuri vehemente la persoana. Sa nu ne injuram, sa ne batem pentru programe - a indemnat el. Cum insa Cozmanca nu e un predicator crestin, ca la o prima palma sa intoarca obrazul pentru a doua, a avertizat ca daca vor fi atacuri murdare, vor raspunde cu aceeasi moneda.



Despre programe insa, se discuta mai putin ca oricand si daca n-ar fi fost besteleala Parlamentului European, nu s-ar fi pomenit nici cerintele integrarii europene. Guvernul nu a simtit nevoia sa dezbata in public angajamentele luate de Adrian Nastase la Bruxelles, iar Alianta PNL-PD s-a axat deocamdata pe acuzatii privind corectitudinea procedeelor electorale ale PSD.



In schimb, consultantul american al PSD, domnul Silberstein a intocmit o lista a zonelor nevralgice ale guvernarii pentru care candidatii PSD trebuie sa se pregateasca a riposta: coruptia si clientelismul politic, atribuirea contractelor publice, scutirea de datorii la buget, criza de imagine la UE, cresterea continua a pretului la utilitati, criza sistemului de sanatate, a educatiei si deficientele agriculturii. Cred ca americanul a prins destul de bine zonele nevralgice! Ghidul practic de campanie da sfaturi si in ce priveste retorica, tinuta, chiar imbracamintea candidatilor. Nu purtati sosete scurte, e disgratios; nu purtati bijuterii sau ceasuri ostentative; nu bateti campii in fata ziaristilor s.a.m.d.



Lista candidatilor PSD intarzie. Cozmanca are probleme cu baronii, care nu se lasa repetenti.Filiala gorjeana a anuntat ca va avea drept cap de lista pe nimeni altul decat Nicolae Mischie si nu m-ar mira daca pe lista de la Ilfov va aparea Bebe Ivanovici. PSD are o dilema din care nu poate iesi. Ca principiu a anuntat ca pe locurile eligibile vor fi nominalizati numai membri de partid fara anchete. Dar se intampla ca tocmai acestia au priza la electorat!



La locale, miza principala se afla in marile centre urbane, unde cantareste mult popularitatea actualilor primari. Este simptomatic cazul de la Timisoara, unde porneste ca favorit Gh. Ciuhandu, de opt ani primar, desi reprezinta un partid pe butuci, PNTCD. Desigur, cele mai mari pasiuni politice le starneste batalia pentru primaria Capitalei, unde domneste bataiosul Traian Basescu. Dupa multe luni de cautari, PSD a recurs la un candidat surpriza - Bogdan Niculescu-Duvaz, care in materie de gospodarie urbana e chinez. Din partea PRM candideaza o figura pitoreasca - Dumitru Dragomir, cunoscut din scandalurile jocului de fotbal. S-au inghesuit in cursa Mugur Ciuvica, zis Armaghedon, mana dreapta a fostului presedinte Constantinescu, si last but not least, Victor Ciorbea, premierul de trista memorie. Se anunta un spectacol interesant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO