Opinii

Constantin Chirca: Seceta prelungita franeaza dezinflatia!

24.09.2007, 19:03 22

Rata lunara a inflatiei de 0,86% inregistrata in luna august a.c. - cel mai ridicat nivel lunar din acest an - a propulsat rata anuala a inflatiei cu 1 punct procentual peste cea aferenta lunii iulie, de la 3,99% la 4,96%. In acesti parametri, apar intrebari firesti. Si-a schimbat traiectoria dezinflatia? S-a oprit procesul de dezinflatie? Categoric, nu. Chiar daca si-a incetinit viteza, dezinflatia continua.
Ritmul de descrestere al ratei medii anuale a inflatiei - ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei - confirma si pentru aceasta perioada procesul de dezinflatie. Seceta prelungita a redus doar viteza, a incetinit ritmul. Calculele demonstreaza. Rata medie anuala a inflatiei (rata mobila) a scazut luna de luna. Cu un pas de 0,4 puncte procentuale in trimestrul I si de 0,3 in trimestrul II a.c., aceasta reducandu-se la 0,2 in luna iulie, respectiv la 0,1 puncte procentuale in luna august.
Nivelul ratei medii anuale a inflatiei, calculate conform metodologiei europene - media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente - a scazut fata de 6,56% (nivel inregistrat in anul 2006 in raport cu 2005) cu 2 puncte procentuale in iunie 2007, cu 2,2 in iulie, respectiv cu 2,26 in august a.c. Mai exact, cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada septembrie 2006 - august 2007 (in raport cu media preturilor din perioada septembrie 2005 - august 2006) a fost mai mare cu 4,30%.
O mentiune se impune: chiar daca rata anuala a inflatiei, datorita modului de calcul (rezultatul inmultirii ultimilor 12 indici de preturi de consum lunari cu baza in lant raportati la 100, din produsul obtinut si exprimat in procente scazandu-se 100), precum si a fluctuatiei de la o luna la alta a ratei lunare a inflatiei (crestere de la 0,29% la 0,86%, cum s-a inregistrat in luna august a.c.) isi schimba traiectoria, rata medie anuala a inflatiei continua sa-si urmeze linia descrescatoare.
Saltul cu un punct procentual, de la iulie la august, inregistrat de rata anuala a inflatiei este unul conjunctural. Si anume, in formula de calcul, indicele lunar de preturi de consum din august 2006 in valoare de 99,93% (luna in care s-a inregistrat un nivel negativ, rata lunara a inflatiei fiind de -0,07%) a fost inlocuit, conform metodologiei de calcul, cu indicele lunar inregistrat in august 2007, in marime de 100,86%.
Rata anuala a inflatiei e utilizata de catre BNR - asa cum procedeaza toate bancile centrale - ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 4,96% (august 2007/august 2006) se inscrie in tinta de inflatie din acest an. Si anume, 4% cu un interval de variatie de +/-1 punct procentual.
Rata medie anuala a inflatiei - prin nivelul inregistrat de 4,30% - reflecta in continuare consolidarea procesului de dezinflatie si constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala: stabilitatea preturilor.

TITL: Piata auto duduie: plus 53% la import in opt luni

Bogdan Alecu
Ritmul de crestere al importurilor de masini s-a temperat usor la nivelul primelor opt luni, pana la 53,2%, in comparatie cu rezultatele la sapte luni, cand ritmul de crestere atingea nivelul de 53,3%, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).
In acelasi timp, vanzarile de autovehicule noi au accelerat la nivelul primelor opt luni la aproape 26%, in comparatie cu cel de 23,3% in perioada ianuarie-iulie. Valoarea este insa sub nivelul de 41,7% inregistrat in 2005, an in care importurile au inregistrat o crestere de 75,5%.
Numarul automobilelor autohtone comercializate a incetinit ritmul de scadere, la 5% in primele opt luni, in comparatie cu cel de 7,1% in registrat in primele sapte luni.
Dacia ramane in continuare pe prima pozitie din punct de vedere al vanzarilor dupa opt luni, dar continua sa scada in preferintele cumparatorilor romani, pe masura ce importurile accelereaza puternic. Cel mai mare producator autohton de autovehicule a pierdut 1,3% din cota de piata in primele opt luni, scazand la 29%, cel mai redus nivel din piata de pana acum. Spre comparatie, la sfarsitul anului trecut, Dacia detinea o cota de 36,3% din volumul total de autovehicule comercializate pe piata interna.
Opel urca patru pozitii in clasamentul general al celor mai bine vandute autovehicule. Vanzarile de autoturisme ale diviziei germane a General Motors s-au apreciat la 2.212 in august, depasind cu aproape 100 de unitati pe cele ale Volkswagen.
Ford a inregistrat o crestere de aproape 60% in primele opt luni ale anului, in comparatie cu acelasi interval al anului trecut, in conditiile in care vanzarile din august au scazut cu 12,3% fata de iulie.
Constructorul american a lansat in aceasta vara pe piata locala cea de-a treia generatie a lui Mondeo, care a avansat dupa primele doua luni de comercializare pe cea de-a doua pozitie in clasamentul segmentului mediu din august cu 327 de unitati comercializate, depasindu-le cu peste 100 pe cele ale modelului Toyota Avensis, detinatorul locului doi la nivelul primelor opt luni.

Constantin Chirca este director adjunct BNR - Directia Statisticas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO