Opinii

Prea multa reforma strica!

05.06.2006, 00:00 11

De la inceput am socotit ca reforma sanitara a pornit cu stangul. In loc sa acorde prioritate unei discutii asupra principiilor menite sa puna sistemul sanitar pe baze noi, ministrul sanatatii Nicolaescu s-a lansat in masuri administrative ca demiterea a 45 de directori de spitale, unele cu caracter de vendeta, si s-a trezit cu sentinte judecatoresti care l-au silit sa bata in retragere, desigur pentru moment, ca pe urma sa reia demiterile cu si mai multa furie.

Adevarul este ca drumul spre iadul sanitar e pavat cu bune intentii si exista in aceasta reforma o serie de prevederi foarte bune si necesare. Intre altele, se are in vedere construirea a zeci de noi spitale si dotarea lor corespunzatoare. Dar adoptarea fara o dezbatere parlamentara de substanta a unui pachet de 17 legi intr-un domeniu atat de sensibil pentru populatia tarii a fost o greseala strategica monumentala. Daca fiecare din aceste legi era discutata si aplicata separat, nu s-ar fi produs haosul domeniului sanitar din aceste zile. Greseala strategica a fost agravata de o lacuna democratica, in sensul ca asa-zisa reforma nu beneficia nici de sustinerea sindicatelor sanitare, nici de acordul Colegiului Medicilor si nici al profesorilor din invatamantul medical superior, punctul tare al medicinei romanesti.

Deodata, ne-am trezit cu situatia ca pentru a putea aplica legile sanitare e nevoie de nu mai putin de 9 hotarari de guvern si de 52 de ordine ale ministrului. In 460 de spitale erau pusi pe liber vechii directori si consilii de administratie, iar alti directori si alte consilii de administratie trebuie sa le ia locul. Ministrul sanatatii a facut scurta la mana semnand ordinele de numire ale noilor manageri. Unii sunt medici, dar si economisti sau avocati. Logica e infailibila: daca ministrul sanatatii poate fi contabil, de ce managerul de spital sa nu fie avocat?

6 doctorite de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj, la care s-au adaugat numerosi medici, au amenintat cu greva foamei si au trimis scrisori de protest premierului Tariceanu si presedintelui Basescu impotriva Legii 95/2006 care-i forteaza sa se pensioneze la 57 ani femeile si la 62 de ani barbatii desi sunt inca in plina vigoare. Vechea lege stabilea ca varsta de pensionare 65 ani si pentru barbati, si pentru femei, iar doctorii in medicina puteau exercita profesiunea pana la 70 de ani. Chirurgi celebri au operat si dupa aceasta varsta.

In presa au aparut numeroase avertismente ca in urma uneia din aceste legi reformiste furnizorii de servicii medicale, fie spitale, fie farmacii sau medici de familie nu vor mai putea primi legal niciun leu de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru actele medicale prestate. De asemenea, contractele dintre furnizori si Case deveneau nule de drept.

Vineri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost nevoit sa convoace Guvernul pentru a emite o ordonanta de urgenta care sa stabileasca functionarea contractului-cadru adaptat la noua legislatie. Chiar daca Guvernul a cautat sa repare avaria produsa de ministrul Nicolaescu, ramane problema decontarii serviciilor efectuate in aceasta perioada de furnizorii din sistemul medical.

Din pacate, totul se sparge in capul oamenilor bolnavi care au nevoie de ingrijire medicala si spitalizare, ca sa nu mai vorbim de cei care umbla dupa medicamente compensate si formeaza cozi interminabile in primele zile ale lunii, de teama ca stocul din farmacii se va epuiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO