Opinii

Cine castiga dintr-o campanie negativa?

23.08.2004, 00:00 10



In mod inexplicabil, tocmai acum, cand PSD trece printr-un proces de voita si fortata "innoire" a imaginii sale ponosite, premierul si candidatul la Presedintie Adrian Nastase s-a lansat intr-o nervoasa campanie de denigrare (ca sa nu spun porcaire) a challengerului sau la putere si la sefia statului.



Adrian Nastase s-a dovedit in acesti patru ani un bun manager al guvernului si un prestigios reprezentant al Romaniei peste hotare. Orice analist obiectiv va trebui sa recunoasca meritele sale de exceptie in gestionarea unei economii in plina expansiune, precum si in abilitatea diplomatica cu care a stabilit relatii cordiale cu marii barbati de stat occidentali. Din pacate, temperamentul sau irascibil nu-i permite un autocontrol tactic absolut necesar in politica, iar la atacuri personale nu-si mai controleaza nervii, ii sare mustarul si e gata sa comita gafe monumentale. De aceea i se trage si faima de aroganta destul de larg raspandita in opinia noastra publica. Are si consultanti cam netoti.



Tam nesam, Adrian Nastase s-a asezat la birou si i-a adresat o scrisoare de multe pagini adversarului sau pentru Cotroceni, Theodor Stolojan. O premiera in originala noastra democratie postdecembrista. Pe patru pagini ii reproseaza acestuia ca din comunist a devenit liberal (era mai bine oare daca devenea social democrat?), ca atunci cand el nadusea din greu (ca presedinte al Adunarii Deputatilor) Stolojan facea un sejur la Banca Mondiala s.a.m.d. Dupa parerea mea, stagiul la Banca Mondiala in Washington este in realitate un atu al lui Stolojan, candidat prezidential, pentru ca acolo, in inima sistemului american, si-a dat seama cum functioneaza capitalismul si fiind responsabil de Republica Moldova s-a documentat cum trebuie parcursa tranzitia de la socialism la capitalism, in timp ce aici in tara PDSR si apoi PSD bajbaiau in anii Iliescu-Vacaroiu prin coclaurile negocierilor cu Fondul Monetar International, terminate pana la urma printr-un esec.



Poate cea mai neinspirata acuza impotriva lui Stolojan este aceea ca ar reprezenta interesele unei "mafii financiar-bancare", asertiune care a pus pe jeratic lumea noastra bancara si desigur nu a contribuit la o ameliorare a tabloului mediului nostru de afaceri printre investitorii strategici straini.



In literatura politologica gasim suficiente argumente in favoarea tezei care sustine ca nu este in avantajul partidului aflat la putere sa opteze pentru o campanie negativa. Este de la sine inteles ca loviturile sub centura si atacurile personale (americanii le numesc character assasination) au mai mare eficacitate in opinia publica atunci cand vizeaza puterea si pe demnitarii ei, in primul rand pentru ca au mai mare rating in mass-media si fac headlines.



Eu cred ca PSD ii convine mai bine o campanie pozitiva, pentru simplul motiv ca are cu ce se lauda. Performanta macroeconomica e la inaltime, cu o crestere economica tinzand spre 6 sau chiar 7%, productia agricola de anul acesta constituie un record, pensiile se maresc, pensionarii beneficiaza de medicamente compensate si fara indoiala Congresul PSD va fi o tribuna pentru lansarea acestor oferte atractive pentru electorat.



La ce bun sa deschizi o cutie a Pandorei care va prilejui partidelor de opozitie, in special Aliantei PNL-PD, sa traga cu tunul in cel mai bogat guvern din istoria Romaniei, in casele si colectiile de tablouri ale lui Adrian Nastase, in institutia baronilor si a guvernului clientelar. Adrian Nastase a facut o mare greseala tactica si nu stiu daca se mai poate repara. O campanie negativa o data inceputa, nu o mai poti opri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO