Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Realitatea imobiliară e dură. De ce să vinzi mai ieftin când totul costă mai mult

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Realitatea...

Autor: Dragoş Dragoteanu

17.08.2022, 12:10 6888

Ce prostie o fi si asta? Cum adica sa vinzi, daca nu iei cat ti-ai propus? Adica, toate s-au scumpit si eu sa fiu fraierul de serviciu? Atentie! Acest articol nu este pentru cei care nu vor sa vanda sau aceia care nu-si mai doresc nimic si-i dau banii afara din casa. Pentru acesti romani fericiti, citirea prezentului material este o pierdere de timp si poate produce frustrari. Ar fi pacat!...

Hai sa incepem cu o prima varianta. Ai vreo 2-3 apartamente. Le-ai luat cu cat le-ai luat. E problema ta. Pe unul poate l-ai luat cu un pret bun. Pe altul poate l-ai luat cu credit si ai platit de te-a uscat. Nu vreau sa ma gandesc ca inca ai un credit si te-a cocosat ROBOR, de nu te mai poti bucura de viata. Ce te faci daca ai nevoie urgent de bani mai multi? Nu cunosc o motivatie mai mare de a vinde! Nici pierderea jobului, nici e atat de motivanta. Nimeni nu te imprumuta daca pierde din valoarea banilor!

Alta perspectiva! Pleci din tara. Ai gasit un job mai bun si te-ai saturat de tara noastra. Nu pleci sa fugi. Pleci la mai bine. Cat de motivat esti sa ramai cu o proprietate, greu gestionabila, in Romania? Acolo, indiferent unde te-ai duce, cel putin la inceput, daca nu ai pusi bani suficienti deoparte, risti sa ramai fara cash. Sa nu uiti ca un imobil nu se vinde chiar de pe o zi pe alta si, in niciun caz, la pretul dorit de tine. Orice cumparator va avea pretentiile lui financiare.

Cazul cel mai nedorit. Ai ceva bani, dar nu prea multi. Te paleste o boala de nu-ti mai trebuie nimic. Afli ca exista un tratament revolutionar care costa o mica avere. Sau trebuie sa faci o operatie in strainatate si banii tai pentru zile negre nu sunt suficienti. Ce faci, numeri casele si le iei cu tine in pamant sau incerci sa vinzi sub pretul pietei, cat mai repede posibil? Doar intreb, nu-ti doresc asta!

Sa-ti mai dau o ultima varianta, inainte sa te plictisesti. Acum ceva timp, ti-ai luat o casa de vacanta. Un apartament la mare sau la munte. Sau undeva unde ti-a facut mare placere sa tragi in weekend-uri. Vine criza economica, preconizata de mult si de multi. Ce faci daca ai nevoie de bani, din orice motiv? Trimiti prietenii in "pelerinaj" turistic in locul tau, dupa ce te-ai plictisit de achizitia de sezon? Ai facut vreodata calculul cat timp te-ai bucurat pe an de imobilul cumparat, cu atata drag? Daca nu, fa-o repede si...vinde si mai repede. Casele de vacanta sunt cea mai riscanta achizitie imobiliara.

Ultima perspectiva si gata!...Daca ti-a scazut nivelul de trai atat de mult incat tu stai cu casele din dotare goale (fara chiriasi, dar cu costuri mari) si incepi sa faci reale sacrificii din lipsa de cash, adu-ti aminte de acest articol. Lasa orgoliul imobiliar deoparte si obisnuieste-te cu gandul ca viata e scurta si merita traita frumos. Vinde chiar daca pierzi putin. Sau mai mult. Nu e nicio diferenta daca ai nevoie de bani. Mai important este sa ai cui sa vinzi! Ce incasezi iti poate asigura un trai decent, o viata sanatoasa, lipsa de grija, rezolvarea unei probleme medicale serioase sau alte oportunitati financiare. De tine tine sa faci diferenta dintre a avea si a fi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO