Opinii

Lansarea strategiei Rom=nia 2025: putini tineri, putini lideri de business, deloc Mesterul Manole

23.05.2003, 00:00 24

"Ne-or implica si pe noi in treaba asta? Da' de ce nu? Prefectul e cel mai docil ostean". Aflati in grup compact in ultimele r=nduri, deja neatenti la cei se mai spune la prezidiu, "ostenii" guvernului din judete mai schimba informatii despre ce-i pe la fiecare in "teritoriu".
In sala Unirii de la Palatul Cotroceni se discuta o tema grea, "cu reverberatii economice si sociale profunde", vorba Presedintelui Ion Iliescu: Strategia  de dezvoltare durabila a Rom=niei p=na in 2025.
"Dorim formarea unei aliante nationale pentru dezvoltarea durabila, prin decuplarea de ciclurile electorale. Este necesara o larga implicare". Ion Iliescu isi incepe apasat discursul de aproape o ora. Ce tema poate fi mai draga presedintelui dec=t dezvoltarea? Si nu orice dezvoltare. Dezvoltarea durabila, pe 25 de ani. C=ti ani are Ion Iliescu?, intreb in jur. 73 de ani. 
De ce, domnule Presedinte, o strategie pe 25 de ani? De ce nu pe 10 sau pe 30 de ani, intreb la sf=rsitul dezbaterilor. "Ne-am g=ndit ca un sfert de secol este o suma rotunda. Este primul sfert din acest secol", explica Ion Iliescu.
Presedintele nu scapa prilejul sa vorbeasca despre pericolul procesului de acumulare primitiva de capital si reia tema impozitarii ridicate a veniturilor mari. "O parte a acestor venituri au fost realizate si ca urmare a folosirii infrastructurii- a drumurilor publice spre exemplu- la un nivel mult mai mare", explica el. Tema revine des in discurs: unii au incalcat legile bunului simt in materie de imbogatire, in dispret fata de munca cinstita, exista riscul sa ne indreptam catre o economie de tip cazino, in goana unora dupa mijloace de capital. Iar educatia publica de calitate nu trebuie "ingradita de selectia prin bani".
Mai mult, Ion Iliescu vorbeste de obtinerea unui statut nou de catre Rom=nia in procesul integrarii in Uniunea Europeana: de "economie sociala de piata". P=na acum era vorba pur si simplu de economie de piata.
Daca incep discutiile pentru o strategie, care ar fi obiectivele? "Recuperarea decalajelor istorice de dezvoltare". Si nimic nu ne poate sta in cale. Nici macar miturile. "Mitul Mesterului Manole este in contradictie cu aspiratiile societatii rom=nesti", spune raspicat presedintele.
Dupa av=ntul Presedintelui, Adrian Nastase pondereaza. Prima rezerva - coeziunea politica. "Avem o sarcina ingrata. O strategie pe sase cicluri electorale" . Daca nu exista un pact politic, "riscam sa avem o evolutie ca o linie fr=nta", avertizeaza Nastase.
Pact politic? Larga implicare? In sala nu este nici unul dintre liderii politici ai opozitiei parlamentare. N-au fost invitati? "Am facut invitatii. Probabil ca fiecare a tinut seama de programul sau. Dar am vazut parca un membru al echipei de conducere a PNL", explica presedintele dupa dezbateri.     
Nu este PNL sau PD, dar este PRM. In scaunul din mijloc din primul r=nd, fata in fata cu presedintele, Vadim Tudor. Care ia cuv=ntul imediat dupa ce prezidiul isi epuizeaza discursurile.
Adica dupa Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR a vorbit despre dificultati. "Este o problema extrem de grea elaborarea unei astfel de strategii, pentru ca priveste o perioada indelungata".
Una dintre cele mai grave: numarul mare de pensionari fata de salariati. "Probabil ca in urmatorii zece ani va trebui reparat ce s-a facut gresit in cei zece ani de dupa 1990, prin pensionarea anticipata", spune guvernatorul.       
Bun, trebuie recuperat 10 ani. Dar peste inca 10 ani, c=t va fi pensia?
Petre Ciotlos, presedintele Casei Nationale de Pensii: "Nu pot sa ma hazardez. E greu de spus. tine de dezvoltarea tarii. Va fi probabil 70-80% din venitul salarial. Singurul lucru sigur este ca ponderea mare o vor avea in pensie sursele private", spune el. Daca pensia nu stim, poate salariul? Macar ca tinta.
Prognoza nu stie. "Asta o s-o v-o putem spune abia dupa ce terminam strategia. La anul in vara. Pot in schimb sa va spun c=t a fost inflatia pe primele zece zile din aceasta luna, daca vreti", spune Leonard Cazan, ministrul Dezvoltarii si Prognozei.
Mircea Ciumara, directorul general al Institutului de Cercetare Economica, crede ca vom ajunge in 20 de ani la nivelul salariului mediu de acum din Uniunea Europeana (1000 $). Acest Institut va coordona stiintific proiectul. "Ce spun eu insa n-are importanta. Trebuie puse de acord ideile celor care participa la acest proiect".
Un ministru se hazardeaza in pronosticuri: Miron Mitrea, care detine portofoliul Lucrarilor Publice. "Peste 20 de ani cred ca vom avea 1500-2000 de km de autostrada", spune el. C=t vom face p=na la Constanta? "O ora poate". Ce viteza vor atinge trenurile?"Sper ca p=na la 160 de km pe ora".
Una peste alta, ei nu prea stiu ce vom face in 2025. Desi ar vrea sa spuna. Insa el, SPP-istul t=nar care sta de paza la una din intrari, stie. Dar nu vrea sa spuna. "Aici alaturi se discuta cum va fi Rom=nia peste 20 de ani. Dv. cum va vedeti peste 20 de ani?", il intreb. "Nu e problema dv, e problema mea, spune SPP-istul. Eu sunt militar si nu am voie sa dau anumite detalii sau pareri ale mele, cu toate ca le am. Daca doriti informatii, intrebati de sefii nostri".
Nu stim inca cum va fi, nu stim pe ce drum vom merge. Dar stim pentru cine va fi? Sigur pentru putini dintre cei din sala. Media lor v=rsta: peste 50 de ani. Cei mai tineri erau reporterii. De ce, d-le Presedinte, asa de putini tineri la o strategie pe termen at=t de lung? "Acum e doar lansarea. In procesul redactarii Strategiei vom conta pe foarte multi tineri: la secretariatul Comisiei va fi o reala nevoie de tineri".  
Elaborarea strategiei de dezvoltare durabila pe urmatorii 25 de ani va fi coordonata de Presedintele Ion Iliescu, secondat de primul-ministru si de guvernatorul BNR. Vor fi formate circa 22 de comisii pe domenii, din care vor face parte membri ai Guvernului din ministerele respective, din cercetare si societate civila.
Executivul va elabora o hotarare de guvern care va stabili cadrul de functionare si modul de organizare a structurii care va elabora strategia, precum si asistenta logistica guvernamentala. Strategia ar trebui sa fie finalizata p=na la jumatatea anului viitor, inainte de alegeri.
Institutul National de Cercetare Economica va fi institutia coordonatoare a proiectului, care va sintetiza datele.
Strategia va trebui sa aiba in vedere trei componente: cea economica, cea sociala si cea de mediu, si se va desfasura pe trei etape: 2003-2004 - etapa incheierii negocierilor cu UE si a mandatului actualei guvernari; 2004-2007 - etapa finala de preaderare, care impune valorificarea experientei extinderii UE cu integrarea a zece noi membri; 2007-2025 - integrarea Romaniei in UE. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO