Opinii

Până acum se temeau de politicienii ei. Acum se tem şi de poporul ei. Cum a ajuns Grecia din legendă, banc

Până acum se temeau de politicienii ei. Acum se tem şi...

Autor: Iulian Anghel

16.05.2012, 18:33 3150

„Timeo Danaos et dona ferentes”. Este un vers din Eneida lui Virgilius care a făcut carieră: „Mă tem de greci chiar şi atunci când fac daruri.”

Legenda este cunoscută. Un preot înţelept se ruga de troieni să nu primească în Troia darul lui Ulise, calul de lemn. Cum se sfârşeşte legenda, ştim.

A fost Ulise înţelept sau doar şiret? Pe marginea acestei întrebări au curs râuri de cerneală şi s-au scris cărţi.

În ultimii doi ani, Grecia a jucat cu UE alba neagra. Dacă Greciei i s-au pus condiţii severe pentru a fi ajutată să evite colapsul, a fost şi pentru că liderii UE se fripeseseră de câteva ori cu promisiunile grecilor şi suflau şi în iaurt. Sigur, putem vorbi şi de interesul Occidentului pentru proprii-i bani.

Până în urmă cu nu multă vreme, politicienii greci se credeau destul de şireţi să înşele vigilenţa creditorilor lor. Iar aceştia au început să fie cu ochii în patru.

După alegerile din 6 mai, Occidentul începe să se teamă nu doar de politicienii greci, ci şi de poporul grec, mai precis de votul lui.

Aici este sensul presiunilor care se pun, în ultima vreme, pe Grecia. Votul grecilor pentru partidele de extremă şi care refuză austeritatea a pus lumea pe gânduri.

Şantajul se exercită din ambele părţi. Politicienii din UE ameninţă cu scoaterea Greciei din zona euro, Grecia cu instalarea haosului într-una dintre ţările membre ale Uniunii. Totul cu "subînţelesuri".

Atunci când spune că, de votul de la alegerile anticipate depinde soarta Greciei, Occidentul spune clar: Dacă îi votaţi pe extremişti, vă riscaţi viitorul!

Practic, Occidentul îi îndeamnă pe greci să-i voteze pe politicienii care au dus ţara la dezastru. Asta au făcut cele două partide tradiţionale, PASOK şi Noua Democraţie care au condus, pe rând, ţara, vreme de 50 de ani. Au dus-o la dezastru. S-au crezut şireţi ca Ulise. Votul din 6 mai a fost, în bună măsură, o pedeapsă pentru aceste partide, pentru că grecii au început să caşte ochii.

Cu ce ne-am trezit? Cu un vot antisistem care promite să ruineze, de-a dreptul, ţara. Ca să revină pe linia de plutire, grecii trebuie să-i voteze în alegerile anticipate din iunie pe aceeaşi politicieni hoţi care au guvernat doar pentru ei şi nu pentru poporul lor. Aceştia au devenit, dintr-odată, buni pentru cancelariile occidentale, din hoţi şi bandiţi ce erau.

Grecia nu mai este o poveste cu morală, Grecia nu mai este o fabulă, Grecia a ajuns un banc. Dacă ai bască de ce ai bască, dacă nu ai bască de ce nu ai bască!
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO