Opinii

Greseala tactica a PSD

14.07.2003, 00:00 10



In materie de strategie electorala, care seamana in multe privinte cu strategia militara, conteaza enorm lozinca lui Napoleon "attendre son heure" Loveste numai cand a sosit ceasul, nici mai devreme, nici mai tarziu. A tinut seama PSD de aceasta sintagma cand a lansat la inceputului lui iulie 2003 campania electorala pentru alegerile din 2004? Eu cred ca nu. Sa vedem de ce.



In primul rand, la toamna vom avea referndumul pentru Constitutie, complet ignorat de "noua ofensiva politica" a PSD. Or, referendumul pentru Constitutie nu va constitui prilej de competitie intre partidele politice: PSD ca si PNL si PD vor chema la unison pe toti romanii sa aprobe Constitutia. Doar PRM ar putea sa ridice obiectii, desi nu cred ca ar fi intelept sa se situeze pe o pozitie extremista, care constituie principala bariera la participarea sa la putere, chiar daca ar obtine un procentaj bun la alegeri. Sper ca C.V. Tudor a invatat ceva din experienta lui Meciar in Slovacia. Ramane UDMR, nemutumita cu formula "stat national." Dar nici UDMR nu va socoti ca este intelept sa se situeze din aceasta cauza in afara vietii constitutionale a tarii, iar conducatorii maghiari s-au dovedit destul de isteti ca oameni politici ca sa nu cada in aceasta eroare. Pe scurt, referendumul nu va incrancena partidele politice intre ele si va constitui mai curand o pauza politica decat o competitie politica. O prima observatie deci: nu pornesti "o noua ofensiva politica" pentru alegerile din 2004 cu o "pauza politica" la mijloc.



In al doilea rand, campania electorala din 2004 va debuta cu alegeri locale probabil in martie sau aprilie. Eu sunt de parere ca nici la algerile locale nu va avea loc o confruntare intre social-democratie si liberalism, deoarece accentul va cadea nu pe criterii ideologice, ci pe teme de natura gospodareasca, iar dl. Cozmanca stie de ce. Abia in toamna lui 2004 va avea loc o confruntare intre partide pe linie ideologico-programatica. Abia atunci vor juca un rol liderii de partide cu popularitatea lor, increderea pe care o inspira, calitatile lor carismatice. Abia atunci se vor masura efectele masurilor sociale anuntate de PSD.



Dar peste un an si jumatate, aceste masuri anuntate cu mare alai nu vor mai avea efect electrizant, ele vor aparea ca ceva "deja vu", multe din ele consumate si dovedite a nu avea un impact sensibil asupra nivelului de trai al categoriilor sociale vizate. In concluzie, eu cred ca PSD a facut o mare greseala tactica atunci cand s-a grabit sa lanseze ofensiva electorala cu peste un an si jumatate mai devreme. O veche zicala romaneasca suna: graba strica treaba!



Am apreciat inca din primavara abordarea realista si lucida din "Strategia politica a PSD" care constata: "PSD a reusit sa capteze atentia unui electorat aflat in zona de mijloc si superioara a piramidei sociale, dar risca sa piarda zona de jos a electoratului sau traditional." Asa este, iar acum raportul "O noua ofensiv politica" concretizeaza aceasta zona de jos: electoratul rural, zonele expuse somajului, pensionarii. Ei bine, tocmai acestor categorii sociale le sunt adresate masurile anuntate de Adrian Nastase: dublarea pensiilor agricultorilor, prima de 2 milioane de lei/ha arabil, recorelarea pensiilor, tichete de caldura.



In noua ofensiva politica, la redefinirea prioritatilor cap de afis este "abordarea frontala si decisiva a reformei nucleului dur al economiei." Inseamna aceasta ca guvernul Nastase va renunta la proptirea financiara a intreprinderilor paguboase Roman, Tractorul, Siderurgica si ARO Campulung? Daca ar fi asa, PSD chiar ca "risca sa piarda electoratul de jos."



Raportul noteaza: "Pentru PSD solutia este cea a realizarii echilibrului intre guvernarea pentru integrare europeana si cea pentru reforme sociale." Asta nu e solutia, asta e problema PSD. Eu am mai spus-o si repet: guvernul Nastase e prins in menghina dintre cerintele integrarii europene si inclinatia electorala de a cuceri votul zonei de jos. Cum o sa scape din aceasta menghina, nu stiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO