Opinii

Europa raporteaza Romaniei

15.05.2006, 00:00 11

De cateva saptamani, scena politica romaneasca a inceput sa fiarba, iar astazi a ajuns pe punctul de a da in clocot. Motivul acestei tensiuni este legat de iminenta prezentare de catre Comisia Europeana a Raportului de tara pentru Romania. Acest raport ar trebui sa fie decisiv in ceea ce priveste data de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, dar si referitor la capitolele in care Romania mai are de muncit pana la momentul aderarii. Mai mult ca sigur, oficialii europeni vor arata guvernantilor de la Bucuresti steguletul rosu pentru Agricultura si Finante Publice.

In Agricultura, ingrijorari serioase sunt formulate in legatura cu Agentia de Plati, care nu are inca un personal corespunzator, in timp ce campaniile de informare privind schemele de plati sunt invaluite in ceata. In aceste conditii, exista riscul ca Romania sa nu beneficieze de fonduri europene pentru agricultori.

Nu mai putin adevarat este ca majoritatea tarilor care au aderat la UE la 1 mai 2004 a avut dificultati cu Agentiile de Plati si cu platile catre fermieri si operatorii agricoli.

Cu adevarat surprinzator este ca pentru prima oara in ultimii cinci ani, in Raportul de tara capitolul 10, "Impozitarea", este "inrosit" de oficialii europeni. Sistemul informatic de administrare a taxelor inca nu este pregatit pentru integrare. Cu toate acestea, masurile adoptate in ceasul al treisprezecelea de actualul Guvern pot indrepta situatia in perspectiva testelor de la 1 iulie 2006 (test cu Bruxelles-ul) si din octombrie anul acesta (test cu o tara membra), astfel incat la 1 ianuarie 2007 sistemul nostru sa fie compatibil cu cel al tarilor din UE.

Atentia clasei politice si a opiniei publice a fost captata de steguletele rosii. Totusi, dincolo de cartonasele europene, esenta raportului este determinata de criticile majore pe care acesta le aduce politicilor economice guvernamentale. Acestea nu au stegulete si nu pot impiedica aderarea Romaniei la UE, dar ele constituie de fapt esenta problemelor cu care tara noastra se va confrunta dupa momentul aderarii.

In ultimii doi ani ritmul de crestere economica a scazut semnificativ, iar investitiile si exporturile s-au diminuat considerabil. Ponderea productiei agricole si a productiei industriale, ca factori de crestere economica, s-a redus ingrijorator. Consumul a devenit parghia principala de crestere, in timp ce economia nationala a fost incapabila sa se adapteze la cererea interna tot mai mare. Pe termen mediu si lung, Romania are nevoie de o abordare diferita a mecanismelor macroeconomice, altfel, mai devreme sau mai tarziu, economia nationala va intra in criza.

Aprecierea accelerata a monedei nationale si extinderea creditului creeaza un risc major in ceea ce priveste sustenabilitatea si finantarea deficitului de cont curent, care in 2006 va ajunge la peste 10% din PIB. Alaturi de deficitele externe, deficitul bugetar constituie o amenintare serioasa pentru evolutia economiei nationale. Numai in primele luni ale acestui an deficitul bugetar aproape s-a dublat (de la 0,5 la 0,9% din PIB). In plus, proiecte precum Fondul Proprietatea, acte normative care nu sunt cuprinse in deficitul prognozat si masurile adoptate pentru a indrepta anumite greseli ale constructiei bugetare (asigurarea diferentei de fonduri pentru M.Ap.N., astfel incat cheltuielile totale alocate sa reprezinte 2,38% din PIB) vor determina ca anul acesta bugetul de stat sa inregistreze un deficit de peste 3% din PIB. Puterea de cumparare a romanilor va fi prima victima a acestor derapaje necontrolate.

"Politica lui 16%" afecteaza in mod evident stabilitatea macroeconomica si capacitatea Romaniei de a indeplini criteriile de convergenta reala. Prognozele pentru 2007 subliniaza inrautatirea indicatorilor economici. Deficitul bugetar va fi mai mare de 5% din PIB, iar deficitul de cont curent va atinge 12% din PIB. In aceste conditii, Romania se indreapta cu pasi repezi catre o situatie de criza financiara, care va afecta pe termen mediu si lung procesul de integrare in UE.



* Mihai Tanasescu este deputat PSD si fost ministru de finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO