Opinii

Opinie Eduard Dinu: Bursele se prăbuşesc, iar avioanele sunt pline de români care vin sau pleacă în vacanţă

Opinie Eduard Dinu: În căutarea crizei – instantanee de vacanţă

Foto Octav Ganea

Autor: Eduard Dinu

23.08.2011, 00:05 3286

Vineri, 12 august, Gara de Nord, ora 7 dimineaţa: agitaţie mare, majoritatea călătorilor înghesuindu-se în trenul de Constanţa pentru a profita de o minivacanţă pe litoral cu ocazia Sfintei Maria.

Îmi arunc ochii pe Ziarul Financiar tocmai cumpărat: titluri groase toate conţinând cuvântul "criză"... Mă uit în jur: toate locurile la clasa I sunt ocupate, oameni de toate vârstele. Cam jumătate îşi deschid laptop-ul şi fie se pregătesc să vadă un film, fie intră pe messenger, fie fac şi una şi alta. O persoană în vârstă scoate tacticos telefonul mobil şi anunţă triumfătoare că "s-a suit, trenul tocmai a plecat din gară". Şi iar îmi afund ochii în ziar: pieţele financiare sunt prăbuşite, acţiunile băncilor scad cu cifre halucinante. Ştiu toate astea: am destui bani investiţi pe burse.

Miercuri, 17 august, aeroportul Otopeni, ora 16: nu e foarte aglomerat, bănuiesc că majoritatea călătorilor au plecat în prima parte a zilei. Mă duc pentru două zile la Viena. Surpriza apare în avion: e plin ochi. Citesc într-un cotidian "nota de plată" a weekend-ului prelungit de pe litoral: cei peste 200.000 de turişti au lăsat cam 20 milioane de euro în cele trei-patru zile petrecute la malul mării.

Joi, 18 august, dimineaţa, sunt în piaţa Sfântului Ştefan din Viena: grupuri mari de turişti urmează disciplinat ghizii, fie că sunt italieni, austrieci, ruşi sau, aţi ghicit, japonezi. Aparatele de fotografiat trag la foc automat. E încălzirea dinaintea shopping-ului. Pentru că, încet-încet, ponderea turiştilor cu sacoşe în mâini creşte, cu cât se apropie miezul zilei. După care aglomeraţia se mută pe terase: berea curge, celebrul şniţel vienez e mai mare ca farfuria, lumea râde, criza e undeva departe, pe altă planetă...

Vineri după amiază mă întorc acasă: scenariul e acelaşi, avionul e plin, sunt pe ultimul rând, am o imagine de ansamblu, nu mă înşel. Destui români se întorc de la serviciu, de peste mări şi ţări. Financial Times abundă de cifre cu minus în faţă şi de estimări ale unor specialişti. Daimler Benz anunţă angajarea a 1.000 de oameni la fabrica din Worth, iar Johnson Controls 200 de oameni la fabrica de la Craiova. La nivelul României sunt peste 9.000 de locuri de muncă vacante, potrivit celor mai recente date publicate.

Pieţele financiare sunt decuplate total de economia reală în acest moment. Deficitele bugetare erodează "încrederea investitorilor". Grecia, Spania, Italia, retrogradarea rating-ului S.U.A. sunt motoarele panicii. În acelaşi timp, raportările rezultatelor financiare aferente primului semestru arată aproape în totalitate cifre mult mai bune pentru companiile cotate la B.V.B. Decuplarea burselor de situaţia fundamentală este evidentă, fiind generată, spuneam, de impactul factorului politic. În teorie se vorbeşte despre situaţii autovalidante, cel mai bun exemplu fiind cel al unei bănci despre care "se aude" că are probleme de lichiditate, zvonul se răspândeşte cu repeziciune, deşi e total fals, oamenii se înghesuie să-şi retragă banii astfel încât chiar se creează o problemă reală la un moment dat. Oarecum este şi cazul problemelor financiare actuale. Nu că nu ar fi adevărata preocuparea pentru deficitele publice în creştere ale economiilor dezvoltate. Dar de aici şi până la prăbuşirea cotaţiilor acţiunilor pe glob la niveluri care generează indicatori specifici - PER, randament al dividendului etc. - incredibil de atractivi e totuşi un drum lung pe care nici trenul spre Constanţa şi nici avionul spre Viena nu îl parcurg.

La ora la care închei aceste rânduri bursele au aceeaşi culoare roşie, iar o bună parte din oamenii acestei planete au pielea tot roşie: au stat cam mult la soare...

Eduard Dinu, Prof. Dr. Academia de Studii Economice Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO