Opinii

La fiecare listare, cinci plecări: în zece ani, bursa a pierdut companii cu afaceri de 12 mld. €. Când vine rândul Petrom şi BRD?

La fiecare listare, cinci plecări: în zece ani, bursa a pierdut companii cu afaceri de 12 mld. €. Când vine rândul Petrom şi BRD?

Autor: Andrei Chirileasa

27.06.2012, 00:08 1882

Bursa de la Bucureşti a pierdut în ultimii zece ani cel puţin 50 de companii importante, care se află astăzi în topul celor mai mari ju­că­tori din economie, în aceeaşi perioadă fiind listate cel mult zece companii la fel de impor­tante.

Astfel, deşi brokerii, şefii bursei, re­pre­zentanţii CNVM, investitorii şi politicienii vor­besc de ani de zile despre necesitatea dez­voltării pieţei de capital şi despre rolul pe care bursa trebuie să-l aibă în finanţarea economiei, promiţând listări, procesul de destrămare a bursei de la Bucureşti pare ireversibil.

Anul 2012, care ar fi trebuit să fie anul listării Romgaz şi Hidroelectrica, ar putea deveni anul delistării Azomureş şi al listării la Varşovia a Fondului Proprietatea. În loc să câştige emitenţi, bursa continuă să-i piardă şi pe cei câţiva mai importanţi pe care-i mai are.

Rând pe rând au dispărut din peisajul bursei Silcotub, Kandia, Policolor, Asirom şi Ardaf, şi asta doar în ultimii cinci ani. Începând din 2001, bursa a pierdut companii majore pre­cum Dacia, ArcelorMittal Galaţi (Sidex), Arctic, Terapia, Astra Vagoane, producătorii de bere, de ciment, de anvelope, de ulei, şan­tie­rele navale, silozurile de cereale. Toate aceste companii au fost listate la bursă sau pe RASDAQ la sfârşitul anilor '90, în programul de privatizare în masă, când românii habar nu aveau ce este bursa, iar în ultimii 16 ani au fost preluate rând pe rând de investitori strategici care au strâns acţiunile de pe bursă şi apoi le-au delistat.

În prezent, afacerile cumulate ale celor 50 de companii, sau ale companiilor clădite pe umerii lor, ar fi de circa 12 miliarde de euro, cam de trei ori cât afacerile Petrom, cea mai mare companie românească. Majoritatea acestor companii sunt lideri în industriile în care activează, iar circa jumătate se regăsesc în topul celor mai valoroase 100 de companii din România. Dacă ele pleacă, cine să vină în loc? În afară de companiile de stat (cele care pot fi listate pot fi numărate pe degete) cine să se listeze? Listarea Romgaz se amână, de Hidroelectrica nici nu poate fi vorba. În zece ani, puţine companii au făcut pasul pe bursă. Transgaz şi Transelectrica, Broker şi Vrancart, Teraplast şi Alumil, Fondul Proprietatea reprezintă foarte puţin pentru a acoperi golul.

În schimb, exodul continuă. Astăzi în prim-plan este Azomureş, dar nici Rompetrol Rafinare, producătorul de pâine Titan, ArcelorMittal Roman sau Agrana România nu sunt prea departe.

Fondul Proprietatea, care a ţinut bursa în spate în ultimul an, se pregăteşte să meargă la Varşovia. Principalii acţionari ai fondului ţintesc oricum vânzarea activelor şi împărţirea banilor. La fel şi la SIF-uri, care în următorii ani vor fi descompuse sau vor deveni mult mai mici.

La Zentiva, acţionarul majoritar a avut deja două tentative de preluare a controlului în vederea delistării companiei şi doar faptul că nu au oferit preţul care să-i mulţumească pe acţionari a făcut ca producătorul de medicamente să mai fie listat. Dar va veni şi preţul corect.

Întrebarea este cât mai rezistă pe bursă Petrom, BRD şi Alro? Cât vor mai accepta austriecii de la OMV, francezii de la Société Générale sau ruşii de la Vimetco ca investitorii să-şi bage nasul în situaţiile lor financiare o dată la trei luni?

Probabil că dispariţia bursei e doar o chestiune de timp atâta vreme cât nu avem ce pune în loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO