Opinii

Explicatii si implicatii ale revolutiei PSD

25.04.2005, 19:22 13

Chiar in ziua Congresului PSD spuneam intr-un comentariu pentru ZF urmatoarele: "Decizia sa (n.a. - a lui Mircea Geoana), luata ca urmare a obtinerii sprijinului puternicului grup transilvanean, dar si al unor filiale din Moldova si Muntenia, transforma Congresul PSD intr-un eveniment neasteptat de palpitant. Sigur, nu ma pot pronunta acum asupra sanselor lui Geoana. Ma pot gandi insa ca liderul PSD nu a luat o asemenea decizie, dupa ce a ezitat atata timp, fara sa se bazeze pe ceva. E ilogic sa intri intr-o cursa de asemenea anvergura, cu riscuri politice semnificative, daca nu crezi in sansa victoriei."

Deznodamantul Congresului imi confirma ca ipoteza pe care am lansat-o joi a fost corecta. Fara indoiala, nimeni nu putea anticipa victoria lui Mircea Geoana in fata lui Ion Iliescu, dar au existat semnale care, puse cap la cap, indicau posibilitatea unui asemenea scenariu. In primul rand, asa cum spuneam, intrarea tarzie in cursa a lui Mircea Geoana. Daca ar fi dorit doar sa-si faca imagine, liderul PSD s-ar fi inscris mai devreme in cursa si ar fi pozat ca reformator. Ezitarea si prudenta sa dovedesc faptul ca astepta un sprijin important care nu a venit decat in ultimul moment.

In al doilea rand, nu poate fi ignorat faptul ca solutia Ion Iliescu nu mai reprezenta o optiune pentru relansarea electorala a PSD. Concentrarea atacurilor mass-media impotriva lui Iliescu i-a compromis practic acestuia argumentul ca ar mai putea reprezenta un portdrapel al partidului capabil sa-l ridice in sondaje. In aceasta situatie, judecata participantilor la Congres a fost foarte simpla: trebuie sa-l alegem pe cel care are cele mai mari sanse de a readuce credibilitatea partidului si de a-l relansa din punct de vedere electoral. Pana la urma, Mircea Geoana a avut dreptate: pesedistii au votat rational. Si au facut-o in primul rand pentru propria lor supravietuire, pentru a da partidului lor sansa revenirii la guvernare. In al treilea rand sa nu uitam de vocile anti-Iliescu din PSD care nu au ezitat sa se manifeste public. Criticile necrutatoare ale lui Ioan Rus, dar si nemultumirile venite din judete ale Moldovei sau ale Munteniei, unele chiar cu Ion Iliescu de fata, au atarnat si ele greu in decizia Congresului social-democrat.

Si nu in ultimul rand, trebuie mentionata carisma lui Mircea Geoana. Orice observator al scenei politice romanesti a constatat ca Geoana este unul dintre cei mai talentati comunicatori politici. Discursul sau de la Sala Polivalenta cand si-a lansat candidatura la primarie, precum si discursul de joi de la Sala Palatului sunt momente de varf ale oratoriei politice postdecembriste, pentru ca au aratat cat de importanta este capacitatea liderului politic de a magnetiza sala, de a seduce masele, prin mirajul cuvintelor, prin senzatia ca le vorbeste oamenilor, nu le citeste, prin jocul scenic, acel ansamblu de gesturi simbolice care stabilesc interactiunea dintre vorbitor si interlocutori.

In ceea ce priveste implicatiile venirii lui Mircea Geoana la conducerea PSD, se pot formula mai multe predictii. In mod cert, PSD a dat o lovitura importanta de imagine care, cel putin pe moment, va atrage adeziunea unor zone de electorat (mediul urban, tinerii) pana acum inaccesibile social-democratilor.

Nu stim deocamdata care va fi miscarea lui Ion Iliescu. Dupa izbucnirea din timpul Congresului, fostul presedinte a lansat mai multe semnale calme, care au indepartat o eventuala banuiala de scindare. Indiferent de comentariile rautacioase, unele meritate, altele gratuite, care se fac despre Ion Iliescu, nimeni nu poate contesta inteligenta sa politica. Asa cum a declarat, fostul presedinte si-a dat seama ca nu a evaluat corect starea de spirit din PSD, deci va fi mult mai atent cu viitoarele sale actiuni. Dupa 15 ani de activitate politica la cel mai inalt nivel, Ion Iliescu a suferit doua lovituri consecutive: atacul furibund al media dupa gratierea lui Cozma si pierderea cursei pentru presedintia partidului. De aceea, inclin sa cred ca fostul sef al statului nu va mai declansa o miscare riscanta - o ruptura in partid - care s-ar putea sa-l stampileze atat de negativ incat i-ar acoperi in ochii posteritatii toate elementele bune ale carierei sale politice. In plus, una e sa fondezi o noua formatiune politica in 1990 si alta e sa faci acelasi lucru in 2005 cu toate probleme de logistica si cu toata ostilitatea generalizata a mass-media. Pe de alta parte, Ion Iliescu are in continuare o zona de electorat care, pana la proba contrarie, ii este fidela. Prin urmare, noua conducere a PSD va trebui sa gestioneze cu foarte mare atentie acest lucru. O eventuala alunecare prea puternica a PSD inspre centrul spectrului politic ar pune in pericol legatura cu electoratul sau traditional. Prin urmare, dincolo de actiunile de reformare a PSD pe care, cu toata rezistenta anumitor grupuri, Geoana este obligat sa le aplice pentru a-si impune propriul brand asupra partidului, noua conducere va trebui sa vada cum isi calibreaza mesajul politic astfel incat sa-si sporeasca numarul de sustinatori de pe urma schimbarii spectaculoase de la varf.



* Remus Stefureac este doctorand in stiinte politice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO