Opinii

Ioan Bejan, Sustainability Director, Genesis Property: Cererea pentru spaţii de lucru sustenabile este în continuă creştere, susţinută de angajaţii tot mai preocupaţi atât de efectele din ce în ce mai vizibile ale schimbărilor climatice, cât şi de reducerea impactului asupra mediului înconjurător

Opinii primite la redacţie

Ioan Bejan, Sustainability Director, Genesis Property:...

Autor: Ioan Bejan

25.04.2024, 11:36 136

Modul în care o organizaţie urmează principiile dezvoltării sustenabile şi pune în aplicare strategia de sustenabilitate are un impact semnificativ asupra reputaţiei şi imaginii pe care aceasta şi le formează. Vorbim aici atât de imaginea externă companiei, faţă de parteneri, clienţi şi potenţiali angajaţi, cât şi de cea din interiorul acesteia, faţă de actualii angajaţi şi colaboratori.  

Prin urmare, spaţiile de lucru construite şi operate sustenabil reprezintă o componentă esenţială a oricărei strategii pe termen lung pe care organizaţiile trebuie să o dezvolte. Cererea de birouri „verzi” este acum mai mare ca oricând, în contextul în care forţa de muncă este tot mai mult formată din tineri din ce în ce mai preocupaţi de impactul pe care organizaţiile îl au asupra mediului înconjurător. Angajaţii de astăzi au aşteptări mult mai mari în această privinţă, faţă de acum câţiva ani, iar deciziile lor privind alegerea unui loc de muncă se bazează foarte mult pe reputaţia companiei, în special legată de modul în care aceasta respectă normele şi reglementările europene în materie de ESG.

Astfel, un birou construit şi operat în mod sustenabil are un rol major în a sprijini organizaţiile să se diferenţieze una faţă de cealaltă, creând o imagine pozitivă şi atractivă, cu impact major atât asupra afacerilor, cât şi asupra atractivităţii pe piaţa muncii. Un aspect deosebit de important îl au aici măsurile clare, vizibile, care vizează atât reducerea consumului de energie, cât reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în acelasi timp cu  gestionarea eficientă a deşeurilor.

În proiectarea spaţiilor de lucru, una dintre priorităţi este  maximizarea beneficiilor luminii naturale, cu un impact pozitiv atât asupra eficienţei energetice, cât şi asupra confortului şi bunăstării angajaţilor. Utilizarea de materiale reciclate la construirea sau renovarea birourilor este, de asemenea, importantă. De exemplu, în cadrul YUNITY Park, concept creat de Genesis Property, lumina naturală este omniprezentă şi datorită designului biofilic inovator, care integrează elemente naturale în spaţiile de lucru, oferind o continuitate între interior şi spaţiile verzi din exteriorul clădirilor.

Promovarea inovaţiei şi colaborării, cu încurajarea unui mod de gândire şi acţiune inovativ şi inspiraţional, precum şi comunicarea deschisă şi transparentă care include mecanisme de feedback şi îmbunătăţire continuă a activităţii, sunt principalele caracteristici ale unei organizatii sustenabile. De aceea, companiile care adoptă o astfel de abordare sunt capabile de a crea plusvaloare măsurabilă, poziţionându-se astfel înaintea celorlalţi competitori, beneficiind mereu de un avantaj competitiv. Tocmai de aceea, Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, este mereu în avangarda măsurilor privind creşterea sustenabilităţii, tocmai pentru a asigura chiriaşilor sedii ultra-moderne şi atractive şi a le oferi un avantaj diferenţiator.

Genesis Property a instalat 1.080 de panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de circa 600 kW, pe cei aproximativ 4.000 mp de acoperişuri ale clădirilor din YUNITY Park, astfel încât acest campus al viitorului să îndeplinească criteriile de eficienţă energetică nZEB încă din acest an. Producţia anuală de energie a acestora este de 650-680 MWh/an, iar energia produsă reprezintă circa 12% din necesarul de consum al întregului parc de birouri. Genesis Property îşi propune să devină o companie cu emisii nete de carbon zero până în 2040 şi să finalizeze procesul de decarbonizare cu 10 ani mai devreme faţă de termenul stabilit de Comisia Europeană prin Green Deal, şi anume până în 2040.