Opinii

Lovitura-soc pe scena politica

04.10.2004, 00:00 21



Retragerea lui Theodor Stolojan din viata politica este o lovitura-soc pe scena politica romaneasca. Motivatia este strict medicala. De mult, Stolojan era suspect de o boala grava. Se socotea insa ca constitutia lui robusta ii va permite sa faca fata cerintelor vitale. Era un tip sportiv, iarna facea snowboard la Predeal, dimineata la ora 7 il vedeam facand jogging pe Bulevardul Aviatorilor. Dar saptamana aceasta un examen medical a tras concluzia ca trebuie operat de urgenta. Or, asta inseamna ca in toiul campaniei electorale sa fie indisponibil. Stolojan a decis deci sa se retraga.



Retragerea lui Stolojan afecteaza latura dreapta a spectrului politic si oarecum indirect si latura lui stanga, care ramane dominata de masivul PSD si de personalitatea lui Adrian Nastase. Sistemul politic romanesc este pentru moment dezechilibrat. Romanii isi amintesc ca o data cu incheierea Aliantei PNL-PD si succesul in alegerile locale se aprecia ca viata politica romaneasca intra intr-o normalitate de tip occidental. Cu o forta politica majora la stanga si o forta politica majora la dreapta, sistemul politic dobandea acel echilibru care permite o viata democrata care exclude afirmarea partidelor extremiste. Contractul incheiat intre PNL si PD s-a dovedit destul de solid pentru a rezista tuturor convulsiilor intestine, oarecum inevitabile intr-un mediu competitiv cum e cel politic, in mare masura datorita perfectei colaborari intre Basescu si Stolojan.



Retragerea lui Stolojan deschide o cutie a Pandorei deoarece ea lasa doua goluri care nu pot fi usor umplute: conducerea Partidului National Liberal si candidatura la postul suprem in stat. In declaratia sa ultima Theodor Stolojan a anuntat ca preda presedintia Partidului National Liberal vicepresedintelui Calin Popescu-Tariceanu, un om politic talentat, dar care abia acum trebuie sa demonstreze calitatile unui sef de partid. Sa tinem seama ca PNL nu este chiar un monolit, iar Stolojan a fost deseori confruntat cu disidente pe care le-a stapanit cu marea sa autoritate.



Al doilea gol lasat de plecarea lui Stolojan priveste batalia electorala. Programele celor doi protagonisti raman aceleasi. Se schimba doar distributia rolurilor si in primul rand numirea noului candidat al Aliantei D.A. la Presedintie. Zilele acestea se intrunesc organele conducatoare ale celor doua partide PNL si PD, urmate de un consiliu al Aliantei D.A. care sa adopte decizia finala. Se vehiculeaza ideea ca Traian Basescu sa devina candidatul la Presedintie. La prima vedere, pare solutia cea mai fericita. Alianta nu dispune de alta personalitate de anvergura care sa-l infrunte pe Adrian Nastase in campania prezidentiala. Dar Basescu a declarat in doua randuri ca nu va repeta figura lui Ciorbea de a parasi Primaria Capitalei pentru un post mai inalt in guvernare. Dar acum avem un caz de forta majora - retragerea lui Stolojan pe motiv de sanatate. Vor accepta oare bucurestenii aceasta plecare care lasa un gol la primaria orasului? Intrebarea este legitima, deoarece raspunsul poate influenta votul din noiembrie al bucurestenilor.



Traian Basescu este un politician foarte ambitios si nu cred ca in sinea lui s-ar multumi sa-si termine cariera politica in postura de primar la Capitala.



Profetia politica a fost totdeauna conditionata de factori imprevizibili care tin de existenta si sanatatea liderilor politici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO