Opinii

Opinie de Adrian Vasilescu: Un film despre criza globală ce merită să fie văzut şi revăzut

Autor: Adrian Vasilescu

10.05.2011, 23:35 3177

Inside job. Adevărul despre criză. Un film documentarextraordinar, de fapt o analiză cuprinzătoare a crizei financiareglobale declanşate în septembrie 2008. Filmul surprinde magistraldezastrul provocat de criză, căruia i-au căzut victime nenumărateţări, de la marea Americă până la mica Islandă. Pagubele au depăşitde multă vreme 20 de triliarde de dolari americani. Zeci şi zeci demilioane de oameni şi-au pierdut locurile de muncă şi locuinţele.Mult mai mulţi şi-au pierdut banii şi speranţele. O depresieprofundă a cuprins sistemul economic global şi lumea toată.

Filmul, regizat de Charles H. Ferguson, a câştigat un Oscarpentru cel mai bun documentar în 2011. Împărţindu-şi "pelicula" încinci părţi, realizatorii atacă dur cauzele crizei, de la corupţiasistemică din industria serviciilor financiare din Statele Unitepână la practicile de politică bancară ce au produs turbulenţeledin 2007 şi seismul din 2008, care au prefaţat o criză economicăclasică încă în curs. Sunt intervievaţi finanţatori, politicieni,jurnalişti, specialişti din mediul academic. Toţi vorbesc - uniideschis, alţii voalat - despre opozanţii politicilor dereglementare, despre pieţele instrumentelor derivate socotiteextrem de riscante, despre conflictele de interese din sectorulfinanciar, despre creditele subprime, dar şi despre presiunileindustriei financiare asupra procesului politic. Răul, cumsugerează titlul filmului, "e lucrat" din interiorul sistemuluifinanciar. Aici, de vreme îndelungată, investiţiile nu mai eraufăcute în condiţii de siguranţă. Creditorii erau deseori împinşi săsemneze credite ipotecare fără a ţine seama de riscuri, pentru caapoi să fie deghizate riscurile în "ambalaje de lux", prinîmpachetări combinate, fiind astfel vândute laolaltă ipoteci buneşi împrumuturi date cu o largheţe inexplicabilă. Cum spune un colegal meu, şi un câine dacă ar fi avut act de identitate ar fi pututsă primească credit. Balonul se umfla şi spargerea lui deveniseinevitabilă.

Filmul "Inside Job", pentru care "Ziarul Financiar" dovedeşte unbinevenit interes, merită să fie văzut. Iar dacă, după ultimasecvenţă, ne vom vedea nevoiţi să-i dăm dreptate autoruluiprezentării de pe copertă - pentru că "ne va lăsa pe cât de uimiţi,pe atât de furioşi" - atunci negreşit trebuie să-l revedem. Fiindcănici uimirea, nici furia n-au cum să ajute la rezolvarea problemei.E nevoie de analiză, ca să înţelegem bine ce s-a întâmplat. Şi enevoie de reflecţie, ca să vedem ce ar putea fi făcut ca aşa cevasă nu se mai întâmple.

Timp de trei decenii, din 1980 şi până în 2007-2008, când lumeaa intrat în criză, în America şi în ţările capitaliste dezvoltate(iar din anii 1990-2000 şi în fostele ţări comuniste) bunăstarea pedatorie nu mai era o excepţie. O mare parte a lumii ceda pieţeilibere împărţirea resurselor, inclusiv a banilor, organizareaproducţiei şi repartizarea profitului. Fascinaţi de ideilemonetariste ale lui Milton Friedman, bancherii mai întâi, apoimiliarde de oameni s-au convins că o cale bună în economie e greude găsit, dacă nu imposibil, fără libertatea de alegere. Dovada avenit repede, din America până în Japonia: economiile deschise -fiind mai dinamice, mai inovative, având mai multe opţiuni înaplicarea politicilor şi de valorificare a resurselor - au începutsă vadă o cale mai largă către bunăstare. Înainte de orice,libertatea de alegere a însemnat libertatea de schimb: de mărfuri,de titluri de valoare, de bani. Prin bănci a început să circule omulţime de bănet; şi am văzut cum nenumărate familii, tinere sautrecute de vârsta tinereţii, luau cu asalt băncile, împrumutau banipentru un timp îndelungat şi se mutau în case noi; iar apoiîmprumutau alţi bani, pentru bunuri de consum de folosinţăîndelungată. Sigur, lipsea indicatorul "Atenţie la măsură!"...Spunea un bancher, în film: "Când vezi că poţi să faci bani dinnimic, cum să te opreşti?"…În toamna lui 2008 s-a rupt însă filmul.Filmul vieţii, nu documentarul.

Continuare: miercurea viitoare