Opinii

O epoca a cutremurelor

08.06.2004, 00:00 17

Rezultatele partiale ale alegerilor locale arata ca fiefurile traditionale ale PSD se zgaltaie serios. La asta se adauga intoarcerea Ardealului si a Bucurestiului impotriva partidului care acum se afla la guvernare. Suntem martorii celui mai politizat dintre scrutinurile organizate din 90 incoace.
Cel mai grav semnal pentru PSD vine din Moldova - fieful traditional al actualului partid aflat la putere. De sus, de la Botosani, trecand prin Suceava, Iasi, Bacau si pana la Galati, se organizeaza al doilea tur pentru desemnarea primarilor. E un semn ca votantii consacrati ai PSD au stat pe ganduri atunci cand au votat. Nu au mai fost hotarati ca altadata.
Sa intre Dumitru Sechelariu in turul al doilea, din a doua pozitie, devansat fiind de un candidat care nu le-a imparti bacauanilor carnati si bere de ziua lui, trebuie sa infioare organizatia locala a PSD, unde dnul Hrebenciuc este presedinte, iar dnii Iacubov si Sechelariu vicepresedinti.
La Gorj si Ialomita, rezultatele preliminare arata ca alianta formata din PNL si PD se claseaza inaintea partidului aflat la guvernare acum. Si acestea doua sunt fiefuri traditionale ale PSD. Am putea spune ca harta baronilor se cutremura.
Pentru partidul aflat la guvernare, rezultatele votului de duminica sunt cu atat mai grave, cu cat arata ca a fost inutila racolarea alesilor locali ai altor partide in timpul acestui mandat. PSD a intrat in alegeri cu peste 70 la suta din totalul oamenilor care fusesera castigatori de mandate in anul 2000, dintre care, pe listele PSD se aflau, in 2000, cu putin peste 30%. Faptul ca PSD nu obtine acum confirmarea a nici macar jumatate din numarul total de administratori locali reprezinta esecul unui principiu - psd-izarea administratiei.
Acest rezultat mai arata si natura eminamente politica a votului pe care l-au exprimat oamenii care s-au incumetat sa voteze duminica. Iar asta se vede cel mai bine de la Bucuresti. Cu alianta castigatoare detasata la consiliile de sectoare si la o diferenta zdrobitoare la consiliul general, in comparatie cu votul obtinut de PSD, se poate intelege blamul pe care l-a avut de infruntat actualul partid aflat la guvernare.
PSD s-a intalnit, duminica, la Bucuresti, cu candidatii care i-au acordat credit aliantei. Dar, mai mult decat atat, lui Traian Basescu. De fapt, marele invingator in aceste alegeri este Traian Basescu. Dupa ce, la alegerile din 2000, Basescu a fost locomotiva unui partid, pe care l-a propulsat pe locul al doilea dupa numarul de primari pe care i-a castigat, de tata aceasta, Basescu a fost locomotiva pentru doua partide.
De asemenea, Traian Basescu este beneficiarul unui capital electoral, oferit de acest vot, care il plaseaza in topul oamenilor carismatici dintre politicienii din Romania. Pana acum, numai Ion Iliescu a mai iesit invingator din primul tur, si asta o singura data, doar la alegerile din 1990. De aceea, legitimitatea pe care Basescu o obtine, castigand la reconfirmare de mandat din prmul tur, la 14 ani de la revolutie, este foarte puternica. In acelasi timp, o astfel de credibilitate obliga. Imens. Nu doar fata de locuitorii orasului, cei care l-au investit cu incredere si voturi, dar si fata de alianta.
Se poate spune ca alianta PNL-PD a trecut cu bine de testul electoral. Poate chiar nesperat nici de ei de bine. Insa, testul cel mai important inca nu s-a dat. Este important cum anume vor colabora aceste doua partide in urmatoarele luni care au mai ramas pana la alegerile parlamentare si prezidentiale. In protocolul pe care l-au incheiat, cele doua formatiuni stabilisera ca vor merge separat la alegerile locale. A fost, putem spune acum, un calcul gresit. Si asta pentru ca se vede limpede ca in  mai toate localitatile unde nu s-au prezentat in fata alegatorilor impreuna, au iesit pe locul al doilea. Nu e o tragedie in cazul consiliilor locale si judetene, dar au pierdut mult la desemnarea primarilor. Exista situatii, cum este cea de la Brasov, unde in turul al doilea se vor infrunta un om al PD si unul al PNL. La Consiliile locale si judetene exista posibilitatea formarii unor aliante intre PD si PNL, care, cu procentele adunate, in multe situatii devanseaza PSD. Daca se pune in practica si un calcul care deocamdata este numai pe hartie, adica o colaborare cu PRM si PUR, atunci, PSD are o problema seriosa - risca sa fie izolat, si asta pentru ca nu se intrevede, din rezultatele partiale, ca ar putea castiga o majoritate absoluta in vreunul dintre consiliile judetene.
Alianta mai are o problema.  In acelasi protocol scrie ca locurile pe listele parlamentare vor fi impartite intre cele doua partide in functie de ce spun sondajele si de rezultatele de la alegerile locale.  Or, daca acum va incepe o discutie care va aminti de algoritmul pe care l-a tot disputat CDR cand a fost la guvernare impreuna cu PD si UDMR, va fi o amintire de rau augur pentru electorat, care ar putea chiar sa se enerveze. Epicentrul cutremurelor se va s-ar putea muta aici. Va fi importnt si pe cine anume va anunta alianta pe cine va desemna ca prim-ministru, pe cei care ar urma sa-i reprezinte in posturile din ierarhia Parlamentului. Si in acest caz este important ca ambele partide sa nu isi ia cu ele orgoliile atunci cand vor merge la negocieri.
Tot in urmatoarele luni, pentru PSD este foarte important sa se trezeasca din cutremurul pe care il traieste la alegerile locale, cu fiefurile clocotnde. Si, mai important, ar fi ca strategia electorala sa nu se piarda printre promisiuni abradacabrante - de genul dublare de pensii si salarii. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO