Opinii

Imposibilitatea previzionarii cursului face indispensabile instrumentele de acoperire a riscului valutar

13.12.2004, 00:00 34



Perspectiva integrarii in pietele UE a facut ca Banca Nationala sa reconsidere politica de curs valutar folosita pana de curand ca parghie antiinflationista principala, trecand la o flotare mult mai libera a cursului de schimb. Dupa o absenta de mai bine de o luna si jumatate, BNR a reamintit participantilor din piata valutara de automatismele cu care acestia se obisnuisera, insa de aceasta data nu s-a mai urmarit incadrarea aprecierii reale a cursului fata de cosul EUR - USD, ci mai degraba un avertisment ca s-a renuntat la acest automatism, interventiile urmand a avea loc cu o frecventa neprecizata menita sa mareasca volatilitatea si sa tina la distanta capitalurile speculative. Revine astfel in actualitate riscul valutar, adica pierderile potentiale generate de evolutia adversa a cursului de schimb.



Expusi la acest tip de risc devin atat cei care au creante in valuta cat si cei care au obligatii denominate in valuta, nici unii nici ceilalti nemaifiind in situatia sa previzioneze corect evolutia cursului. Un exemplu important sunt cei din industria tutunului, care trebuie sa plateasca accize in functie de cursul euro din ultima zi a trimestrului anterior. Cum interventiile spontane ale BNR pot zadarnici oricand previziunile de curs posibile in conditiile unei aprecieri continue a leului specifice tarilor aspirante la UE, marile companii multinationale si nu numai se vad in situatia de a apela la operatiuni de acoperire (hedging) pentru a-si mentine un aumit nivel de profitabilitate. In aceeasi categorie se incadreaza si companiile din industria petroliera, accizele fiind calculate in euro si platibile in lei la sfarsitul fiecarei luni folosindu-se un curs fixat in ultima zi a trimestrului anterior.



In toate aceste cazuri, cursul de schimb reprezinta o sursa de incertitudine importanta, mai ales ca o data fixat la finele unui trimestru acesta va influenta toate calculele de accize pe urmatoarele trei luni. De aceea, este imperios necesar un management eficient al riscului. Din fericire, practica financiara a consacrat deja instrumente de gestiune a riscului, instrumente care desi intr-o faza incipienta in Romania sunt in acest moment indispensabile.



Bancile furnizeaza deja celor interesati posibilitatea incheierii unor tranzactii "forward cu livrare", prin care companiile pot fixa un anumit curs de schimb la care pot cumpara sau vinde valuta la o data viitoare. Acest tip de instrument derivat poate reprezenta solutia ideala pentru agentii economici care au acces la piata locala in moneda nationala. Insa in anumite cazuri, instrumentul de mai sus implica unele operatiuni care sunt restrictionate fie de politica de risc a companiei multinationale mama, fie de legislatia romaneasca neadaptata inca la standardele internationale. Din nou, practica internationala a gasit drept solutie un instrument cvasi-similar cu cel amintit, dar cu diferenta majora ca decontarea finala se va face in valuta convertibila, evitandu-se astfel pozitia pe lei. Totusi, dezvoltarea acestui "forward fara livrare" (Non Deliverable Forward - NDF) este inca limitata de unele deficiente ale Legii Falimentului si Codului Comercial care nu acorda calitatea de creditor chirografar participantilor la acest contract, facandu-l astfel neopozabil tertilor. In acest sens, Asociatia Pietelor Financiare (ACI) in colaborare cu BNR si Ministerul Finantelor a initiat deja un proiect de modificare a legislatiei in vigoare, care sa includa toate conceptele necesare unui contract NDF valabil.



In concluzie, odata cu cresterea volatilitatii cursului EUR/ROL indusa de BNR, hedgingul devine o necesitate pentru toti aceia care vor sa isi mentina competitivitatea pe pietele europene integrate. Bancile capata astfel un rol major si in furnizarea de solutii de management a riscului companiilor prin vanzarea de instrumente financiare derivate care pot acoperi eventualele pierderi potentiale din cursul valutar. Totusi, pentru o mai mare eficienta a acestor servicii este nevoie de vointa politica si de modificari legislative care sa vina in intampinarea bancilor.





* Gabriel Ionescu este membru al Asociatiei Pietelor Financiare - ACI Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO